Truls Möregårdh förlorade OS-finalen mot Fan Zhendong.
Truls Möregårdh förlorade OS-finalen mot Fan Zhendong. Bild: Anders Ylander

Alexander Olausson: Truls Möregårdhs OS-silver behöver firas rejält

Förbered Rålambshovsparken. Förbered Götapalatsen och Lilla Torg eller var man nu firar stora triumfer i Malmö.
För snart kommer vår hjälte hem.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

De kinesiska flaggorna studsade. En svensk flagga med texten ”Truls 4 Ever” försökte tränga sig igenom det kompakta röda havet men det gick inte.

Anspänningen i hallen var magontsframkallande inför OS-finalen i bordtennis.

Hemifrån Sverige fick jag meddelanden om att vissa kände sig som känslomässiga bomber och att ”Sverige verkligen skulle stå still snart”. Jag levde inte på Stenmarks tid men detta måste vara så nära ett land kommer att stå stilla under en idrottshändelse i dag.

Bild: JOEL MARKLUND

Den mentala utmaningen som låg framför Truls Möregårdh i finalen mot Fan Zhendong var stor och han klarade nog av den, det var bara det att världsfyran på andra sidan bordet var bättre.

ANNONS

Första set tog förvisso Truls och vilket spel han bjöd på. Verktygslådan var öppnad, spelet varierat och här så lyckades han även att mota tillbaka den erkänt särskilt starka bordtennisspelaren.

Men sedan var det Zhendongs föreställning. Framför ögonen på landsmannen och världsettan Wang Chuqin, som Truls tidigare slagit ut i turneringen, tog Zhendong kinesisk revansch.

De långa bollduellerna vann han. Det räckte inte att Truls bjöd på matchens slag när han slog en stoppboll som fick Zhendong att se ut som en kille på fritids som inte nådde fram till nätet. Världsfyran fick matchen dit han ville. Kraftfulla spelsekvenser som Truls inte kunde stå emot i en hel match.

Bild: JOEL MARKLUND

Olausson: Förbered firande

Glädjen borde ha varit därefter men det var nästan provocerande att höra hur snabbt de rödklädda tystnade efter guldet var i hamn. Det kändes mer som att det var ett krav som uppfylldes mer än något annat. Att inte fira en hjälte bättre är tragiskt.

Det är provocerande att svenskarna inte fick ställa sig och jubla. Det är det som är känslan. Det gör ont att brorsan Malte Möregårdh och flickvännen Leah Muskantor inte fick gråta glädjetårar.

Så låt oss nu visa hur man firar en hjälte. Låt hyllningarna av Truls Möregårdh bli mastodontiska. Låt det inte stanna vid ett SOK-firande i ett köpcenter. Förbered Kungsträdgården. Förbered Götaplatsen och förbered Lilla torg eller var man nu firar stora triumfer i Malmö. Låt honom fortsätta känna kärleken.

ANNONS

Låt den bli evig, för det är han värd.

LÄS MER:OS-silver till Truls Möregårdh – föll trots drömstart på finalen

LÄS MER:Därför är OS-silvret en sensation

LÄS MER:Storebror efter OS-silvret: "Det är sagolikt"

ANNONS