NFL-legendaren Jim Brown död – blev 87 år gammal

NFL-legendaren Jim Brown har avlidit, det skriver The Washington Post.
Brown, som ofta kallas för sin tids största fotbollsspelare, dog i sitt hem i Los Angeles 87 år gammal.

ANNONS
|

Jim Brown, som spelade back i Cleveland Browns, dominerade amerikansk fotboll och NFL under 1950- och 1960-talet.

Men 1965, efter att ha blivit utsedd till ligans mest värdefulla spelare, fick Browns karriär ett abrupt slut. Jim Brown passade på att spela in actiondramat från andra världskriget ”The Dirty Dozen” mellan säsongerna, men när filminspelningen försenades och därmed krockade med ett träningsläger stannade Brown kvar på inspelningen och återvände sedan aldrig till amerikansk fotboll igen.

Satsade på skådespeleri

Efter att han avslutat sin karriär valde han att satsa på skådespeleri och medverkade i mer än 50 filmer under sitt liv.

Dessutom kämpade han för att svarta skulle få samma rättigheter som vita i USA.

ANNONS

"Jag var en symbol för en svart man som ville ha alla mina friheter," sa han till The Washington Post 1979. "Det är väldigt svårt för den vita befolkningen att förstå varför du inte är nöjd om du är en del av fotbollens elit med erkännande och bra betalt. … Som amerikansk medborgare ville jag ha samma rättigheter som alla amerikaner. Alla som förväntade sig att jag skulle vara överlycklig över att jag gjorde det bra i fotboll skulle bli besvikna.”

Stökigt privatliv

Jim Browns privatliv var stökigt. Bland annat arresterades han minst sju gånger för misshandel, oftast mot kvinnor. Dessutom satt han i fängelse nästan fyra månader för att ha använt en spade för att ha krossa rutorna på en bil som tillhörde hans andra fru Monique Gunthorp Brown. De förblev gifta efter hans frigivning.

Jim Brown valdes in i Pro Football Hall of Fame 1971. Han dog i sitt hem i Los Angeles den 18 maj, 87 år gammal.

LÄS MER:Jan Olsson är död – Gaisikonen blev 79 år gammal

LÄS MER:AIK:s krisdrag: Tar hjälp av mental coach

LÄS MER:Erling Braut Haaland har köpt lägenhet – för 35 miljoner

ANNONS