Bobi Klintman har gjort succé under NBA Summer League.
Bobi Klintman har gjort succé under NBA Summer League. Bild: PETTER ARVIDSON

Så startade allt för Bobi Klintman – supertalangen som tar plats i NBA

När världens främsta baskettalanger samlas i Las Vegas gör en svensk stor succé. Efter år av slit har Bobi Klintman, 21, nått världens bästa liga – och imponerat på samtliga i NBA Summer League.
Är det rentav Sveriges största basketspelare någonsin som börjar ta plats på scenen?
– Allting talar för det, säger forne tränaren Linus Dubbelman.

ANNONS
|

Det är en vanlig lördag i Sverige 2014. I en sliten baskethall i Trelleborg står Ove Klintman och drillar sina bonussöner och deras kusin. De spelar i Trelleborg Pirates, och har fått extranyckeln till hallen.

Barnen kommer att nå riktigt långt. Mikai Klintman tillhör i dag basketlandslaget, Ibbe Klintman spelar collegebasket i USA. Men sedan var det en till, Ibbes yngre bror. Han har alltid varit lite svår att coacha för Ove, på grund av sitt stora självförtroende. Det är också en av anledningarna som kommer föra honom till andra sidan Atlanten – och världens bästa liga – menar Ove.

ANNONS

– Han har alltid haft ett enormt självförtroende, han har alltid ansett sig själv att klara allting trots att han inte ens har varit i närheten av att klara det. Man slet sitt hår några gånger, det kan jag säga. Men samtidigt var det ganska skönt, för när han har det självförtroendet funderar han inte så mycket, han bara förutsätter att han kan allting och sen bara spelar han.

– När han var 1.60 lång och knappt kunde nå ringen ansåg han sig själv kunna dunka. Det var bara att han inte hoppade tillräckligt högt just för tillfället, men han kunde egentligen dunka. Men inte när någon såg på.

Juli 2024 har alla NBA-lag samlats i Las Vegas för att visa upp sina talanger i NBA Summer League – och bland spelarna i centrum finns en svensk som skjuter trepoängare, assisterar och dunkar trots att en hel basketvärld ser på.

Bobi Klintman har redan skrivit baskethistoria tillsammans med Pelle Larsson, efter att duon draftades till NBA som fjärde respektive femte svensk någonsin i juni. Sedan dess har han skrivit på ett kontrakt med Detroit Pistons, värt 85 miljoner kronor.

Basketexperten Nick Rajacic har själv varit över på andra sidan Atlanten, sett Klintmans första steg i Pistonslinnet och imponerats.

ANNONS

– Jag och min flickvän reagerade på hur stor han är. Han är mycket större än vad man tror. Det fanns sekvenser då han var längst eller näst längst på planen. Att han har den här längden med sitt trepoängsskytte … det är liksom som upplagt för att han ska ha många år i NBA. Så är det bara. Har du de två bitarna har du rätt förutsättningar att komma långt, säger han.

Tror du att du har fått se genombrottet till den största svenska basketspelaren någonsin på andra sidan Atlanten?

– Det får man hoppas, haha. Sen är det så att Summer League, du möter inte riktiga NBA-proffs. Det är oftast talangkullar, förstaårsspelarna, andraårspelarna och några äldre som tar plats i NBA som spelar där. Av det jag såg så såg det otroligt lovande ut. Det överträffade alla förväntningar.

”Han diggade allt med basket”

Allt började i Malmöklubben Malbas, dit Klintman sökte sig om ung. Efter att ha sett några träningar från sidan erbjöd Ove sig att vara med som tränare. Med sig hade han Linus Dubbelman som assisterande. Han minns Bobi som en ung, sprallig spelare som inte var rädd för att visa upp sig.

– Han diggade allt det som kom med att spela basket. Man fick träffa massa nya kompisar och göra flashiga moves och visa upp sig. Han var alltid väldigt utåtriktad. Det tror jag att han har i sig någonstans, han har inga problem med att stå på den stora NBA-scenen och visa upp vad han kan. Han är väldigt trygg i att stå i rampljuset, säger Linus.

ANNONS

Då var Bobi runt tio, elva år och det var inte han som var den stora stjärnan.

Ove Klintman menar att det är en av faktorerna som motiverat Bobi till där han är i dag.

– Småbröderna har en liten fördel för de brukar alltid ha en storebror som spöar dem. Det var exakt samma för Bobi, Ibbe var alltid strået vassare hela tiden. Det gjorde att han hela tiden hade något att sträva efter, han var aldrig riktigt nöjd. Han lärde sig tidigt att oavsett hur bra du är finns det alltid någon som är bättre.

