Ett 20-tal elitspelare larmar om ett sexuellt olämpligt beteende som de tvingats utstå som klienter till agenten.
Ett 20-tal elitspelare larmar om ett sexuellt olämpligt beteende som de tvingats utstå som klienter till agenten. Bild: Illustration: Axel Norén

Nya anklagelser mot Snapchatagenten

Misstankar om fejkade läkardiplom, utomstående som har getts tillgång till journaler och lögner om att vara yrkesverksam läkare.
Nu dyker nya anklagelser upp i utländska medier mot mannen som kallas Snapchatagenten.
Dessutom är han fortsatt aktiv inom fotbollsbranschen, enligt nya uppgifter till GP och Fotbollskanalen.

ANNONS
|

I juni i år publicerade GP och Fotbollskanalen en granskning rörande en framgångsrik svensk agent, Snapchatagenten. Granskningen byggde bland annat på en stor mängd vittnesmål, som rör händelser från 2000-talet fram till nutid, från personer som menar att de blivit utsatta för sexuellt olämpliga handlingar av mannen.

Ett 20-tal elitspelare larmade om opassande beteenden som klienter till agenten säger sig ha fått utstå. Exempelvis vittnade spelare om att mannen bett om intima bilder och till och med krävt ”dick pics” i utbyte mot övergångar.

Efter att granskningen publicerats meddelade flera allsvenska klubbar att de avbrutit samarbetet med Snapchatagenten. Ligaorganisationen Svensk Elitfotboll följde också upp saken med sina medlemsklubbar, föreningarna i allsvenskan och superettan.

ANNONS

Sportchefen Svante Samuelsson berättar att interna möten lett till att klubbarna som haft samröre med Snapchatagenten framfört att de skulle kapa de banden.

– Det var min bild, säger Samuelsson.

Men den senaste tiden har GP och Fotbollskanalen nåtts av uppgifter om att Snapchatagenten fortsatt är aktiv inom branschen. Att han exempelvis försöker förmedla olika spelare till klubbar. Hur framgångsrik han är vad gäller att slutföra affärer med klubbar framgår inte av uppgifterna.

Nu uppmärksammas dock Snapchatagenten i utländska medier och rapporteringen rör delvis att han fortsatt är aktiv i det berörda landet. En klubb bekräftar nämligen att man samarbetar med honom och att mannen föreslår spelare att värva.

Men medierna presenterar också nya anklagelser om Snapchatagenten. Uppgifterna gäller tvivel kring mannens läkarexamen, som han hävdar att han har och som han enligt medierna använt som förklaring till varför han behövt röra vid unga spelares kroppar.

– Han sa ju att han var läkare. Han sa att han behövde känna på insidan av ljumsken, för där kunde han känna om du var stark eller inte. Han duschade med oss spelare. Vi var nakna i duschen och då kände han på insidan av ljumsken, säger en källa till de berörda medierna.

ANNONS

Även under tiden som GP och Fotbollskanalen granskade Snapchatagenten framkom liknande vittnesmål.

Underkändes på sin AT-tjänst

De utländska medierna kan via myndighetsdokument avslöja att Snapchatagenten bedömdes ha misskött sig så pass kraftigt när han utförde sin AT-tjänst i landet att han blev underkänd. Sjukhuset såg så pass stora brister i hans kompetens att de tvivlade på om han genomfört den teoretiska delen av läkarutbildningen.

GP och Fotbollskanalen har tagit del av dokument som visar hur en myndighet i landet, å sjukhusets vägnar, undersökt så att Snapchatagentens diplom från läkarprogrammet var äkta. Sjukhuset hade redan fattat beslut om att underkänna mannen och bad alltså om att få saken kollad i efterhand.

Att Snapchatagentens inte klarade den praktiska delen av läkarutbildningen i det berörda landet är något som han hållit hemligt utåt. Han har nämligen, i olika mediala sammanhang, felaktigt uppgett att han jobbat som läkare under perioder efter det att han underkändes och sjukhustjänsten upphörde.

Av handlingar från sjukhuset framgår att Snapchatagenten fick den medicinska delen av ”AT-tjänsten” godkänd trots ”omständigheter som inte var acceptabla”. Därefter underkändes han både vad gäller den kirurgiska och ortopediska delen.

I dokumentationen från myndigheterna rörande mannen beskrivs det på vilket sätt han misskötte sig på sjukhuset och det pekas bland annat på följande brister:

ANNONS
  • Otillfredsställande patientundersökningar och journalföring.
  • Otillfredsställande medicinsk kunskap utifrån vad som förväntas.
  • Att han undvek dagliga arbetsuppgifter, smitit från jobbet och haft svårt att samarbeta med kollegor.

Det framgår dessutom att Snapchatagenten vid ett tillfälle tog med sig en omyndig närstående till jobbet och lät personen läsa i patientjournaler, vilket rapporterades in till avdelningschefen. Efter att först ha nekat medgav Snapchatagenten till sist att han stått för ett ”allvarligt fel”.

Snapchatagenten tillbakavisade alla anklagelser

Bara veckor innan hans tjänst avslutades försökte Snapchatagenten framföra sin syn på vad som hände på sjukhuset, i hopp om att beslutet om ett underkännande skulle ändras. I en skrivelse som GP och Fotbollskanalen tagit del av går det att läsa att han hävdar att han inte brast yrkesmässigt eller haft samarbetssvårigheter med kollegor.

De utländska medierna som nu uppmärksammar Snapchatagenten har sökt mannen vid upprepade tillfällen innan publicering, via telefon, sms, mejl och sociala medier. De har ställt en rad konkreta frågor och presenterat uppgifter för honom, men utan att få svar.

Snapchatagenten tillbakavisade alla anklagelser i GP och Fotbollskanalens granskning i somras. Han hävdade då att han var utsatt för en ”smutskastningskampanj” av ett antal personer. Via ett ombud medgav han att han "om fotografier på spelare" men att de "varit en del i uppföljning och motivering inom ramen för hans uppdrag" som "rådgivare". Vidare uppgav ombudet följande:

"Min klient har aldrig bett om sk."dick pics", skickat några sådana, bett om sexvideos, bett om nakenbilder eller vidrört fotbollsspelare i syfte att kränka deras sexuella integritet”.

ANNONS

LÄS MER:Spelarnas mörka berättelser om Snapchatagenten

LÄS MER:Snapchatagentens svar: Jag har utsatts för utpressningsförsök

LÄS MER:Snapchatagenten svarar inte polisen – utredning läggs ner

LÄS MER:Allsvensk klubb bryter med Snapchatagenten: ”Får omvärdera hela vår relation”

LÄS MER:Medier i Norge: Snapchatagenten bad norska spelare om ”dick pics”

LÄS MER:Sef:s besked efter avslöjandet: ”Måste följa upp det med klubbarna”

LÄS MER:SvFF om kryphålet för agenten: ”Inte alls bra”

LÄS MER:Varför sa ni inget, varför gjorde ni inget?

ANNONS