Vilma Bobeck och Rebecca Netzler tar OS-silver

En ny svensk OS-medalj är säkrad!
Vilma Bobeck och Rebecca Netzler knep silvret i 49erFX i Marseille – efter stor förvirring efter målgång.
– Efter två dagar trodde vi nästan att det var kört, säger Vilma Bobeck till Max.

ANNONS
|

Det skulle avgjorts på torsdagen men på grund av för svaga vindar sköts medaljracet i i 49erFX upp till fredagen. Det spelade ingen roll för Vilma Bobeck och Rebecca Netzler – som säkrade Sverige femte OS-medalj.

– Vi är så mållösa, det här är så sjuk! Det är en obeskrivlig känsla att komma in och mötas av familj och vänner, säger Rebecca Netzler till Max efter att medaljen säkrat.

Dessförinnan hade det varit stor dramatik.

Bobeck, som seglar för KSSS, och Netzler, tävlande för GKSS, låg efter en tuff start på seglingarna och en rejäl upphämtning på bronsplats när det till slut var dags att gör upp om medaljerna. Väl där gjorde den svenska duon inga misstag och de vann medaljracet i Marseille. Hur medaljerna skulle fördelas var dock inte klart då det handlade om vad båtarna bakom gjorde.

ANNONS

Förvirring efter målgång

Stor förvirring uppstod om var medaljerna skulle landa men till slut stod det klart: svenskt OS-silver. Förvirringen handlade om huruvida nederländarna Odile van Aanholt och Annette Duetz, som gick i mål som trea, hade seglat banan på ett korrekt sätt. Till slut meddelades att så var fallet och Nederländerna vann OS-guld för Bobeck/Netzler.

– Det är så stort. Efter två dagar trodde vi nästan att det var kört. Vi har kämpat vidare och boostat upp varandra. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så stolt, säger Vilma Bobeck till Max.

Hon fortsätter:

– Vi satte upp det här som mål för två och ett halvt år sedan när vi började segla tillsammans och det är det vi har slitit för. Vi gick ut och sa att vi kan vinna racet och så får vi se hur långt det räcker. Och det räckte till en silvermedalj!

Hemmanationen Frankrike med Sarah Steyaert och Carline Picon knep bronset.

Förbundskaptenen: ”Svenskorna är bäst”

Svenska förbundskaptenen Magnus Grävare om det svenska OS-silvret.

– De (Bobeck och Netzler) kom hit och visste att de kunde vinna, eller åtminstone de eller nederländskorna, så det är en lättnad och oerhörd glädje för dem, säger han till TT.

ANNONS

Han fortsätter:

– Svenskorna är bäst, holländskorna är väldigt bra, men Bobeck och Netzler har potential att dominera helt och hållet. De är världens bästa seglare skulle jag säga. De har alla kvalitéer, tekniken, taktiken, kan driva båten fort, verkligen hela paketet. Det är häftigt.

LÄS MER:Glädjefnatt hos GKSS efter Rebecca Netzlers silvermedalj

LÄS MER:Teorier om sabotage sprids i Kina efter Truls Möregårdhs bragdmatch

LÄS MER:Svaga vindar – svenska medaljracet uppskjutet

LÄS MER:Kanal 5 nobbar Möregårdh igen

ANNONS