Oscar Hiljemark möter sin gamle tränare från tiden i Serie A

Elfsborgs manager Oscar Hiljemark har tränats av Romas Ivan Juric.
Duon hade flera år tillsammans i Genoa.
– Jag har givetvis tagit med mig en del därifrån, säger Hiljemark inför Romamatchen.

ANNONS
|

Ivan Juric, Romas tränare sedan några veckor, har varit Serie A-tränare i knappt ett decennium. När han tränade Genoa 2016–2018 (tre olika sejourer) tog han Hiljemark till klubben.

Tiden var turbulent. Under perioden vann Genoa tolv matcher, förlorade 29 och spelade 15 oavgjorda.

Hiljemark var delvis utlånad till Panathinaikos och Dynamo Moskva de åren, samtidigt som Juric anställdes, fick sparken och anställdes igen. Två gånger.

”Med glädje vi ses igen”

Men när de nu ska mötas igen är det positiva minnen som dyker upp hos Elfsborgstränaren.

– Det var såklart en speciell period för mig som spelare, men lärorikt som tränare nu i efterhand också. Det är en duktig tränare med en tydlig idé och struktur. Han har en tydlig tanke om hur han vill spela fotboll. Vi spenderade några år ihop och fick uppleva med- och motgångar. Det är med glädje vi ses igen, säger Hiljemark på onsdagens presskonferens.

ANNONS

Juric har efter Genoatiden haft framgångsrika sejourer i Hellas Verona och Torino innan han i september ersatte sparkade Daniele De Rossi i Roma.

Oscar Hiljemark har tidigare berättat om hur han inspirerats av olika tränare i de klubbar han har varit, inte minst i Italien. Juric är en av dem som han hämtat saker ifrån.

– Givetvis. När du spenderar flera år tillsammans så tar du med dig saker. Det har jag gjort med Ivan också. Sen är det vissa saker där vi skiljer sig åt.

Stor match för kapten Larsson

Juric står för en aggressiv, intensiv fotboll med man-man-markering, vilket inte svenska lag är vana vid.

– Det blir ett bra test för spelarna. Vi kommer få mindre tid med bollen och fler en-mot-en situationer som vi måste hantera. Både offensivt och defensivt måste man vara där i de fysiska parametrarna. Det blir superspännande, säger han.

Matchen blir en riktig höjdare för Elfsborg och dess publik. Ett storlag som Roma har inte vägarna förbi Borås Arena särskilt ofta. Elfsborg har tidigare haft Valencia, Lazio och Napoli på besök. Men det är över ett decennium sedan.

Holmén avstängd

Lagkaptenen Johan Larsson, som varit fotbollsproffs i 15 år, gjort landskamper och mött många stora klubblag, rankar matchen högt.

ANNONS

– Som enskild match är den högt upp. Den här typen av match med Elfsborg rankar jag högt. Jag hoppas att vi kan stå upp på ett bra sätt. Det gäller att vi bevarar tron på våra egna kvaliteter och att vi inte funderar på vilka som står på andra sidan. Det är ett jätteduktigt lag, men vi ska inte komma ut som några turister och ge dem nånting, säger Elfsborgs lagkapten.

Enligt Oscar Hiljemark är hela Elfsborgs trupp tillgänglig för spel, förutom avstängde försvarsklippan Sebastian Holmén.

– Det påverkar givetvis lite idéer och tankar. Sebastian kontra de andra är lite annorlunda så klart. Saker och ting kommer anpassas utifrån det. Sen är det tråkigt för hans del att inte få uppleva en sån här match. Men det är så det är, säger Hiljemark.

Matchguide: IF Elfsborg – AS Roma

Vad: Europa League, huvudturnering, omgång två.

Var: Borås Arena.

När: Torsdag, avspark 21.00

Tv/stream: Disney+

Det gäller: Det här är omgång två av åtta i Europa Leagues huvudturnering. 24 av de 32 lagen går vidare till slutspel. Det bör krävas nio-tio poäng för att lyckas. Elfsborg förlorade första matchen mot AZ med 3–2. Elfsborg är kraftigt nederlagstippat när storlaget Roma kommer till Borås. Även om Roma inte är vad Roma har varit, ur ett stjärnglansperspektiv. Roma spelade oavgjort mot Athletic Club på hemmaplan i första omgången.

Läget i laget: Nyckelspelaren och försvarsklippan Sebastian Holmén är avstängd. I övrigt är alla friska och tillgängliga, enligt manager Oscar Hiljemark.

LÄS MER:Elfsborgs oro inför matchen mot Roma: Publik med falska biljetter

LÄS MER:Romas kaosveckor inför matchen mot Elfsborg

LÄS MER:Fem punkter efter Elfsborgs seger mot Kalmar

ANNONS