Foto: Henrik Montgomery / TT. Montage: Elinore Rönning/GP
Foto: Henrik Montgomery / TT. Montage: Elinore Rönning/GP

Så stor är Truls i Kina efter OS-succén

Truls Möregårdh överraskade världen under OS när han besegrade världsettan i pingis och nådde singelfinalen. I Kina hyllas han nu som en allvarlig utmanare till landets dominans.
– Det skapade mediehysteri, säger Shu Runyu som arbetar med evenemang och kommunikation i Beijing.

ANNONS
|

Efter Truls Möregårdhs imponerande prestation i OS, där han tog silver och besegrade världsettan Wang Chuqin på vägen till finalen, har en hysteri kring den svenska pingisspelaren uppstått i Kina.

Hans framgångar har skakat om bordtennisvärlden, särskilt med tanke på den djupa koppling sporten har till landet. Men också för att han lyckades vinna mot en högt aktad kines.

Camilla Bjelkås, chef för offentlig diplomati samt press och kommunikation på Sveriges ambassad i Peking, menar att Truls fått ett stort genomslag i Kina:

– Efter spelen pratas det redan om att Sverige kommer att vara svåra motståndare i OS 2028. Särskilt Truls anses vara en skicklig och kreativ spelare, och en uppriktig person, säger hon.

ANNONS

Äldre kineser ser historiska kopplingar

Hon berättar att Truls Möregårdh har blivit ett känt namn bland bordtennisentusiaster i Kina, särskilt bland den yngre generationen. De yngre kineserna har exempelvis mycket bättre kännedom om honom än om Jan-Ove Waldner, som däremot är en av de svenska stjärnor som fortsatt är ett stort namn bland den äldre målgruppen.

– Många medelålders och äldre kineser påminns om Waldner och (Jörgen) Persson under den här turneringen, den tiden då Sverige och Kina möttes ofta och utkämpade jämna matcher. De kastas tillbaka lite i tiden.

Bjelkås påpekar att det stora intresset även är tydligt i hennes arbete:

– Vi ser det framförallt i de kinesiska sociala medierna. Vi ser det i kommentarsfälten i våra sociala medier. Vi har gjort inlägg om alla medaljörer och intresset är större när det rör Möregårdh och fler kommentarer handlar om honom jämfört med övriga medaljörer, säger hon.

Förklaringen till Truls smeknamn

Shu Runyu, en lokal expert som studerat vid Beijing Sports University och som nu arbetar med professionella evenemang och kommunikation, beskriver hur Truls, eller Xiǎo Mò, ”Lilla Mo” – som han kallas i Kina – har blivit en oväntad stjärna.

På gatorna pratade alla om hans seger över världsettan i sextondelsfinalen, som inte bara är rankad bäst utan också var obesegrad under hela året, och han har nästan blivit som en lokal hjälte trots att han kommer från Sverige.

ANNONS

– Truls Möregårdh är numera känd i Kina mest på grund av sin seger över Wang Chuqin och sin silvermedalj. Hans seger över Wang betraktades som en chock vid den tiden och skapade stor mediehysteri, berättar Runyu.

Han förklarar att Truls Möregårdhs kändisskap är så pass stort att svensken, på en eller två dagar, skulle kunna nå mellan 50 och 70 tusen följare om han skulle starta ett socialt mediekonto i Kina. Möregårdh har också fått flera smeknamn där, som Xiǎo Mò, vilket betyder ”Lilla Mo” och speglar hans ungdomliga utseende och talang.

– Vi kallar honom Xiǎo Mò för är att vi ser honom som ung och mycket talangfull med stora förväntningar. Xiǎo betyder ung och söt på kinesiska, Mö (från Möregårdh) liknar uttalet av Mò. Vissa kinesiska medier och journalister kallar honom också kärleksfullt för ”prins Mo”, tillägger han.

Kallas för Gud – trendar som meme

Efter OS har ett nytt smeknamn för Truls blivit populärt som en meme på kinesiska sociala medier: Mò Shen, vilket betyder ”Gud Mo”. Namnet syftar på hans imponerande motståndskraft – ju starkare motståndare han möter, desto bättre spelar han – samt hans uttrycksfulla spelstil, som när han dansar efter segrar.

En populär Mò Shen-meme spekulerar humoristiskt om att han förlorade mot Fan Zhendong eftersom matchen spelades på en söndag, och ”Gud arbetar inte på söndagar”.

ANNONS

Su Liang, marketing manager på Stiga Sports Beijing Co. som har nära band till bordtennisvärlden, har också noterat den stora genomslagskraft Truls Möregårdh fått i Kina efter succén i OS.

