Pål Arne ”Paco” Johansen efter sparken från BK Häcken

Pål Arne Johansen fick inte ens en säsong i BK Häcken. Efter storförlusten mot Malmö FF fick han sparken.
– Det är en tuff dag men samtidigt är jag stolt över att vi har klarat av att behålla identiteten i klubben, säger han.

ANNONS
|

Efter en poäng på tre matcher och inte sen seger sedan 18 augusti agerade Bk Häcken. Efter 0–4-förlusten mot Malmö FF på söndagen sparkades på måndagen herrlagets tränare Pål Arne ”Paco” Johansen.

Kort efter beskedet mötte han media på BK Häckens träningsanläggning, Gothia park academy.

– Det är en tuff dag men samtidigt är jag stolt över att vi har klarat av att behålla identiteten i klubben och gjort mycket mål. Sen har resultatet det senaste inte varit tillräckligt bra. Och det både har och tar jag ansvar för, säger 47-åringen.

Norrmannen kom till Häcken i vintras och gjorde alltså inte en hel säsong innan han nu lämnar. Då ligger Häcken på nionde plats i allsvenskan.

ANNONS

Hade du på känn att du skulle få sparken?

– De tre sista matcherna har vi tagit en poäng och det är för lite, särskilt med de ambitionerna vi har. Jag hade det kanske inte på känn men jag var inte nöjd med de sista matcherna.

Har berättar om hur han fick beskedet från klubbledningen och hyllar Häckens agerande i samband med att kontraktet, som sträckte sig till och med 2026, bröts.

– Klubben har gjort det väldigt bra. Jag blev inkallad till ett möte och vi pratade igenom det och det var advokater och fram och tillbaka och så enades vi och så gick vi ut och kommunicerade det.

Det har rapporterats om spelarmissnöje mot ”Paco” den senaste tiden och sportchef Martin Ericsson sa såhär efter att klubben kommunicerat att tränaren lämnar:

– Oavsett tränare kommer det alltid vara någon som tycker att tränaren är väldigt dålig och någon att han är väldigt bra, och så även i det här fallet.

”Paco” själv säger såhär om missnöje i truppen:

– Jag har inte någon kommentar till det. Vi har jobbat tätt ihop och det är en spelargrupp med spelare från 18 till 36 år så det är många hänsyn att ta. Men för mig har det varit en fantastisk spelargrupp att jobba med.

ANNONS

”Tror det kommer gynna Häcken”

"Paco” lyfter flera gånger att det framför allt är de tre sista matcherna (kryss mot IFK Göteborg och förluster mot Djurgården och Malmö) som det inte fungerat som önskat.

Vad är det som inte fungerat?

– Det är alltid underhållande med Häcken, det blir mycket mål. Sen blev det det åt båda hållen och igår (mot Malmö FF) blev det inte så jämnt. De andra lagen har gjort fler mål än oss.

Borde ni viktat om och lagt mer fokus på försvar?

– Jag har varit i branschen länge och jobbat i förbund och ligaorganisationer och en sak jag sett är att de klubbar som gör succé är trogna sin identitet. Jag tror det är väldigt viktigt, men det är en balansgång. Jag tror det kommer gynna Häcken i det långa loppet.

Vad som händer nu för Pål Arne Johansen är inte klart.

– Jag har blivit väldigt inspirerad av att vara här, det är en klubb med fantastiska värderingar, stora ambitioner och framåtanda. Jag har blivit hungrig på mer och ser väldigt mycket fram emot nästa tränaruppdrag.

LÄS MER:Häcken sparkar Pål Arne ”Paco” Johansen

LÄS MER:Tränarens misslyckande är sportchefens fiasko

ANNONS