Bild: GP/Bildbyrån

Träningsrapport från IFK Göteborgs sista träning inför derbyt mot Gais

✓ Så ser Blåvitt ut att starta mot Gais: ”En väntad elva”.
✓ Förväntade matchbilden: ”Som något ur Braveheart”.
✓ Han blir nyckeln för Blåvitt: ”En imponerande resa”.
Här är Fredrik Janlinds träningsrapport från IFK Göteborgs sista träning inför derbyt mot Gais.

ANNONS
|

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg

240824 IFK Göteborgs tränare Stefan Billborn och under en träning med det allsvenska fotbollslaget IFK Göteborg den 24 augusti 2024 i Göteborg. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / COP 206 / NE0342
240824 IFK Göteborgs tränare Stefan Billborn och under en träning med det allsvenska fotbollslaget IFK Göteborg den 24 augusti 2024 i Göteborg. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / COP 206 / NE0342 Bild: NICKLAS ELMRIN

Summeringen

Sista träningen inför en match, oavsett om det är ett derby mot Gais eller en bortamatch mot låt säga Värnamo brukar dock se ganska lika ut. Det är inte den träningen i veckan där intensiteten är som högst om man säger så.

Inte heller den här gången.

Först ut på planen var de fyra (!) målvakterna som IFK Göteborg har följt av Stefan Billborn och Joachim Björklund. Sedan bytte spelarna helt plötsligt plan till den bredvid för uppvärmning.

Där stämningen hos spelarna verkade fortsatt ganska avslappnad och det bjöds på en hel del skratt. Efter en lång, lång uppvärmning tog sig sedan spelarna över till den ”riktiga” planen.

ANNONS

Då bjöds det på lite passningsövningar och redan där var det tydligt vilken startelva som kommer att mönstras i derbyt.

Mer om det lite längre ner.

Ingen träning utan lite spel va?

Givetvis!

För även den här träningen avslutades med två lag mot varandra, om än på en väldigt, väldigt förminskad plan.

Största jublet där?

August Erlingmarks glidtackling.

Efteråt var stämningen lika god hos spelarna.

– Det här ska bli svinroligt, verkligen. Det är alltid jättekul att spela ett riktigt derby. Allt som hänt innan matchen är skit samma imorgon. Det är en match som är en egen match på något sätt och det är speciellt för klubben, spelarna, fansen och alla runtomkring, säger Gustav Svensson och fortsätter:

– För oss är det viktigt att vi står upp för det kommer att bli ett krig därute. Vi i IFK Göteborg drivs mycket av våra supportrar och den här matchen är otroligt viktig för dem och därför lika viktigt för oss. Vi vill stå upp och visa för fansen att vi ska slå rivalerna.

Vad förväntar du dig för matchbild? Skönlir eller krig?

– Det kommer nog bli periodvis, lite krig, lite spela fint och lite mer krig. Matchen kommer nog att bli som något ur Braveheart (film med Mel Gibson).

ANNONS

Du tror att Stefan Billborn och Fredrik Holmberg kommer hålla sådana brandtal innan?

– Ja, lite så. Skotsk outfit på det också.

Bild: MATHIAS BERGELD

Utropstecknet

Han spelade ingen vidare större roll under Jens Askous ledning i våras. Det var inte heller den första spelaren som Stefan Billborn petade ner i sin startelva när han tog över i somras.

Men sakta men säkert har Adam Carlén ätit sig in där.

På sistone har han fått mer och mer speltid och det är tydligt att han värderas högt under avslutningen av säsongen. Efter matchen mot Halmstad hyllades han av Stefan Billborn som kallade honom för deras bäste spelare i den matchen bland annat.

Mot Västerås fick han dock börja på bänken.

Något som dock inte var en petning.

Istället var planen tydlig från början att spara mittfältaren till det glödheta derbyt mot Gais. För det kommer att smälla på planen och framförallt i mittens rike och där kan Adam Carlén bli en avgörande pjäs för de blåvita.

