Så ska Elfsborg undvika ny storförlust i Nederländerna

Tre år har gått och bara tre spelare är kvar i laget.
Senast Elfsborg var i Nederländerna blev det storförlust mot Feyenoord.
Johan Larsson var med då – precis som nu.
– Jag tror inte vi var förberedda på det äventyret. Nu ska vi gå ut på vårt sätt och försöka vinna matchen, säger Elfsborgs lagkapten.

ANNONS
|

Den där matchen på De Kuip i Rotterdam hann knappt börja innan Feyenoord sköljde över Elfsborg fullständigt. Det var augusti 2021, playoff till Conference League och en publik som precis fått komma tillbaka till läktarna efter pandemin.

Det var tydligt att Elfsborgsspelarna var tagna – och efter 37 minuter stod det 3–0 på tavlan.

Nu är Elfsborg tillbaka på nederländsk mark för första gången sedan den där 0–5-förlusten. Johan Larsson och Per Frick startade då och är, tillsammans med Ahmed Qasem som satt på bänken hela matchen, de tre som är kvar i truppen.

Ändå tror Johan Larsson att Elfsborg kan dra nytta av lärdomarna man tog med sig.

ANNONS

– Ja, det tror jag. Man har ju spelat en del sådana matcher och varje erfarenhet, även om de inte alltid är lyckade, är något att ta med sig. Sen får man också ha respekt för att det är en väldigt stor del av truppen som är utbytt sen sist vi var här. Men på ett personligt plan tror jag definitivt man kan ta med sig något.

Tidigare Häckenstjärnan i AZ

AZ har gjort 16 mål på sex matcher (varav nio mot Heerenveen) och ligger tvåa i Eredevisie. De har bara släppt in två mål, men deras lag är offensivt viktat och mycket händer på kanterna. Ruben van Bommel spelar till vänster, förre Häckenstjärnan Ibrahim Sadiq till höger. Mycket tyder på att AZ vill, likt Feyenoord gjorde för tre år sedan, gå stenhårt framåt första kvarten.

Hur ska ni göra för att undvika det den här gången?

– Det är en bra fråga. Jag tror att vi inte var förberedda på just det äventyret. Det var väldigt mycket fokus på motståndaren, med all rätt. Det var inget snack om att de var ett bättre lag än vad vi var. Men vi tog inspiration därifrån. Du får gärna respektera motståndaren, men du får inte sjunka så lågt att du ser det som en rädsla eller omöjlighet, säger Larsson och fortsätter:

ANNONS

– Vi har en ingång i den här matchen där vi tror på oss själva. Vi vill göra det på vårt vis. Sen om vi möter ett bättre lag för dagen, då är det hatten av. Men vi måste ge oss själva chansen. Sen får de gärna komma blåsande första 15, förmodligen vill de det. Det vill vi också göra. Det handlar om hur vi angriper matchen.

”Har kanske aldrig förlorat på det sättet”

AZ:s 9–1-seger mot Heerenveen för tio dagar sedan satte tonen för det som komma skall, även om de vunnit flera matcher med uddamålet i övrigt. Elfsborgs manager Oscar Hiljemark kallar Heerenveen-matchen för ett styrkebesked från AZ:s sida.

– Det är ett duktigt fotbollslag och de har individuella kvaliteter. Jag har väl kanske aldrig förlorat på det sättet, men man har upplevt att det rinner iväg alldeles för snabbt. Det var väl fallet i den matchen.

Elfsborg anlände till Alkmaar under tisdagseftermiddagen efter att ha tränat på Borås Arena innan avresa. Även om majoriteten av truppen var ute och kände på gräsmattan och lattjade skippades den traditionsenliga träningen på matcharenan med ett dygn innan match.

– Erfarenheten säger att man inte ska träna allt för mycket taktik på motståndarnas arena. Man brukar inte göra så mycket taktiskt, det finns scoutingprogram och kameror på alla stora arenor i dag så det är onödigt att ge bort för mycket, säger den notoriskt noggranne Hiljemark.

ANNONS

LÄS MER:AZ-tränarens svar på Zenelis utspel: ”Inte deras bästa match”

LÄS MER:Fem punkter efter Elfsborgs kryss mot Hammarby

LÄS MER:Ilsket i Elfsborg efter krysset mot Hammarby

ANNONS