Frölundas Lasse Johansson erkänner: Har spelat för mycket

Lasse Johansson har fått spela mycket. Extremt mycket.
Stjärnan blir själv överraskad när han får höra att han stått i 142 matcher sedan återkomsten till Frölunda.
Nu erkänner den 37-årige burväktaren att han har stått för mycket.
– Man har kanske stått någon match där man skulle räckt upp handen och sagt att det är bättre att byta, säger Johansson.
– I det långa loppet så måste du vara smart, säger är legendaren Henrik Lundqvists tips.

ANNONS
|

Lasse Johansson har under flera år varit en av Europas absolut bästa målvakter och om man är det, ja då får man också spela – mycket.

I Frölunda har det inte funnits några tvivel kring vem det är som är förstemålvakt. Det har varit Lasse Johansson, som därmed har stått lejonparten av lagets tävlingsmatcher.

Samtidigt har han varit Sveriges kanske bästa målvakt utanför NHL, vilket har lett till att han har fått dra på sig den kronbeklädda matchtröjan mer än en gång.

Summan av detta landar: 142 tävlingsmatcher sedan återkomsten till Göteborg.

– Det är rätt mycket ändå, det var kanske lite mer än vad jag hade tänkt. Men det har blivit en del matcher, det var ganska mycket, medger han själv.

ANNONS

Endast en SHL-målvakt, Linköpings nyförvärv Christian Heljanko, kan mäta sig med Johansson och om man ser över de två senaste säsonger så har han faktiskt två fler spelade matcher.

Inte helt ointressant i sammanhanget är dock att Heljanko är 27 år gammal, alltså tio år yngre än Lasse Johansson.

Kollar man bara på målvakter som är 30 år eller äldre, så har Johansson stått 50 (en grundserie är 52 matcher) fler matcher än den som har stått näst flest.

När tränare Roger Rönnberg får höra om detta har han en snabb förklaring.

– Det är ingen av de andra målvakterna i hans ålder som har växt upp i en orienterarfamilj.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Lasse älskar att träna och är unik som målvakt, han älskar att plåga sig själv fysiskt och har en grundfysik som väldigt få målvakter har. Så jag är ganska ointresserad av vad de andra målvakterna gör, för deras semestrar har inte varit att ligga i tält i Åseda och vänta på en orienteringstävling. Det har Lasses uppväxt varit.

Lasse skrattar när han hör Rönnbergs förklaring, som han dock konstaterar att det finns en viss sanning i.

– Det kanske inte är en jättevanlig kombination. Men jag har gillat att träna mycket under många år och genom orienteringen tränade jag mycket kondition när jag var yngre, så det hjälper till.

ANNONS

Henrik Lundqvist om att spela mycket

Någon mer som vet hur det är att stå mellan stolparna dag ut och dag in är Henrik Lundqvist. När målvaktslegendaren var i Lasse Johanssons ålder stod han endast fem fler matcher inom spannet av två säsonger, som i NHL dessutom är 30 matcher längre.

Han poängterar vikten av att vara smart när man närmar sig 40-sträcket med stormsteg.

– Det viktiga är att man lyssnar på sin kropp, även om man gillar att träna hårt. Är du en tävlingsmänniska så vill du ut och träna och bli bättre, men i det långa loppet så måste du vara smart.

Målvaktslegendaren Henrik Lundqvist var länge given etta i New York Rangers och vet därmed hur det är att få spela mycket.
Målvaktslegendaren Henrik Lundqvist var länge given etta i New York Rangers och vet därmed hur det är att få spela mycket. Bild: NICKLAS ELMRIN

Lundqvist förklarar också att det på sätt och vis är lättare som målvakt att stå i många matcher, även sent i karriären.

– Sen kan man komma in i en rytm, där man inte behöver jobba så mycket för att hitta rätt mentalt. Jag tyckte det var skönt att spela mycket.

Hur stor belastning skulle du säga att det är att spela så mycket som målvakt?

– Fysiskt funkar det, det är det mentala att kunna hålla koncentrationen rätt och ta rätt beslut. När du blir trött så är du inte lika rapp.

