Sverige tar OS-silver – lyckades inte besegra Kina

Sverige tar OS-silver i lagtävlingen i bordtennis.
Kina blev som väntat en för tuff uppgift – men Kristian Karlsson, Anton Källberg och Truls Möregårdh pressade stormakten.
– Vi ger aldrig upp. Vi är i underläge och kommer tillbaka, säger förbundskapten Jörgen Persson.

ANNONS
|

Kina var skyhöga favoriter inför OS-finalen. Stornationen hade vunnit samtliga mästerskap i lag sedan år 2000. Den gången blev det förlust mot Sverige med bland andra Jörgen Persson och Jan-Ove Waldner i VM-laget. Det var den fjärde gången Sverige vann mot Kina i lagfinal (1973, 1989,1993, 2000).

24 år senare var det dags igen för svenskarna att försöka riva den kinesiska muren. Denna gång i OS-final med Anton Källberg, Kristian Karlsson och Truls Möregårdh i laget.

På andra sidan bordet stod världsettan Wang Chuqin, världstvåan Fan Zhedong och en av Kinas mest framstående pingisspelare genom alla tider: Ma Long.

ANNONS

Kina vann matchen med 3–0 men den svenska trion pressade stormakten.

– Det kändes väldigt bra. Jag tycker vi ska vara väldigt stolta över prestationen vi gjorde i dag, säger Truls Möregårdh.

Tre femsetare

Den första matchen, dubbeln med Karlsson/Källberg mot Chuqin/Long blev en tajt femsetare som Kina tog hem med 3–2.

Därefter klev Truls Möregårdh in i hagen på jakt efter revansch på Fan Zhendong, som besegrade svensken i singelfinalen. Möregårdh vann första set innan Zhendong kvitterade och sedan gick om till 2–1. Svensken kom tillbaka och tvingade fram ett femte avgörande set. Där var kinesen starkast och vann med 11–5.

– Jag kände att jag hade mycket mer energi att ge i dag, känslomässigt och spelmässigt. Det var tufft schema med tre lagmatcher direkt efter singelturneringen. Jag hade all energi tillbaka i dag och spelade ännu bättre än i singelturneringen mot honom och pressade honom ännu mer. Jag är nöjd med min insats och jättenöjd med lagets insats, säger Möregårdh.

2–0 till Kina och Kristian Karlsson var tvungen att besegra världsettan Wang Chuqin för att hålla liv i matchen. Karlsson pressade kinesen och vände underläge 0–2 till 2–2 och tvingade fram ett femte set även i den matchen. Precis som i de tidigare matcherna var det kinesen som vann det (11–2).

ANNONS

Karlsson, Källberg och Möregårdh tar OS-silver, Sveriges första medalj någonsin i bordtennisens lagtävling.

Kina har vunnit alla lagfinaler i OS sedan lagtävlingen infördes 2008. Totalt sett har de förlorat elva set innan Paris. Svenskarna lyckades i finalen vinna sex set.

– Det säger att vi är Sverige. Det är vi som har slagit dem. Det finns en respekt hos dem. De vet att de inte bara kan komma och blåsa ut... Det säger mycket, säger förbundskapten Jörgen Persson.

Även Truls Möregårdh kände av att kineserna hade respekt för Sverige.

– Jag tror alla var stressade i dag. Det betyder väldig mycket för dem, de har väldigt mycket press på sina axlar, framför allt i lag för det är knappt någon som kan slå dem där. De visade i dag hur starka de är i de situationerna och jag är så imponerad över hur de kan hantera det så bra varje gång vi kommer in i jämna set.

Tror du ni kan slå dem i Los Angeles om fyra år?

– Jag hoppas det. Det kommer hända mycket på fyra år. Vi får se vilka som spelar i Kina då men vi vet ju att alla som kommer spela i det laget kommer vara helt sinnessjukt bra. Förmodligen kommer de stå där med guldet runt halsen igen men vi hoppas att vi kan hitta någon lösning så vi kan pressa dem mer och mer i alla fall.

ANNONS

Jörgen Persson: ”Är lite tom”

Efter matchen var det en stolt förbundskapten som mötte media.

– Vi ger aldrig upp. Vi är i underläge och kommer tillbaka. Det visar styrka och det hoppas jag att de kommer ta med sig senare, det kommer ju mer tävlingar och mästerskap, säger Jörgen Persson.

Han fortsätter:

– De har visat den nivån som de gjort under hela turneringen. Sen möter man världens bästa lag. Det är det som är mästare, de (Kina) gör så bra grejer och de har svar hela tiden. Man måste ligga där konstans, det räcker inte att tappa lite för då försvinner det iväg, som det gör i femte seten, säger Jörgen Persson.

Sveriges bordtennistrupp lämnar OS i Paris med två medaljer, Truls Möregårdhs silver i singelturneringen och silvret i lagtävlingen.

– Man är lite tom. Nu är det slut, säger Jörgen Persson.

– Det har varit en härlig resa sen vi kom hit. Man trodde aldrig att man skulle åka härifrån med två silver, det tror jag inte någon av oss trodde. Jag sa innan att mixed är den bästa chansen och nu har vi silver i singel och silver i lag. Det visar lite charmen med sport.

LÄS MER:Så har Kina blivit en världsdominant i bordtennis

LÄS MER:Möregårdh: "Ska försöka sätta dit kineserna"

LÄS MER:Efter Truls Möregårdhs succé – hög efterfrågan på hans pingisracket

ANNONS
ANNONS