Ludvig Åberg om Truls Möregårdh: ”Eslövs stolthet”

Efter att pingisvärldsettan skickats hem har Sverige insjuknat i Truls-feber. En av de smittade: Ludvig Åberg, som gick tre slag under par på OS-golfens första runda under torsdagen.
– Kul att se Eslövs stolthet på TV, säger den svenska världsfyran i golf, efter att ha följt Truls från OS-byn.

ANNONS
|

Åberg och Möregård är två av fem Eslövsbördiga på plats i Paris, tillsammans med Lukas Sandell (handboll), Filippa Bergand (bordtennis) och Matilda Hansson (bordtennis).

Efter att Truls Möregårdh sensationellt skickade hem den kinesiska världsettan, Whan Chuqin, med 4–2 i set under gårdagen har intresset kring svensken varit stort. Senare under onsdagskvällen red Möregårdh vidare på framgångsvågen genom att besegra Kao Cheng-Jui från Taiwan. Ludvig Åberg satt bänkad framför TV:n för att följa kvällsmötet.

– Väldigt coolt! Vi satt i går och kollade inne i byn när han vann sin match på kvällen. Kul att se Eslövs stolthet på TV, säger han.

ANNONS

– Vi har aldrig träffats faktiskt, vi har sprungit om varandra. Förhoppningsvis kanske vi kan få till det nu i veckan.

Dråplig start

En vecka Åberg själv inledde med ett utslag rätt ner i vattnet.

– Det var så klart inte så nice att slå ner i vattnet. Jag tycker ändå jag satte en helt okej sving på den, men lite aggressiv klubba kanske. Jag hanterade det på ett bra sätt. Skönt att komma därifrån med ett par.

Till slut gick världsfyran i mål på tre slag under par, fem bakom ledande Hideki Matsuyama.

– Jag skulle gärna vilja vara på det kortklippta lite mer än vad jag var i dag (träffade endast 6 av 14 fairways), i alla fall på de sista nio. Sen gav jag mig en del chanser ändå. Jag skulle gärna vilja vässa det lite mer till i morgon.

Golfstjärnan vittnar också om skillnaden mellan att spela OS kontra en tourtävling.

– Det förändrar inte hur vi förbereder oss och vårt beteende på banan utan det är samma, vi kör våra rutiner. I går var vi inne i byn och kollade på pingis i svenskhuset. Det är väldigt annorlunda, det stöter vi aldrig på på en vanlig tävling, säger Åberg och fortsätter:

ANNONS

– Man är en del i något större i och man känner sig som en del av svenskarna. På drickalådorna står det till och med atleter och inte golfare. Det tycker jag är lite coolt.

”Fantastiskt cool bana”

Som sällskap hade Åberg stjärnorna Rory McIlroy och Scottie Scheffler. Samtliga hyllade publiken efteråt, där 30 000 följde den olympiska golfen i solskenet.

– Det är en fantastiskt cool bana i och med att det är många hål som nästan är som en skål. Då är fansen uppe på "gräsläktaren”. Jag är lite avundsjuk på de som spelade Ryder cup här 2018, jag tror det var ganska coolt då också. Jag känner definitivt allt stöd från svenskarna, säger Åberg.

Då, i Ryder cup för sex år sedan, var årets andra OS-svensk i golfen, Alex Norén, med när USA krossades. Norén placerar sig ett slag före den svenska världsfyran efter dagens runda. Under spelen pushar de varandra för att få ut det mesta av det blågula spelet.

– Alex har fantastiska erfarenheter från den här banna och en fantastisk karriär. Han vet hur man spelar, han har stenkoll på den här banan och förhoppningsvis kan han lära mig lite av det, säger Åberg.

ANNONS

Nu väntar först en matpaus för Åberg, innan han beger sig ner till ranchen för att finslipa formen. Därefter zappar han in Eslövs stolthet igen, när Truls Möregårdh spelar OS-kvartsfinal under torsdagen, klockan 21 mot Omar Assar.

LÄS MER:Perseus Karlström bryter ihop efter OS-gången

LÄS MER:Möregårdh mot svenskdödare i OS-kvart: "Orolig"

LÄS MER:Nu har vi ett crescendo att vänta

ANNONS