Johan de Jong Skierus är i Paris för att stötta fästmön Sarah Sjöström.
Johan de Jong Skierus är i Paris för att stötta fästmön Sarah Sjöström. Bild: Anders Ylander

Johan de Jong Skierus om livet med Sarah Sjöström

Johan de Jong Skierus har fått se Sarah Sjöström ta två OS-guld.
För GP berättar han om livet med en superstjärna, nerverna på läktaren och om kommande bröllopet i Toscana.
– Sarah tar en större roll i planeringen – men hon är ingen bridezilla, säger de Jong Skierus.

ANNONS
|

La Défense är futuristiskt mäktigt jämförelsevis med många andra arenaområden i OS. Johan de Jong Skierus sitter på stentrappan som leder in mellan de två jättelika benen på landmärket Grande Arche. Bakom honom, i simarenan, är hans fästmö Sarah Sjöström nära att sätta olympiskt rekord redan i försöken på 50 meter frisim. Ett rekord som hon senare under kvällen skulle komma att slå.

– Hon var väl inte helt nöjd med att vi inte köpte biljetter till i dag. Men hon sa faktiskt på OS i Rio att ”ni behöver inte köpa biljetter till försöken för tar jag mig inte vidare därifrån så är det inget att se”, skrattar Johan.

ANNONS
Johan och Sarah har varit tillsammans i tolv år.
Johan och Sarah har varit tillsammans i tolv år. Bild: JESPER ZERMAN

Guldglädjen

Men i onsdags hann han och mamma Birgitta ner till vad som blev ett riktigt skrällguld. Sjöström lyckades knipa guldet på 100 meter fritt.

– Det var kul när det var i hamn men det var hemskt innan. Det är en extrem nervositet. Medan andra kan stå och skrika så sitter jag oftast tyst och håller tummarna.

Han tar ny fart:

– Jag tänkte ändå inför i onsdags att jag hade varit med på OS i Rio och sett några finaler. Jag var inte beredd på den anspänningen som byggdes upp.

Hur var det att se hennes glädje efteråt?

– Att se Sarahs reaktion över hela hennes prestation, att hon kände att hon fick ut ett maxlopp, var mer värt än själva medaljen.

Johan de Jong Skierus om Sarah Sjöströms guldglädje: ”Att se Sarahs reaktion över hela hennes prestation, att hon kände att hon fick ut ett maxlopp, var mer värt än själva medaljen”.
Johan de Jong Skierus om Sarah Sjöströms guldglädje: ”Att se Sarahs reaktion över hela hennes prestation, att hon kände att hon fick ut ett maxlopp, var mer värt än själva medaljen”. Bild: Jessica Gow/TT

Intresset runt Sarah Sjöström

Johan och Sarah har varit tillsammans sedan 2012. Han säger att han åker med på de större tävlingarna, mästerskapen och kan även få chansen att hänga med på lite träningsläger ibland.

– Sarah är inte iväg så mycket som jag tror att man tror att hon är.

Uppmärksamheten kring OS är såklart också något annat än det vanliga.

Hur är det egentligen att leva med en superstjärna med detta mediala intresse?

– Det har varit naturligt under de åren vi har varit tillsammans – att det blir en del kring Sarah. Men den svenska journalistkåren är rätt snäll känns det som. Det känns väldigt tryggt för mig som vanlig person också.

ANNONS
Sarah Sjöström har tagit ett guld i OS så här långt – på 100 meter frisim.
Sarah Sjöström har tagit ett guld i OS så här långt – på 100 meter frisim. Bild: JOEL MARKLUND

Ska gifta sig i Italien

Under söndagen tog hon sitt andra OS-guld, när hon briljerade på 50 meter frisim. Trots succén finns det inte tid över till att fira allt för hårt. I nästa månad är det dags för bröllop och inte på vilket ställe som helst.

Paret de Jong Skierus/Sjöström har bjudit ner runt 100 personer till Pienza i italienska Toscana. Där blir det firande i dagarna tre.

– Det är ganska skönt att kunna fokusera mer på OS nu och sen när det är slut så kan man vara nervös för bröllopet. Vi skjuter upp den ångesten, haha!

Hur är ni på att planera bröllop?

– Vi har en koordinator som gör det jättebra. Sen tar nog Sarah en större roll än vad jag gör – men hon är ingen bridezilla direkt, haha!

Johan de Jong Skierus om att se på från läktaren: ”Det är en extrem nervositet”.
Johan de Jong Skierus om att se på från läktaren: ”Det är en extrem nervositet”. Bild: Anders Ylander

Berättar om framtiden

Men någon smekmånad blir det inte för paret.

– Semesterdagarna har gått hårt åt redan. Vi kanske tar en schysst jul-/nyårsresa – antingen till Sydafrika eller kanske Mexiko, säger Johan.

Vad tror du framtiden har att säga för er – och Sarahs karriär?

– Det kan nog bara hon själv svara på – det kan gå upp och ner dag för dag, haha! Men det ligger ett OS till i målbilden. Att bara köra 50 fritt där och se hur det går. Sen får vi se hur familjen kommer se ut nu efter vi har gift oss men det är sånt vi får ta sen. Nu ska vi klara av det här.

ANNONS

LÄS MER:Siffrorna som skrämmer Sjöströms konkurrenter

LÄS MER:Sarah Sjöströms ursäkt – efter OS-guldet

LÄS MER:Sjöström snabbast igen: "Kul att bjuda på show"

ANNONS