Glädjefnatt hos GKSS efter Rebecca Netzlers silvermedalj

GKSS-seglaren Rebecca Netzler vann OS-silver i Frankrike efter stor dramatik.
29-åringens huvudtränare Daniel Birgmark följde loppet från Göteborgsklubbens lokaler.
– Först blev alla helt tysta. Har vi guldet?, säger han.

ANNONS
|

Tillsammans med Vilma Bobeck mötte duon vindarna vid Marseilles kust. Netzler och Bobeck gick ut till finalpasset i 49erFX-seglingen som trea i totalen. När racet sedan var genomfört kunde de fira silver efter att totalledarna Odile van Aanholt och Annette Duetz i den nederländska båten stått för en supermiss.

– Först blev alla helt tysta. Har vi guldet?, säger GKSS huvudtränare Daniel Birgmark.

Det var nämligen så att Nederländerna åkte mot startlinjen och inte mållinjen.

– Banskissen var något justerad jämfört i tidigare lopp och jag tror nog att de hade koll på det egentligen, men nu blev det fel, säger Birgmark.

ANNONS

Nederländernas misstag innebar att svenskarna kunde segla in som etta i medaljracet och således få tillräckligt mycket poäng för att lämna bronsplatsen för en silverpeng.

– Efter ett tag förstod vi att Nederländerna ändå lyckades behålla guldet då de tappade några båtar men inte tillräckligt. Sen när det stod klart att vi tog silver blev det stort jubel!

”Fantastisk inspiration”

Daniel Birgmark följde tävlingen i GKSS klubbhus i Långedrag. Där hejade stora som små fram klubbkamraten Rebecca Netzler samt Vilma Bobeck som tävlar för KSSS, Kungliga segelsällskapet.

– Det var fantastiskt roligt. Det var folk i alla åldrar som var där och kollade. Tjejerna gjorde en grym prestation och de är värda silvermedaljen.

Vad betyder det att GKKS har en OS-silvermedaljör från Paris 2024?

– Jättemycket. Det är en fantastisk inspiration för alla våra unga seglare som vi har i klubben. Det ger energi och alla är verkligen glada för tjejernas skull, säger Daniel Birgmark.

Senast en GKSS-seglare vann en OS-medalj var 2012 i London. Då tog Rasmus Myrgren brons.

LÄS MER:Vilma Bobeck och Rebecca Netzler tar OS-silver

LÄS MER:Alla svenska OS-medaljer i Paris 2024

ANNONS