Bröderna Klintman var ständigt i rörelse under uppväxten. Var det inte basket var det fotboll. Var det inte träning drillades de på sidan av Ove.

– Vi levde basket kan man säga, konstaterar bonuspappan.

Med tidens gång bytte de klubb till Trelleborg Pirates för att få fler och bättre träningsmöjligheter. På köpet fick de nyckeln till hallen.

– Det var en gammal sliten hall men vi kunde alltid åka ner lördag förmiddag, rasta dem två timmar – och de tränade och sköt och höll på. De tyckte bara det var roligt. Det var lite Bobis inställning. Han såg det som något roligt och kul. Många tänker att de ska dit och offrar livet med kompisar och att hänga och spela tv-spel. Han kände nog aldrig att han offrade någonting.

ANNONS

Linus Dubbelman:

– Jag tror Bobi har haft väldigt många bra miljöer, där Trelleborg har varit den största, där han var längst, med mycket kompetenta coacher. Han har även gått på Malmö idrottsgruppskola, där man tränar basket tre-fyra gånger i veckan på skoltid. Sen på kvällen tränar man med sin klubb. Sen var han en del av vårat specialträningsprojekt i Malmö. Han har alltid varit omringad av kompetenta coacher.

2019 lämnar Bobi Skåne för Riksidrottsgymnasiet i Mark. Då började familjen förstå att talangen är för stor för att hållas inom Sveriges gränser.

Eller, förstå och förstå …

– Ska jag vara helt ärlig har jag svårt att fatta att han är i NBA, säger Ove och skrattar.

– Vi kände att han kanske är mogen att åka till USA och ta det där, men det var olika faktorer som avgjorde det.

På andra sidan Atlanten börjar Bobi spela collegebasket på högt ansedda Wake Forest. Då börjar även de han kämpar mot i hallen draftas av lagen i basketens finrum.

– Där blev det mycket mer realistiskt att Bobi också skulle kunna gå den vägen. Men det är alltid en kombination av många, många saker, säger Linus.

ANNONS

Som tajming, exempelvis.

– Vi har haft andra spelare från Malmö som har varit mer hypade än Bobi fram till gymnasiet. Bobi kommer in i en tid i ligan där man verkligen värdesätter mångsidighet och skytte. Han är mångsidig både defensivt och offensivt. Han kan spela försvar på nästan alla olika typer av spelare och stå och skjuta treor, säger Dubbelman.

Samtidigt har han alltid släppt ett misstag mer eller mindre samtidigt som det begåtts.

– Han kunde bara se sig själv lyckas. Alla har ju motgångar och det handlar om hur snabbt man tar sig igenom en motgång. Om Bobi hade en motgång så hade han glömt det på en halv sekund, berättar Ove.

Drog sig ur draften

I fjol trodde många att det var Bobi Klintmans tur att draftas. Efter att ha själv deklarerat att han ställde upp i draften, ett år tidigt, spåddes han att gå i första rundan, som första svensk någonsin.

Men som en blixt från en klar himmel drog han sig ur draften, och istället för att gå tillbaka till collegelaget packade Bobi väskan och flög över Stilla Havet för ett proffsår i australiensiska NBL. Detta till sin collegetränare Steve Forbes ilska, som gick till angrepp mot Klintmans agent Michael Tellem.

ANNONS

– Det är det överlägset värsta jag har varit med om när jag har försökt jobba med en av mina spelares agenter, sa Forbes på en presskonferens, och beskrev honom bland annat som bedräglig.

Istället återvände Bobi till USA inför årets draft, med ett års proffsbasket i ryggen. Då spåddes han gå i första rundan igen – men så blev det inte. Han draftades av Minnesota Timberwolves som sjundevalet i andrarundan, på plats 37 totalt, och byttes omgående bort till Detroit Pistons.

Därmed var han inte garanterad ett kontrakt i världens bästa liga, men 13 juli stod det klart att han skrivit på ett kontrakt med Pistons – ett kontrakt värt 85 miljoner kronor.

”Gjorde några drag som blev lite fel”

Nick Rajacic, som uppmuntrade Klintman att dumpa sin agent på plattformen X efter att han drog sig ur fjolårets draft, har sin bild av varför han inte blev ett av de 30 första valen i år.

– Jag har en teori om att hans agent gjorde några drag som blev lite fel. Först hur de lämnade college för att spela i Australien. Det gillade inte hans skola, Wake Forest. Jag kan tänka mig att när NBA-klubbarna ringde runt och frågade om Bobi så var det inte bara: ”Ja, det är en fantastisk grabb”. Förstår du? Medan Pelle Larsson åkte runt landet och spelade för 17 olika lag för att visa upp sig för så många som möjligt fick jag höra att Bobis agent valde att han bara skulle visa upp sig för ett par och han skulle bara hålla sig i Kalifornien och träna där själv. Jag tror det påverkade. Hade folk sett live hur stor han är och hur bra han skjuter och hans kvalitéer så hade han definitivt gått högre. Definitivt.

