Dressyrdomaren Magnus Ringmark ska döma under OS i Paris.
Dressyrdomaren Magnus Ringmark ska döma under OS i Paris. Bild: Olof Ohlsson

Svenske OS-domaren Magnus Ringmark om Dujardin-videon: ”Väldigt tråkigt”

Dressyren har kantats av en rad kontroverser. Bland annat missar storstjärnan Charlotte Dujardin OS i Paris på grund av en video där hon syns piska en häst.
Men OS-domaren Magnus Ringmark, från Ljungskile, försvarar dressyrsporten.
– Jag tycker absolut att man kan försvara den, men naturligtvis kan man inte försvara avarterna, säger han.

ANNONS
|

I Goop-salen på Åbytravet har publiken spridit ut sig över sätena. Framför dem sitter en panel bestående av fem personer, från veterinärer till förbundsarbetare med insyn i ridsporten, för att diskutera var de vill se den om tio år.

Och en dryg halvtimme in hettar det till lite, mellan Niklas Jonsson, ordförande i hoppkommittén hos Svenska Ridsportförbundet, och Magnus Ringmark, internationell domare i dressyr som på fredag reser till Frankrike för att döma OS i Paris.

Detta när de diskuterar hästens form under tävlingar – och Jonsson till slut ställer den retoriska frågan: Hur dålig får man vara, men ändå rida?

ANNONS

– Måste man vara bäst i världen? För per definition kan det bara var en. Får tvåan i världen rida? Eller trean? Eller var drar vi strecket?

– Just nu får även de bästa i världen kritik, svarar Ringmark.

Precis så är det. Bland annat beslutade sig storstjärnan Charlotte Dujardin att dra sig ur OS i Paris under tisdagen, innan hon stängdes av. Stjärnan utreds av Internationella ridsportförbundet efter att en fyra år gammal video spridits där britten med flera OS-medaljer under ett träningspass ses piska en häst över tjugo gånger på en minut.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att det händer. Det är en väldigt duktig ryttare. Jag har inte sett hela videon. Tråkigt för sporten och för hästen förstås, som råkade ut för det, säger Ringmark om det hela när GP får tag i honom efter debatten.

Dujardin-videon är en i raden av kontroverser inom dressyren, där även danskan Carina Cassøe Krüth dragit sig ur de olympiska spelen efter en video där hon syns rida sin häst för hårt.

Dessutom är hennes tidigare landslagskollega Andreas Helgstrand avstängd hela 2024 på grund av avslöjanden om hårda träningsmetoder inom hans verksamhet.

Kan man känna sig säker på att de hästarna som är med i dressyren på OS behandlas på ett bra sätt, med tanke på det här som har sipprat ut?

ANNONS

– Ja, men i stort sett kan man nog det. Det är väldigt värdefulla hästar som kostar väldigt mycket pengar och de får ofta en väldigt bra behandling. De får massage och solarium och stora boxar och väldigt fin mat. I stort sett tror jag att de behandlas väldigt bra, sen finns det alltid träningsmetoder som är mindre bra och det får man komma till rätta med, säger Ringmark.

Dressyrdomaren Magnus Ringmark deltog i ett panelsamtal under West coast equestrian week på Åby i Mölndal.
Dressyrdomaren Magnus Ringmark deltog i ett panelsamtal under West coast equestrian week på Åby i Mölndal. Bild: Olof Ohlsson

Ringmark säger att domarna har ett ansvar för hästarnas välmående, genom att dra ner på poängen när de misstänker att det finns något som visar på att hästen inte mår bra.

– Om hästen visar beteende som visar på att den inte vill vara med, eller att den visar stress, att den visar ett konfliktbeteende, då åker poängen ner rejält på dem. Vi vill se en häst som ser ut att vilja göra det och att ryttaren gör så lite som möjligt och att hästen är harmonisk och att det ser enkelt och vackert ut allting.

Hur lätt är det att se de här missförhållandena – det är ändå fyra år sedan videon spelades in?

– Det är fyra år sedan och det var ju inte hon som red utan det var ju på en träning, och det finns ju inga bevis för att hon skulle rida dåligt. Jag har bara hört att de har en väldigt sund hästhållning och sunda träningsmetoder i de stallen, så jag blev väldigt förvånad när jag såg detta. Som hon själv sa så har hon erkänt att det inte var bra.

ANNONS

Han tycker att det absolut går att försvara dressyren som sport, trots kontroverserna. Bland annat för att det ger hästarna en bra och harmonisk träning, menar Ringmark.

– Oftast tycker de att det är roligt att göra detta och de ser ut som att de är harmoniska. Det är det vi premierar också, att det ser lätt ut och att hästen gör det utan åthävor och grova hjälper och sånt. Jag tycker absolut att man kan försvara den, men naturligtvis kan man inte försvara avarterna och de finns ju inom alla sporter.

Är det en OS-sport om 12 år?

– Det kan jag inte svara på, det vet jag inte. Jag hoppas på att det fortsätter. Det är en sport där kvinnor och män kan tävla på lika villkor och som innefattar ett djur, det är väldigt unikt på det sättet. Det ska visa ett samspel mellan djur och människa och därför hoppas jag verkligen det. Sen vet man inte, det kommer ju nya sporter hela tiden som vill ta plats på OS.

LÄS MER:Guldhoppet inför OS: "Så mycket som ska klaffa"

LÄS MER:Dressyrstjärnan piskade hästen – 24 gånger

LÄS MER:Charlotte Dujardin struken från OS: ”Innerligt ångerfull”

ANNONS