Börje Salmings dödliga sjukdom – kan inte längre prata

I augusti meddelade ishockeylegendaren Börje Salming att han drabbats av ALS. Nu berättar Börje och hans fru Pia om sjukdomen och den dagliga kampen i en intervju med Expressen.

ANNONS
|

För Börje Salming kom de första indikationerna på att något var fel i februari tidigare i år. Han kände att det ryckte på ett ovanligt sätt i hans muskler. När han i mars sedan skulle spela en jippomatch i ishockey hoppade han av.

Han började också känna sig ansträngd när han pratade och förstod att allt inte var som det skulle.

För Börje och Pia fanns det en oro som successivt stegrades. I mitten på juli kom sedan beskedet: Nervsjukdomen ALS.

– Då var det kolsvart. Han var jättedeprimerad och jätteledsen. Fram tills man vet säkert har man ändå hoppet om att det inte är så illa som det verkar, säger Pia till Expressen.

ANNONS

För Börje har tillståndet snabbt blivit sämre. Pia beskriver sjukdomen som “jättesnabbt galopperande”. Han får i sig det mesta av sin näring genom sondmatning via en slang som är inopererad på magen.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, säger Pia.

Skickar ett meddelande från sin iPad

I intervjun riktar också Pia kritik mot vården och svårigheterna med att få rätt hjälp. Enligt henne fanns det inte någon plan för Börje efter att han lämnat sjukhuset.

– Jag lämnar honom någon timme, jag går ner och tränar eller går ut och går. Men det är klart, man har alltid den här oron, att nåt ska hända. Men det finns alltså inte vård i hemmet som fungerar för folk som är sjuka i ALS. Och jag är så jävla frustrerad och förbannad och ledsen, det här är så sjukt, säger Pia.

Sjukdomen har också gjort så att Börje inte längre kan prata. Via sin iPad kan han formulera ett meddelande när Expressen frågar om han har någon hälsning till sina supportrar: “Jag tänker på er”, skriver Börje Salming.

ANNONS

LÄS MER:Läkaren om chocken över Börje Salming: ”Flera grät”

LÄS MER:Bianca Salming om Börjes sjukdom: ”Värsta tänkbara”

LÄS MER:Salming: "Ett besked som skakat om livet"

ANNONS