Lundqvist utvecklar:

ANNONS

– Det är sällan du går in i matcher och känner dig hundra. Du måste bara hitta en väg till att prestera. Om du bara spelar bra när det känns bra så är hälften av matcherna dåliga. Den största utmaningen för mig var att orka ladda om hela tiden.

Lasse Johansson kan till viss del hålla med Henrik Lundqvist om att det ibland kan vara det mentala, snarare än det fysiska, som är utmaningen med många matcher.

– Lite så är det väl. Man blir trött i skallen, men det är inte någon motivationsfråga. Ibland kan man vara pigg i kroppen, men trött i huvudet och då hänger man inte riktigt med. Men rent motivationsmässigt är skallen inget problem för mig, det är väldigt roligt att spela varje match.

Rönnberg erkänner ”missen”

Att Lasse Johansson trivs med att vara en Frölundas sista utpost råder det såklart inga tvivel om, men möjligtvis har han fått vara det aningen för mycket. Under slutspelet i våras berättade Roger Rönnberg om hur svårt det är att hitta tajmningen i att avlasta en målvakt.

När en ny säsong står för dörren och andremålvakten Tobias Normann, som har imponerat under försäsongen, har plockats in är fortsatt den stora utmaningen att hitta en bra balans mellan stolparna.

ANNONS

– Det vi vill är att vi ska ha två målvakter i form när slutspelet startar. Sen exakt hur vi coachar för att komma håller vi inom teamet, säger Rönnberg.

Hur känner ni att arbetsbelastningen på Lasse Johansson har varit?

– Det har varit på gränsen att han kan ha fått stå för mycket ibland. Men han är också så jäkla bra och hjälper laget så mycket att han ska stå mycket. Det är jättesvårt att säga var den gränsen går.

Lasse Johansson fick stå alla matcher utom en under förra slutspelet, vilket Roger Rönnberg erkänner inte var optimalt.
Lasse Johansson fick stå alla matcher utom en under förra slutspelet, vilket Roger Rönnberg erkänner inte var optimalt. Bild: OLA WESTERBERG

Under det förra slutspelet fick Lasse Johansson stå i alla matcher utom en. Med facit på hand erkänner Rönnberg att Frans Tuohimaa, som då var andremålvakt, borde fått stå lite mer.

– Jag och vi bedömde ändå att vi hade en större chans att vinna med Lasse i mål än med Frasse. Men jag borde ändå, i början av nån serie, gett Frasse lite mer speltid för att Lasse skulle haft krut till de viktigaste matcherna. Så är det.

Lasse Johansson: ”Lite väl intensivt”

Även Lasse Johansson kan hålla med om att det kan ha blivit någon match för mycket sedan hans återkomst till Frölunda.

– Vissa perioder har det kanske blivit lite väl intensivt. Men det har varit väldigt roligt, speciellt i slutet. Det är då man vill spela mycket och då har jag stått mycket. Det blir ju många matcher på rad, men det är också då man vill spela.

ANNONS

Är det svårt att säga att man inte vill eller kan spela en kväll?

– Man vill stå varje match, men ibland kanske det inte är det bästa för laget. Det har man lärt sig genom åren, att man kanske har stått någon match där man skulle räckt upp handen och sagt att det är bättre att byta.

Lasse Johansson tillsammans med målvaktstränare Peter Iversen.
Lasse Johansson tillsammans med målvaktstränare Peter Iversen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Rönnberg är tydlig med att det är tränarteamet, där målvaktstränare Peter Iversen ingår, som har vetorätt gällande vem som står – inte målvakterna.

– De är väldigt laglojala, så om en inte skulle vara i form kommer de flagga och då får den andra stå. Men det är vi som tar beslutet, deras ansvar är att vara ärliga och det är de.

Lasse Johansson igen:

– Det är inte så att jag får några arga blickar om jag säger att jag inte skulle vilja stå någon match, utan det är en väldigt bra kommunikation och öppet. Man känner ingen press att man måste stå.

LÄS MER:Lista: Betyg på alla spelare i Frölunda HC – inför säsongen

LÄS MER:Här är Carl Klingbergs premiärlista

LÄS MER:Lena Sundqvist skrev historia – men är fortfarande enda kvinnan

ANNONS