Romas kaosveckor inför matchen mot Elfsborg

Det är ett formstarkt Roma som kommer till Borås.
Men veckorna inför matchen mot Elfsborg har präglats av ett chockartat tränarbyte, påstått spelaruppror och missnöjda supportrar.
Och mitt i allt köper ägaren en Premier League-klubb.

ANNONS
|

De senaste veckorna har klistermärken med budskapet ”Yankee go home” synts runt om i Rom.

Läget är milt uttryckt ansträngt mellan Romasupportrarna och den amerikanska ägarfamiljen Friedkin. Familjen, som gjort en förmögenhet på att äga rättigheten till försäljningen av Toyotabilar i fem amerikanska delstater, har varit majoritetsägare i Roma sedan 2020. Nu upplever de sin värsta period hittills i den eviga staden.

Det hela brakade loss på allvar den 18 september när klubben meddelade att de sparkar tränaren och ikonen Daniele De Rossi, bara ett par månader efter att han fått ett nytt treårskontrakt. Tre poäng på de inledande fyra ligamatcherna ansågs inte tillräckligt. I pressmeddelandet poängterade klubbledningen att de tror mycket på De Rossi och att han sannolikt kommer ha en stor tränarkarriär, men några dagar senare kom en ny kommuniké:

ANNONS

”Att gå skilda vägar med honom var ett otroligt svårt beslut men vi har tagit det i övertygelsen om att det kan göra att vi slåss om titlar denna säsong.”

”Trodde att de såg det långsiktigt”

Uttalandet provocerade supportrarna då truppen anses vara alldeles för svag för att konkurrera med de andra topplagen i Italien. Och i Europa League för den delen.

– Jag blev jätteförvånad när notisen kom att han fått sparken. Inledningen var väldigt svag, men med tanke på att det var De Rossi och att de förlängde hans avtal till 2027 i somras, så trodde jag att de såg det långsiktigt. Ett av kryssen i början var mot Juventus på bortaplan. Det är ett bra resultat, säger Vicki Blommé, Serie A-expert på TV4.

Dan Friedkin (till höger) är överhuvudet i Romas amerikanska ägarfamilj och har posten som klubbpresident. Friedkin blev majoritetsägare i Roma under pandemin 2020.
Dan Friedkin (till höger) är överhuvudet i Romas amerikanska ägarfamilj och har posten som klubbpresident. Friedkin blev majoritetsägare i Roma under pandemin 2020. Bild: ALBERTO LINGRIA

Snabbt efter sparkningen kom rapporter om missnöje i spelartruppen. De Rossi, som tog Roma till en sjätteplats i Serie A i våras, hade både spelarna och supportrarna med sig. Inte minst tack vare hans legendariska spelarkarriär där han representerade klubben mellan 2001 och 2019.

De Rossi sades ha en ansträngd relation med vd:n Lina Souloukou och uppgifter ska ha gjort gällande att hon drivit på för att få honom sparkad. Souloukou, som värvades av de amerikanska ägarna från Olympiakos 2023, fick polisskydd efter att ha fått utstå hot.

ANNONS

En vecka senare avgick hon.

Köpte Premier League-klubben Everton

Som om det inte vore nog har Friedkin-familjen i veckan utökat sitt multiklubbsägande i Europa. Förutom Roma äger de franska Cannes sedan tidigare, men den 23 september blev det klart att de blir majoritetsägare i Premier League-klubben Everton. Inte heller det togs väl emot av anhängarna.

Everton må vara en mindre klubb än Roma, men Premier League är överlägsen alla andra ligor kommersiellt.

– Jag är övertygad om att det här kommer påverka Roma, säger Vicki Blommé. Vi alla vet var pengarna finns, och det är i Premier League. Vi har sett exempel på sådant här tidigare i multiklubbsnätverk. Om man har möjligheten att värva en spelare – sätter man honom i Roma eller Everton då? Sådana situationer kan ägarna ställas inför och då är det nog pengarna som styr. Ägarna vill ju få tillbaka på sina investeringar.

Kroaten Ivan Juric ersatte De Rossi som huvudtränare för Roma.
Kroaten Ivan Juric ersatte De Rossi som huvudtränare för Roma. Bild: CIRO DE LUCA

I Roma har kroaten Ivan Juric tagit över som huvudtränare och är alltså den som ska leda laget mot Elfsborg på torsdag. Den gamle spelaren har gjort bra ifrån sig i Hellas Verona och senast i Torino.

– Hans lag har en tydlig identitet. Det är man-man-markering med trebackslinje och stor aggressivitet. I hans första match mot Udinese (3–0) fick han fart på det direkt. Frågan är om det håller i sig. Jag tycker inte att Romas största problem är tränaren. Truppen är för svag och håller inte för att bli topp fyra i Serie A. Då måste man överprestera, säger Blommé.

