Häckens tränare Mak Lind lovordar Rosengård efter deras makalösa säsong.
Häckens tränare Mak Lind lovordar Rosengård efter deras makalösa säsong. Bild: MATHIAS BERGELD

Mak Lind om Rosengårds succésäsong: ”Tror inte de inser vad de gjort”

På 22 spelade matcher har FC Rosengård säkrat SM-guldet – och inte tappat en endaste poäng. Om den smått onaturliga prestationen också är ett svaghetstecken för damallsvenskan?
– Nej, det är bara att lyfta på hatten för Rosengård, säger Häckens tränare Mak Lind efter 3–1 segern borta mot Vittsjö.

ANNONS

Häcken var det bättre laget under hela matchen mot Vittsjö under lördagen, där segersiffrorna skrevs till 3–1. Detta efter ett självmål från Vittsjö och två Häckenmål på fasta situationer, av Pauline Nyström och Elma Nelhage.

– Vi jobbar alltid med fasta situationer. I går hade vi en träning där vi jobbade på lite olika varianter. Det föll ut väl i dag. Då blir man glad för det, säger huvudtränare Mak Lind.

Han tycker laget gör en väldigt bra match i det stora hela, trots en svårspelad plan.

– Tre mål är nästan lite i underkant. Det är en bra dag på jobbet.

ANNONS
Nelhages nick på borte stolpen till 3–1 säkrade segern för Häcken mot Vittsjö.
Nelhages nick på borte stolpen till 3–1 säkrade segern för Häcken mot Vittsjö. Bild: AVDO BILKANOVIC

Under fredagen säkrade FC Rosengård SM-guldet efter sin 22:a raka seger i damallsvenskan.

– Det är klart att någonstans får man lyfta hatten för det de har gjort. Det är ganska unikt att gå rent 22 raka matcher. Förra året fick vi 59 poäng precis som Hammarby och de vann på målskillnad. En helt vanlig säsong hade vi slagits om SM-guld, det är fyra matcher kvar och vi har 52 poäng. De har gjort det väldigt, väldigt bra. Det är bara att lyfta på hatten för Rosengård, säger Mak Lind.

– Nu spelar vi för de här två Champions Leagueplatserna resten av den här säsongen, det är bara fyra matcher kvar. Vi försöker göra vårt jobb för att spela Champions League nästa år.

Rosengård framgång – ett svaghetstecken?

Samtidigt har alltså FC Rosengård vunnit alla matcher under säsongen och inte tappat en enda poäng.

Är det ett svaghetstecken för damallsvenskan att ett lag eventuellt kan vinna alla matcher en hel säsong?

– Jag säger nej. Man kan inte ta ifrån Rosengård deras fantastiska prestation den här säsongen. Det dem har gjort är väldigt unikt i modern fotboll. Jag tycker inte man ska hitta svagheter i andra lag utan snarare lyfta dem som har gjort det fantastiskt bra. Det är bara att lyfta på hatten för Rosengård, de har gjort en otrolig säsong.

ANNONS
Rosengård fick segra SM-guld efter segern mot Kristianstad i fredags.
Rosengård fick segra SM-guld efter segern mot Kristianstad i fredags. Bild: PETTER ARVIDSON

Men det finns många lag på både dam- och herrsidan som varit överlägsna men ändå spelat oavgjort eller förlorat någon match.

– Ja, absolut, så är det. Det är därför den här prestationen är ganska ovanlig och unik. Jag tror inte de själva inser vad de har gjort och hur det har gått till. Det mesta har bara stämt, det är otroligt bra gjort.

Nu riktas alltså Häckens fokus mot att säkra en Champions Leagueplats till nästa säsong. Samtidigt har tabelltvåan från Hisingen bara förlorat två matcher mot hela säsongen, mot just FC Rosengård.

– Det var där vårat SM-guld försvann, när vi torskade mot dem, konstaterar Mak Lind.

LÄS MER:Sjögran efter hoten: "Bara stärkt oss"

LÄS MER:Häcken blev överkörda – utslaget av Arsenal

LÄS MER:Rekordlaget Rosengård säkrade SM-guldet

ANNONS