Börje Salmings bror rasar: ”Kan inte behandlas så här”

Börje Salmings ALS blir allt värre.
Nu rasar hans bror Stig mot hur ishockeylegendaren behandlas av vården.
– Hur tänker de egentligen?, säger han till Sportbladet.

ANNONS
|

Det har gått lite drygt två månader sedan det chockerande beskedet blev offentligt – Börje Salming har drabbats av den dödliga sjukdomen ALS.

I måndags ställde han upp på en första intervju sedan dess. Där fick hans fru Pia föra Börjes talan då sjukdomen gått så pass långt att ishockeylegendaren inte längre kan prata.

Pia berättade på ett gripande sätt om Börjes nya vardag. Hon vädrade också sin frustration över den bristande hjälp hon upplever att de får från vården.

– Jag lämnar honom någon timme, jag går ner och tränar eller går ut och går. Men det är klart, man har alltid den här oron, att nåt ska hända. Men det finns alltså inte vård i hemmet som fungerar för folk som är sjuka i ALS. Och jag är så jävla frustrerad och förbannad och ledsen, det här är så sjukt, säger hon till Expressen.

ANNONS

En annan av Börjes närmsta är brodern Stig Salming. Han ställer sig bakom Pia i hennes kritik.

”Vad fan, det är ju helt galet”

– När Pia berättar hur det är blir man först besviken och i nästa steg funderar man på myndigheterna som har de här ansvarsområdena: Hur tänker de egentligen? De måste finnas ett sunt förnuft, man kan inte behandla de här patienterna på det här sättet. Du kan inte bara se dem som en jävla patient utan se människan också. Resurser finns, då måste man se till att fördela så att de som behöver också får tillgång till dem, säger han i en intervju med Sportbladet.

Han medger att mycket fungerar inom vården.

– Men i Börjes fall i Stockholm – där det bara styrs av regeltolkning – att är man över en viss ålder får man inte assistans. Vad fan, det är ju helt galet. Man tar för givet att en sån sak som ska fungera. Samhället är väl till för att hjälpa varandra, att vara solidariskt? Människorna som styr såna frågor måste ta tag i det så det blir ordning. Man ska vi inte behöva läsa om sånt här i tidningarna. Det handlar inte bara om Börje, som är en känd person, utan alla som hamnar i den här situationen måste få hjälp. Vi har väl det här samhället för att få hjälpa och stötta varandra?

ANNONS

Också Stig är illa berörd av broderns sjukdomstillstånd.

– Man är helt maktlös. Börje har kämpat hela sin karriär men här räcker det inte ens med att kämpa. Det hjälper inte att ge allt, lik förbannat kommer den här sjukdomen och tar dig, säger han till Sportbladet.

LÄS MER:Börje Salmings dödliga sjukdom – kan inte längre prata

LÄS MER:Stödet till Salming: "Lider med familjen"

LÄS MER:Läkaren om chocken över Börje Salming: ”Flera grät”

ANNONS