ANNONS

Efter succéstarten mot Udinese blev det oavgjort, 1–1, hemma mot Athletic Bilbao i Europa League. I söndags vände man ett 0–1-underläge till en 2–1 seger mot Venezia. Även om det råder allt annat än harmoni i klubben är laget formstarkt efter en bra start för tränare Juric.

Roma har inte vunnit scudetton sedan 2001 och i dag har laget inte alls samma stjärnglas som på Francesco Tottis, Daniele De Rossis och Antonio Cassanos tid.

TV4:s expert Vicki Blommé.
TV4:s expert Vicki Blommé. Bild: EMMA WALLSKOG

Argentinaren Paulo Dybala är visserligen en av de stora spelarna i Serie A de senaste tio åren, men bakom honom är det knappast en drös spelare som svenska fotbollsfantaster kan allt om.

Det i kombination med de senaste veckornas kaos i klubben, har det någonsin varit ett bättre läge för ett svenskt lag att möta Roma?

Vicki Blommé får svara på det.

– Det känns som att det stormar i Roma till och från hela tiden. De har haft bra perioder men nu har det gått tungt. De är ingen titelutmanare i Serie A just nu, så på det sättet är det ett bra läge att möta dem. Samtidigt brukar effekten av ett tränarbyte påverka motståndarna negativt.

Vad ska Elfsborg se upp med generellt?

– Det handlar väldigt mycket om Dybala i Roma. Om han spelar gäller det att stänga ner honom. Och nu när Juric har kommit in med sitt aggressiva spel med man-man-markering så kan det finnas luckor för Elfsborg om de lyckas spela sig ur det. Det gäller att vinna dueller och inte fastna i Romas spel, säger och lägger till:

ANNONS

– Det kommer smälla i närkamperna. Hade jag varit Elfsborgsspelare skulle jag vara rädd för Gianluca Mancini.

Italienska lag satsar mer på Europa League

Historiskt har Europa League haft låg status i Italien, det har helt enkelt prioriterats ner av klubbarna. Men det har förändrats när fler och fler klubbar fått utländska ägare med större vinstintresse. Champions League-pengarna är astronomiska, men även i Europa League finns möjlighet att bättra på bokslutet ordentligt.

Den ökade statusen syns svart på vitt. Roma vann Conference League 2022 och var i final i Europa League 2023. I våras vann Atalanta Europa League efter att tre italienska lag varit i kvartsfinal. Och i Conference League gick Fiorentina till final.

– Det är viktigt för hela den italienska fotbollen med rankingpoängen. Italien har fått fem lag i Champions League och det tror jag alla känner av. Gör man en bra säsong i de två mindre Europaligorna så ökar chanserna att nå Champions League. Känslan är också att Serie A har anpassat sitt schema för att man vill att framgångar ska nås i Europa.

Kaoset i Roma – detta har hänt

28 augusti: Tränaren och tillika klubbikonen Daniele De Rossi uppges vara missnöjd med Romas sommarfönster och ska inte ha fått in spelare som passat hans system. Två möten ska ha ägt rum med vd:n Lina Souloukou och stämningen ska ha varit spänd.

15 september: Roma spelar 1–1 borta mot Genoa vilket gör att man bara inkasserat tre poäng på de inledande fyra hemmamatcherna.

18 september: Klubben sparkar Daniele De Rossi, som i somras fick ett treårskontrakt efter att ha varit framgångsrik som interimtränare i våras. 41-åringen tog över efter José Mourinho i januari. Senare samma dag presenterar Roma kroaten Ivan Juric som ny tränare.

19 september: Italienska medier rapporterar om missnöje i Romas trupp efter sparkningen av De Rossi. Enligt Corriere dello Sport ska ledargestalterna Lorenzo Pellegrini och Gianluca Mancini ha konfronterat klubbledningen.

22 september: Vd:n Lina Souloukou avgår efter att ha fått polisskydd till följd av hot. Samma dag debuterar Juric som tränare och Roma slår Udinese med 3–0.

23 september: Romas ägare, amerikanska Friedkin-familjen, blir majoritetsägare i Premier League-klubben Everton. Det gör dem inte populärare bland Romas supportrar.

26 september: Roma spelar oavgjort, 1–1, mot Athletic Bilbao i Europa League-premiären.

29 september: Roma vänder underläge 0–1 till en 2–1-seger hemma mot Venezia i Serie A.

LÄS MER:Stor guide: Elfsborgs motståndare i Europa League

LÄS MER:Elfsborg tog tre viktiga poäng i Kalmar – jagar trean AIK

LÄS MER:Zenelis ord efter hyllningarna: "Vill inte låta kaxig"

ANNONS