Stormatch väntar på Gamla Ullevi i allsvenska återstarten

Det ser ut att bli utsålt på söndag.
När allsvenskan startar igen efter uppehållet väntar ett stekhett möte på Gamla Ullevi.
– Det är skitkul. Det är Bajen. Det är Gais. Det är klassikermötet, säger Mergim Krasniqi.

ANNONS
|

Bajenfansen har kraftsamlat och kommer med ett följe på runt 5 000 personer till Gamla Ullevi. I skrivande stund ser det ut att bli fullsatt.

– Det är lika bra att kicka igång med en rivstart direkt, säger tränaren Fredrik Holmberg.

Gais-målvakten Megim Krasniqi minns tillbaka på publiksiffrorna för två år sedan när laget spelade i division 1.

– Då tyckte vi det var häftigt att det var 5 000 personer i en seriefinal mot Falkenberg. Nu pratar vi fullsatt. Vi njuter! Det är skitkul att Bajen kommer med mycket folk. Det kommer att bli stämning, säger Mergim Krasniqi.

ANNONS

Hur är du som spelare och person när det kommer så mycket folk?

– Tidigare år så har jag känt: “det här är min chans, nu är det mycket att bevisa", också tänker man på allt annat som man inte borde tänka på. Nu känner jag inte så, säger Krasniqi och fortsätter:

– Jag mår bra i Gais och varje match får jag gå ut och njuta och glänsa lite. Den här tiden vi har här nu kommer inte att vara för evigt och då är det bara att ta tillfället att njuta och ha kul. Det känns som att det är enklare att prestera om man tänker så också.

Har ändrat i uppladdningen

Likt i år imponerade Gais under vårsäsongen 2023. Sedan kom uppehållet och när superettan startade igen vann inte Grönsvart en enda av de fem första matcherna. Fredrik Holmberg är väl medveten om det och har därför justerat upplägget under uppehållet.

– Vi har dragit lärdomar av det. Vi får hoppas att vi gjort rätt analys och rätt åtgärder men vi har lagt upp det lite annorlunda. Bland annat har vi spelat två matcher (under uppehållet). Det gjorde vi inte förra året men det har vi gjort i år.

ANNONS

Träningsmatcherna spelades mot Halmstad (0–0) respektive Vendsyssel (seger 3–1).

– Sen har vi försökt vara på en bättre plats nu när vi startat träningarna. Vi har försökt bygga upp vår grundfysik ytterligare.

“Fidde” berättar att de har fortsatt jobba på grunderna i sitt spel men att det framför allt försökt spetsa till anfallsspelet.

– Vi behöver bli bättre, generellt i vårt anfallsspel, när vi har bollen så vi inte bara hotar med bra försvarsspel och omställningar. Vi måste vara effektfulla när vi har bollen, men jag känner ingen stress i det och jag kan inte säga att det är så att det måste byggas om massa här och att det ska ske jättesnabbt, säger han.

”Vi har dragit lärdomar av det”, säger Fredrik Holmberg om att de endast tog fyra poäng av 15 möjliga förra året när superettan startade om.
”Vi har dragit lärdomar av det”, säger Fredrik Holmberg om att de endast tog fyra poäng av 15 möjliga förra året när superettan startade om. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tabellfyran Hammarby kommer inte bara med tusentals supportar till Gamla Ullevi – de kommer med tre raka allsvenska segrar i ryggen.

– Vi behöver prestera på topp och klara av att jobba som ett kollektiv under hela matchen. Spricker du upp mot ett lag som Hammarby… får de lillfingret så tar de hela handen, säger Fredrik Holmberg och fortsätter:

– De har naturligtvis en del spetsspelare som vi behöver ta hänsyn till och göra anpassningar för att kunna komma så nära vårt max som möjligt, men det är mer spelsättet och laget som är det stora hotet.

ANNONS

Matchguide: Gais–Hammarby

Vad: Allsvenskan, 13:e omgången.

Var: Gamla Ullevi, Göteborg.

När: Söndag 16.30.

Tv/stream: Discovery+, Max och TV4 Play.

Det gäller: Hammarby och Gais står bägge på 21 poäng vardera. Det är således tabellfyran mot femman som ställs mot varandra på ett kokande Gamla Ullevi där matchbiljetterna är så gott som utsålda.

Läget i laget: Richard Friday och Egzon Binaku är fortsatt långtidsskadade. Robin Wendin Thomasson missar matchen på grund av sjukdom. Det gör också Jack Cooper Love på grund av en känning. Utanför truppen är också Chisomnazu Chika Chidi, Erik Krantz och Mohamed Bawa.

LÄS MER:Axel Henrikssons dröm: "En liga där jag sticker ut"

LÄS MER:Uppmaningen till Gais-supportrarna inför Hammarbys invasion: ”Upp till bevis”

LÄS MER:Jonas Lindberg om framtiden i Gais: ”Jag ska inte försvinna”

ANNONS