ANNONS

Ove Klintman säger att han inte läst några scoutprofiler om Bobi – och därmed bara kan spekulera om varför han inte gick i första rundan.

– Han vred ju till knäet lite olyckligt där när han höll på att träna med olika lag. Allting handlar om millimeter här på slutet. När han trampar lite snett där så hade han missat ett gäng träningar innan han blev clearad av läkaren.

Har faktumet att han gick i andra rundan med agenten att göra?

– Nej, agenten har gjort ett fantastiskt bra jobb. Jag är 99 procent säker på att det har ingenting med agenten att göra. Det var ett missförstånd kring varför det blev som det blev förra året. Folk spekulerade hit och dit, men vad det handlade om var att han var redo att lämna Wake Forest och gå vidare i sin karriär, säger Ove Klintman.

Han säger att de var sena att ställa upp i draften, men tänkte göra det för att få visa upp Bobi för NBA-klubbarna och prata med dem. När de sedan inte fick några tillräckligt bra kontraktserbjudanden valde de att backa ur – och ta sikte på Australien istället.

– NBL har ju ett samarbete med NBA för att förbereda spelarna inför NBA. Han hade ett kontrakt med garanterad speltid där man hade en gemensam målbild över att utveckla honom under det året för att ha goda chanser att nå NBA, berättar Ove Klintman.

ANNONS

Nick Rajacic medger att det var ett bra beslut att spela ett år på seniornivå i Australien innan Bobi gick till basketens finrum.

– Det var en av de första tankarna som slog mig när jag såg honom spela. Han spelade så pass moget, det märks att han har varit proffs medan de flesta av spelarna forcerar som in åt helvete och ska visa att de är bäst. Bobi vet när han ska skjuta, när han ska skicka vidare bollen, hur han ska hålla sig framför sin spelare i en-mot-en. Så absolut, det stämmer hundra procent. Han fick spela mot proffs i ett år och det ger honom ett stort övertag mot de som aldrig spelat på professionell nivå.

Men med en bättre agent hade han hamnat i första rundan?

– Som jag förstått det tror han och hans familj jättemycket på den här agenten. Jag tycker han har gjort några drag som har varit oförklarliga. Men hey, han är i NBA och har skrivit på ett 80-miljonerskontrakt. Vi får avvakta och se. Jag vill inte toksåga agenten än.

SVT:s basketexpert Nick Rajacic är inte imponerad av Klintmans nya klubbadress. ”De ska börja om igen för typ tionde gången på åtta år känns det som. De kommer inte vinna massa matcher, trots att de har talang”.
SVT:s basketexpert Nick Rajacic är inte imponerad av Klintmans nya klubbadress. ”De ska börja om igen för typ tionde gången på åtta år känns det som. De kommer inte vinna massa matcher, trots att de har talang”. Bild: KENTA JÖNSSON

Borde han ha draftats i första rundan med facit i hand?

– När jag var i Vegas och lyssnade på vad folk sa och läste på nätet vad folk skriver så var den initiala reaktionen ja. Man bara: ”Hur fan blev han vald som 37:a?”. Topp fem-valen spelar skitdåligt. De flesta gör ingenting. De missar varenda skott och är inte alls bekväma. Samtidigt har Bobi spelat otroligt bra. Jag skulle vilja säga att han är en av de fyra, fem bästa spelarna i sommarligan hittills.

ANNONS

Starka siffror

Hemma i Malmö är Linus Dubbelman en av många som följer Bobis framfart.

– Varenda match är något häftigt för oss att se. Bobi var ju precis här känns det som, för några år sedan.

På frågan om Bobi borde gått i första rundan behöver hans forne tränare ingen betänketid.

– Utan tvekan. Jag tror varenda analytiker har dragit den slutsatsen efter de här matcherna. Vissa lag kanske underskattade hans erfarenhet i Australien. Han är redo att köra redan nu.

Det visar också siffrorna. Från de tre första matcherna Bobi spelar i NBA Summer League producerar han 36 poäng, 26 returer och elva assist.

– Det är väldigt, väldigt starka siffror. De två första matcherna presterade han otroligt bra. Jag tror att coacherna är väldigt glada med det de har sett hittills. NBA handlar mycket om procent – och från trepoängarna snittar han 44 procent efter tre matcher, vilket är inom den yttersta eliten. Även om det är en liten ”sample size” så är det väldigt lovande, säger Linus Dubbelman.

