Sex idrottare vill inleda process mot SOK – startar insamling

GKSS-seglaren Emil Bengtson och Leo Magnusson från Sävedalens AIK har nekats plats till OS, trots att de har kvalat i sin respektive gren.
Nu vill de tillsammans med fyra andra svenska idrottare driva saken vidare i idrottens skiljedomstol – och har startat en insamling för att ha råd med den juridiska processen.

ANNONS
|

Seglaren Emil Bengtson, kulstötaren Sara Lennman, löparna Yolanda Ngarambe, Simon Sundström och Leo Magnusson samt släggkastaren Rebecka Hallerth har alla kvalat in till OS enligt Internationella olympiska kommitténs kvoter i respektive gren.

Men de får inte åka.

Anledningen är att Svenska olympiska kommittén, SOK, inte anser att de når upp till vissa av deras grundkriterier, som bland annat kräver att uttagen aktiv ska ha uppnått resultat och visat sådan form att hen bedöms kunna konkurrera om minst tolfte platsen på OS.

Det menar idrottarna går emot de internationella regelverket och nu har de gemensamt gått ihop och vill driva frågan vidare genom idrottens skiljedomstol, CAS.

ANNONS

Startat insamling

Men att driva ett mål i CAS är kostsamt, så för att finansiera den juridiska processen har de öppnat en insamling för sin sak. På tisdagseftermiddagen var den uppe i omkring 15 000 kronor av målsumman på 500 000 kronor, som är den estimerade kostnaden för att avgöra ärendet. Ett dygn senare låg summan på över 200 000 kronor.

Överskottet från insamlingen ska skänkas till organisationen Aldrig ensam.

– Vi ser verkligen fram emot att det blir slut på de här dumheterna. Man kan inte ha abstrakta villkor för att delta i OS. Det är tråkigt att läget är så här och jag hoppas innerligt att det går vägen, säger Eduard Kaiser som är Emil Bengtsons coach och ombud i atleternas ärende.

Idrottarna har begärt att målet ska avgöras på handlingarna, något som SOK även ska ha gått med på. Det meddelar Emil Bengtson på onsdagskvällen.

”Helt fantastiskt vilket stöd vi har. Vi behöver fortsatt ekonomiskt stöd för att kunna driva ärendet”, skriver han i ett mejl till GP.

LÄS MER:SOK försvarar OS-kriterier – backas av IOK

LÄS MER:Emil Bengtson kvalade in till OS – men får inte åka

LÄS MER:Maja Nilsson missar OS i Paris – riktar skarp kritik mot SOK

ANNONS