Victor Osimhen gjorde succé i Napoli, men hamnade trots det i kylan.
Victor Osimhen gjorde succé i Napoli, men hamnade trots det i kylan. Bild: Alessandro Garofalo

Så hamnade Victor Osimhen oväntat i Galatasaray

Victor Osimhen var en av Europas allra hetaste anfallare när han ledde Napoli till klubbens första ligatitel på 33 år. Den nigerianska skyttekungen kopplades samman med övergångar i miljardklassen under sommaren, men den permanenta flytten uteblev.
Nu ska 25-åringen i stället tillbringa säsongen 2024/25 på lån hos turkiska Galatasaray.

ANNONS
|

Så sent som i december 2023 skrev Victor Osimhen på ett nytt kontrakt med Napoli innehållandes en utköpsklausul på saftiga 130 miljoner euro – cirka 1,4 miljarder kronor – som skulle avskräcka de många intressenterna och behålla den nigerianska skyttekungen i Kampanien. Osimhen blev stor hjälte i fotbollstokiga Neapel när han smällde dit 26 Serie A-mål och ledde Napoli till klubbens första scudetto sedan Diego Maradonas dagar.

– Rykten kopplar mig till Premier League. När du är en av världens hetaste anfallare är den typen av kopplingar till den största och bästa ligan i världen väntade. Jag är i Napoli, har skrivit på ett nytt kontrakt och jag trivs här med laget, men efter säsongen har jag redan bestämt vad jag vill göra i min karriär. Jag vet redan vad mitt nästa steg kommer bli, sa Osimhen till CBS i januari.

ANNONS

Då sågs Osimhen som en av världens hetaste anfallare och toppklubbar i Europa var villiga att betala miljardbelopp för nigerianen – vilket också var vad Napolis ägare Aurelio De Laurentiis krävde för att skiljas från sin anfallsjuvel. Fallet blev dock hårt. Napoli stod förra säsongen för ett horribelt misslyckat försök till titelförsvar och slutade först tia i Serie A – mer än 40 poäng efter mästarna Inter. Osimhen hade en skadedrabbad säsong, men mäktade ändå med att göra 17 mål i alla turneringar under en stökig säsong där Napoli bytte tränare flera gånger.

Så, hur gick det egentligen till när Osimhen hamnade i Turkiet och en av världens främsta anfallare nu ska spela sin fotboll utanför Europas toppligor? Osimhen var redan förra sommaren en jagad man, efter succésäsongen 2022/23, men redan då började det skära sig mellan nigerianen och klubben och Osimhens agent hotade att dra klubben inför rätta efter att Napoli publicerat flera videor på Tiktok där klubben till synes hånade anfallaren. Napolis egensinnige och beryktat svårhanterade ägare Aurelio De Laurentiis lyckades dock reparera relationen någorlunda och för att skydda värdet på klubbens tillgång förlängdes Osimhens kontrakt till 2026 med en ny, högre, utköpsklausul.

Nye Napoli-tränaren Antonio Conte.
Nye Napoli-tränaren Antonio Conte. Bild: Luca Bruno

När Napoli under den gångna sommaren började om på ny kula med Antonio Conte på tränarbänken och nyförvärv för 1,7 miljarder kronor, inklusive Chelsea-anfallaren Romelu Lukaku, hamnade Osimhen ute i kylan och petades ur truppen. En flytt såg ut att vara enda utvägen. Intressenter saknades knappast, men en övergång föreföll allt mer osannolik ut ju närmare Deadline Day kom. Paris Saint-Germain, som såg honom som en potentiell ersättare till Kylian Mbappé, föll bort. Chelsea spenderade sina pengar annorstädes och saudiska Al-Ahli valde till slut ett billigare alternativ i Brentfords engelska landslagsanfallare Ivan Toney. I Turkiet stängde fönstret senare än övriga Europas toppligor, vilket gav Galatasaray möjligheten att få in Osimhen på lån under återstoden av säsongen – med klausul för att han kan lämna för en annan klubb i januari.

ANNONS

– Det fanns vissa saker som blockerade, som annars hade kunnat luckrat upp situationen. Det är synd vad som hände, jag tycker synd om Osimhen och om klubben som inte lyckades få in pengar. Och jag tycker synd om mig själv för att vi inte lyckades få ihop det laget vi önskade, men klubben har visat sig vara konsekvent i den här situationen, säger Antonio Conte.

Osimhen är lättad att situationen lösts. När han landade i Istanbul mottogs han som en hjälte av fansen och uppskattade det varma mottagandet.

– De kom hit och tog emot mig mitt i natten. Jag kommer göra mitt yttersta för dem i varje match, säger Osimhen, som kan göra debut när regerande turkiska mästarna Galatasaray under lördagskvällen tar emot Rizespor.

Helgens hetaste

Real Sociedad – Real Madrid

Kylian Mbappé öppnade till slut målkontot i Real Madrid med två mål i 2–0-segern mot Real Betis före landslagsuppehållet. Los Blancos har dock inlett La Liga trögt och är redan fyra poäng bakom Barcelona. Nu väntar en lurig resa till baskiska San Sebastián.

Lördag 21.00, TV4 Fotboll

Tottenham – Arsenal

Super Sunday i Premier League med North London-derbyt mellan antagonisterna Tottenham och Arsenal. Obesegrade Arsenal har vunnit de två senaste bortamatcherna mot Spurs och hoppas kunna upprepa bedriften på Tottenham Hotspur Stadium under söndagseftermiddagen.

Söndag 15.00, Viasat Sport Premium

Girona – Barcelona

Katalanskt derby där serieledande Barcelona – som inlett lovande under nye tränaren Hansi Flick – reser ett par mil norrut mot fjolårstrean Girona, som efter en lite trög säsongsstart fått upp ångan med två raka segrar; 4–0 mot Osasuna och senast 2–0 mot Sevilla

Söndag 16.15, TV4 Fotboll

LÄS MER:Brasilianska landslaget famlar efter framgång

LÄS MER:Arbetsnarkomanen Vincent Kompany slår ur underläge med Bayern München

LÄS MER:Pånyttfött Juventus charmar med offensiv fotboll

ANNONS