Senaste OS 2024 var i Frankrike och sändes på Max.
Senaste OS 2024 var i Frankrike och sändes på Max. Bild: JOEL MARKLUND

SVT sänder OS tillsammans med TV4

Det är nu klart att SVT sänder OS tillsammans med TV4. SVT själva gick ut med nyheten på sin sajt, och TV4 följde strax därefter.
– Vi har hela tiden sett det som en önskvärd möjlighet att hitta en samarbetspartner som kan dela fri-tv-rättigheterna för OS, säger Max Bursell, chef för SVT sport.

ANNONS
|

SVT köpte fri-tv-rättigheterna redan i januari 2023 och har letat efter en kanal att samarbeta med, och under onsdagen gick de ut med att de delar fri-tv-rättigheterna med TV4.

Inte på tolv år har det varit OS-sändningar i SVT, men nu ska de tillsammans med TV4 sända de kommande fyra: (vinter) Milano/Cortina 2026, (sommar) Los Angeles 2028, (vinter) Franska Alperna 2030 samt (sommar) Brisbane 2032.

TV4 bekräftade senare även de under onsdagseftermiddagen att man säkrat fri-tv-rättigheter till OS från 2026–2032.

– Vi har hela tiden sett det som en önskvärd möjlighet att hitta en samarbetspartner som kan dela fri-tv-rättigheterna för OS, för att också kunna dela på kostnaderna. Vår tidigare erfarenhet av att samarbeta med TV4 vid stora sportevenemang är mycket positiv. Vi har nu båda ett ansvar för att ge alla i Sverige gemensamma och minnesvärda sportögonblick, säger Max Bursell, chef för SVT sport till kanalens hemsida.

ANNONS

Warner Bros. Discovery fortsätter dock att äga betal-tv-rättigheterna i Sverige och i hela Europa, som de även gjort under sommarens spel.

Kommer påminna om fotbollsrättigheterna

Rättigheterna kommer att delas mellan SVT och TV4, en uppdelningen som kommer att påminna om den som ofta sker i samband med till exempel herrfotbollsmästerskap.

– Nu flyttar de olympiska ringarna in på TV4 för första gången någonsin och det ligger i linje med TV4:s ambition att samla Sverige och fortsätta bygga hela Sveriges streamingtjänst TV4 Play, säger Fredrik Arefalk, kanal- och innehållsdirektör.

Det är fortsatt oklart hur det kommer att fördelas, endast att SVT kommer att visa en majoritet av sändningarna.

– OS är en lägereld som nu kommer att brinna hos oss ända fram till 2032 och jag ser verkligen fram emot att göra detta till ett storslaget evenemang för hela Sverige, säger Fredrik Arefalk.

Senaste OS var i Frankrike och sändes på Max.

LÄS MER:OS-vinnaren vill slippa "ordkrig" med rivalerna

LÄS MER:Duplantis hoppas på höga höjder i Lausanne

LÄS MER:Jannik Sinner testad positivt för doping – slipper avstängning

ANNONS