Torbjörn Nilsson om Sven-Göran Erikssons död

Sven-Göran Erikssons bortgång väcker känslor och minnen hos de fotbollsmänniskor som stod honom nära.
Torbjörn Nilssons starkaste minne är från 1982 när Svennis ledde Blåvitt till Uefacupguld.
– Då var han så härligt fräsch. Det var en fröjd att få vara i hans närhet. Han hade ett sådant engagemang, säger ”Totte”, 70.

ANNONS
|

Beskedet att Sveriges mest framgångsrike fotbollstränare har gått bort i sviterna av en cancersjukdom har skapat sorg och förstämning i den svenska fotbollsfamiljen.

– Under har ju skett förr, men det blev inget under den här gången, säger Torbjörn Nilsson som in i det sista hoppas att Svennis skulle besegra cancern.

De stod varandra nära under åren Svennis tränade IFK Göteborg 1979-1982.

– Det känns ju förstås tragiskt att en människa som jag kände så väl, och som har betytt så mycket för fotbollen, för många spelare och för mig själv har gått bort, säger Torbjörn Nilsson.

Torbjörn besökte tillsammans med GP Sven-Göran Eriksson i hemmet i Värmland i våras. Därefter träffades de en sista gång i Stockholm ett par veckor senare.

ANNONS

– Det var inför SVT-dokumentären ”Fotbollens historia”. Det var skönt att ha fått sett honom en sista gång, säger Torbjörn.

Vad tar du med dig från ert sista möte?

– Vi var ute och åt på kvällen, på en go restaurang. I huvudet var han ju som vanligt, men i kroppen var det lite stapligt, ja.

Vilket är ditt starkaste minne av Sven-Göran Eriksson?

– Helhetsmässigt är det att han alltid var kvar med fötterna på jorden. Det säger han ju själv också. Han hade självkännedom och visste vem han skulle vara för att vara som bäst som ledare och människa.

– Han var sig själv oavsett om han är på Olympiastadion i Rom eller vad han än är, så var han alltid sig själv.

Torbjörn Nilsson och Sven-Göran Eriksson stod varandra nära efter åren i IFK Göteborg när de tog UEFA-cup guld.
Torbjörn Nilsson och Sven-Göran Eriksson stod varandra nära efter åren i IFK Göteborg när de tog UEFA-cup guld. Bild: Jonas Lindstedt

Hur kommer du att minnas honom personligen?

– Från tiden i Blåvitt när han var så härligt fräsch. Det var en fröjd att få vara i hans närhet. Han hade ett sådant engagemang.

Hyllas av fler Blåvitt-veteraner

En annan tidigare spelare som minns Sven-Göran Eriksson från sina år i IFK Göteborg är Conny Karlsson, som var med och vann Uefa-cupen år 1982.

– Nu blir jag lite gråtig. Det var en fantastisk människa, en strålande fotbollstränare. Vi i spelartruppen hade väldigt stor respekt för vad han kunde och ville göra. Men som sagt, han var inte bara fotbollstränare utan en fantastisk god människa, säger Conny Karlsson.

ANNONS

Glenn Hysén, som fick sitt genombrott i IFK Göteborg under Svennis, sörjer sin gamla tränare och vän.

– Det är för jävligt, även om man vetat om det ett tag så är man aldrig förberedd på sånt här, säger han till TT.

– Jag har honom att tacka för allt. Han satsade på oss unga när han kom till Blåvitt. Hur min karriär hade gått utan honom kan man fråga sig, säger Hysén och fortsätter:

– Snällare människa finns inte. Han höjde aldrig rösten för någonting hur dåligt en match än gick.

– Jag har honom att tacka för allt, säger Glenn Hysén efter Sven-Göran Erikssons bortgång.
– Jag har honom att tacka för allt, säger Glenn Hysén efter Sven-Göran Erikssons bortgång. Bild: ADAM IHSE / TT

Tobias Hysén säger att han är tacksam över att få ha lärt känna Svennis på ett mer personligt plan under sina år i Kina.

– Det var kul och fint att lära känna honom litegrann på det sättet som pappa gjorde under den tiden han tränade honom, och se vilken fantastisk människa han var. Han såg alla på ett sätt som inte alla tränare gör.

– Han är en av dem som man alltid har hört om, läst om och sedan fått träffa. Det här blir en påminnelse om att allting har ett slut, vilket både är fint och skrämmande.

LÄS MER:Barnens hyllning till pappa Sven-Göran Eriksson

LÄS MER:Fotbollsvärldens hälsningar till Sven-Göran Eriksson: ”Ciao Sven”

LÄS MER:Sven-Göran ”Svennis” Eriksson är död

ANNONS