En ganska imponerande resa trots allt för en spelare som för bara ett par veckor sedan såg ut som att han inte hade någon vidare plats i det här lagbygget.

Bild: ARON BROMAN

Frågetecknet

Det har varit väldigt mycket snack om Laurs Skjellerup den här säsongen. Den långe dansken visade tidigt på försäsongen att det fanns något där även om hans målstatistik från Danmark lämnade en del att önska.

ANNONS

– Det vore konstigt om vi inte fick honom att göra mål, sa Jens Askou tidigt.

På försäsongen fick han problem med sin kropp, men imponerade mot Bröndby i en träningsmatch. Sedan har skadorna fortsatt och fortsatt och än så länge den här säsongen har det bara blivit ett mål (borta mot BP) för anfallaren.

Samtidigt har det offensiva spelet för IFK Göteborg sett bra mycket bättre ut varje gång han stått där på planen. Samtidigt är han inplockad för att göra just mål och det är det en anfallare är inhämtad för.

Är det måhända mot Gais som han får dit en balja igen?

Det hade i alla fall varit väldigt välkommet, inte bara för Laurs Skjellerup utan för hela IFK Göteborg som är i stort, stort behov av en seger och en anfallare som gör mål – då ökar den chansen enormt.

Stämningen på plats

Den sista träningen inför ett derby mot Gais trodde man skulle bli väldigt, väldigt välbesökt. Men det var ”bara” drygt 100 personer som tog sig till Kamratgården i septembersolen för att se vad IFK Göteborg skulle göra.

Det var också förhållandevis lugnt, eller ja, väldigt lugnt. Inga ramsor, inga pyrotekniska pjäser och knappt några applåder. När spelare och ledare övergick till att nöta fasta situationer gav de flesta upp.

ANNONS

De som stannade kvar valde dock att ge en liten applåd efteråt.

Tidigare år inför viktiga matcher har det kraftsamlats och det har varit tydliga budskap från fansen och så vidare. Men inte den här gången alltså där det var visserligen ganska trevligt men ingen vidare fart vid sidan av.

Bild: NICKLAS ELMRIN

Frånvarolistan

Här är det ljusare än på länge. De enda som är borträknade är Arbnor Mucolli som rehabar efter sin korsbandsskada, Suleiman Abdullahi är även han utanför laget även om han tränat på sistone. Thomas Santos fortsätter att köra vid sidan av och ser inte ut att vara särskilt nära spel.

I övrigt är det inga spelare som saknas på grund av några skador.

Bild: ARON BROMAN

Trolig startelva

Länge, länge under årets säsong var det stora förändringar i de blåvita startelvorna. Det var nya spelare som föll bort vecka efter vecka men på sistone har skadesituationen förändrats rejält.

Nu har Stefan Billborn och Joachim Björklund ett gäng spelare att välja på.

Man får till och med rata vissa spelare helt ur truppen, något Hussein Carneil fick uppleva mot Västerås senast.

– I den optimala världen gör man ett, två byten i en startelva. Inte mer än så, sa Stefan Billborn nyligen.

Exakt så ser det ut att bli.

ANNONS

Två byten, och en ganska väntad elva.

För startelvan mot Gais ser ut att bli följande och i en 4–2–3–1-formation.

Jacob Karlström – Jonas Bager, Gustav Svensson, August Erlingmark, Oscar Wendt – Adam Carlén, Kolbeinn Thordarson – Gustaf Norlin, Ramon Pascal Lundqvist, Paulos Abraham – Laurs Skjellerup.

LÄS MER:August Erlingmark valde bottenstrid med IFK Göteborg före ett nytt lukrativt äventyr

LÄS MER:Gais hälsning till IFK Göteborg inför derbyt

LÄS MER:Poliserna inför derbyt mellan IFK Göteborg och Gais

ANNONS