– Detta är baserat på antalet gånger Truls har rapporterats i kinesiska medier och hans sökvolym på sociala medier. Efter OS ökade hans Weibo-anhängare dramatiskt och han kom in på topplistan över sociala medier, säger han.

I sina tidiga år spelade Truls Möregårdh in reklambilder med Stiga Sports tillsammans med kinesiska bordtennisstjärnor som Xu Xin, Fan Zhendong och Chen Meng, vilket väckte intresse bland kinesiska fans.

Trots detta blev hans internationella genombrott känt först med silvret vid bordtennis-VM i Houston 2021. År 2023 deltog han i den kinesiska ligan, där hans prestationer fick omfattande medieuppmärksamhet och stort fokus på sociala medier.

– Efter OS har hans prestationer skapat stor diskussion i Kina, och jag har själv märkt av en markant ökning i hans popularitet även i och runt mitt arbete, säger Su Liang.

Han fortsätter med att beskriva hur detta påverkat den kinesiska synen på svensk bordtennis:

– Efter OS rapporterade flera kinesiska medier att svensk bordtennis har rest sig igen. Många kinesiska fans uttryckte sin glädje över att se Sveriges och Frankrikes fantastiska prestationer, och tror att de båda kommer att vara betydande konkurrenter under nästa OS 2028, säger han.

ANNONS

Förvånade över svenskt motstånd: ”Går inte att ignorera”

Truls Möregårdh – eller Xiǎo Mò – har utan tvekan gjort ett bestående intryck i Kina, och hans framgångar fortsätter att inspirera både unga och gamla. Hans radarpartners i lagtävlingen, Kristian Karlsson och Anton Källberg, var relativt okända i Kina innan OS, men diskussioner på sociala medier visar att kinesiska tittare blev förvånade över det stora motståndet de bjöd på i lagfinalerna.

Många i Kina hade förväntat sig att de kinesiska spelarna skulle vinna med 3–0 i set, särskilt Wang Chuqin.Trots att Karlsson och Källber inte är lika kända som Möregårdh, är det fler som känner till dem nu, menar Shu Runyu.

– Den svenska bordtennisens styrka har förbättrats märkbart med en hastighet som är synlig för blotta ögat, särskilt med framväxten av spelare som Truls Möregårdh, säger Shu Runyu och lägger till:

– Även om det svenska laget inte besegrade det kinesiska laget i årets OS, har de gjort snabba framsteg de senaste åren. Konkurrensen med det kinesiska laget är nu mycket hård, vilket utan tvekan är en utmaning för Kina som inte längre kan ignoreras.

Så mycket har Truls växt i Kina

Tittarsiffror: Över 105 miljoner kinesiska tittare såg singelfinalen mellan Truls Möregårdh och Fan Zhendong. Men också lagfinalen drog stor uppmärksamhet, och över 24 800 personer såg matchen på bio, vilket genererade biljettintäkter på över en miljon yuan (kinesiska valutan).

TV-andel: Tittarsiffrorna för finalen i herrarnas lagtävling nådde 8 procent, en imponerande siffra med tanke på att matchen sändes tidigt på morgonen. Marknadsandelen var 62,6 procent – det vill säga 60 procent av alla tv-tittare såg matchen.

Sociala medier: Truls kinesiska namn, Xiǎo Mò, har trendat flera gånger på Weibo och Douyin (kinesiska versionen av TikTok). Efter OS fick han över 100 000 nya följare på Weibo, vilket ökade hans följarskara till 332 000.

Pingissvenskarnas smeknamn i Kina

Truls Möregårdh: Smeknamnet Xiǎo Mò (小莫) betyder ”ung, gullig och energisk”. Namnet är givet av hans kinesiska fans, där Xiǎo ofta används för att skapa vänliga smeknamn och betyder också ”yngre” eller ”liten”. Mò är en förkortning av hans efternamn Möregårdh, som på kinesiska skrivs 莫雷加德 (Mò Léi Jiā Dé).

Jan-Ove Waldner: Känd som Lǎo Wǎ (老瓦) – ”Gamle Wa(ldner)” – eller Cháng Qīng Shù (常青树) – ”Det evigt gröna trädet”. Med sex VM-guld och ett OS-guld från 1992 har Jan-Ove Waldner vunnit djup respekt i Kina, vilket har gett honom dessa hederstitlar.

Jörgen Persson: Har smeknamnet Lǎo Pèi, (老佩), där Pèi kommer från Persson (佩尔森 Pèi Ěr Sēn). Pèi kan också betyda ”beundra” eller ”uppskatta”, medan Lǎo betyder ”äldre”, ”erfaren” och ”respekterad”.

LÄS MER:OS-hjältarna i pingis hemma igen: "Overkligt"

LÄS MER:Så har Kina blivit en världsdominant i bordtennis

ANNONS