För Ove Dubbelman är det svårt att ta in att grabben han drillade i en sliten hall numera tillhör världens största liga – och imponerar.

ANNONS

– Men när jag ser honom spela är det i mina ögon samma kille. Jag kan känna igen honom på en mils avstånd med hans spelstil och besluten han tar.

Kritiserar klubben

Nick Rajacic tror det hade kunnat bli fler poäng om det inte vore för Detroits Ron Holland, femtevalet i årets draft.

– Han kastade upp varenda skott, varenda boll han får. Den matchen han inte var med gjorde Bobi helt plötsligt 18 poäng. När han är med är det lite färre bollar att jobba med, men det gör inget. Bobi hittar andra sätt att leverera returer och assister. Han har spelat otroligt bra försvar. Han gör sin grej, säger Nick.

Så hur går det för honom när NBA drar igång på riktigt i höst? Både Nick och Linus tror att han kommer få speltid på sikt, men SVT-experten är kritisk till laget han representerar. Ifjol förlorade Detroit Pistons 68 matcher, flest av NBA:s 30 lag.

Rajacic menar också att konkurrenssituationen kommer bli tuff för Klintman.

– Han kan spela både som trea (small forward) och fyra (power forward). På position tre har de typ fem spelare. Det är helt löjligt. Men de spelar honom på position fyra i Summer League så jag antar att de har insett att han är jättestor och lång. Han kommer spela närmare korgen och vara en stretch-fyra, skjuta trepoängare och ha den rollen. Men han kommer inte få några minuter på position tre, vilket är synd, för om du kan få minuter på fler positioner så blir det mer speltid för dig och då skulle det gynna honom, givetvis, säger Rajacic och fortsätter:

ANNONS

– Jag tror att han börjar på bänken men ju längre säsongen går, ju fler matcher Detroit kommer förlora, desto fler minuter kommer han att få. Han kommer ta sin chans. Efter att ha sett han live och sett hur han spelade så tror jag att han har det i sig.

"Dumt att sätta ett tak”

Linus Dubbelman tycker det är givet att Klintman ska vara med i Pistons trupp. Han anser att laget har draftat bra de senaste åren och ser Pistons som ett långsiktigt projekt som kan bli bra på sikt.

– Detroit kommer inte försöka vinna alla matcher till varje pris genom att spela första femman hela tiden. De vet att de har ett ungt lag som behöver få tid och repetitioner för att komma in i det. Jag misstänker att Bobi kommer vara en del av deras kärna de satsar på framöver, säger han.

Innan årets draft, där Bobi Klintman och Pelle Larsson draftades, hade bara tre svenskar draftats till NBA, medan endast två av dem, Jonas Jerebko och Jeffrey Taylor, fick chansen att spela i den amerikanska basketligan.

– Jag skulle vilja säga att ett mål som kanske är svårt att nå, men inte bortom realistiskt, är att ha en Jonas Jerebko-karriär. Tio år i NBA och 400 miljoner i fickan, det är något jag tycker Bobi ska sikta på. Jag tycker han har alla förutsättningar att matcha en sån karriär. Det kommer bli svårt givetvis, konkurrensen är brutal. Den är större nu än när Jonas kom till NBA 2009, säger Nick Rajacic.

ANNONS

Tror du han kommer överträffa Jerebko?

– Det blir svårt, det kan man hoppas på, men man kan inte kräva det. Vad är det, 4 500 som har spelat i NBA någonsin och hur många har spelat där mer än tio år? Kanske 800, 900. 1 000 max. Det vore att kräva något alldeles extra, men vi får se. Man kan hoppas.

Linus Dubbelman tycker det är svårt att förutse hur långt supertalangen kan nå.

– Av det man har sett i Summer League är det dumt att stätta något tak på vad han kan göra. Eftersom han har de fysiska förutsättningarna är det inte det som kommer begränsa honom. Det är om han tar vara på sina möjligheter han har framöver här och vilka möjligheter han får, hur hans coacher vill spela honom och hur han lyckas ta för sig på nästa nivå och fortsätta vara hungrig och jobba. Han har en liknande kropp och fysiska förutsättningar som många NBA-allstars.

Kommer han vara Sveriges största genom tiderna när han lägger skorna på hyllan en dag?

– Jag tycker allting talar för det. Det går inte att svara något annat.

Ove Klintman:

– Han är ett namn som kommer finnas med i Basketsveriges historia för alltid, det är jag övertygad om.

ANNONS

LÄS MER:Inför NBA-draften: ”Viktigaste dagen för svensk basket någonsin”

LÄS MER:Hälsningen från ungdomslandslaget: ”Det är sjukt kul”

LÄS MER:Duon historisk – draftades till NBA

ANNONS