Par rökte i sin lägenhet – grannar tvingades fly eldsvådor

I ett lägenhetshus i Östra Göteborg klagade grannarna på att en man och en kvinna ofta rökte inomhus, skriver Hem & Hyra.
Några månader senare tvingades boende fly eldsvådor – nu sägs paret upp från sitt lägenhetskontrakt, men frias från brottsmisstankar.

ANNONS
|

Tidigt en sommarmorgon larmades räddningstjänsten till en brand i ett lägenhetshus i Östra Göteborg. Branden var fullt utvecklad och människor tvingades evakueras.

Under en längre period hade boende i huset klagat på sina grannar, en man och en kvinna, eftersom de ofta rökte inomhus, skriver Hem & Hyra.

När branden var släckt och det mesta av lägenheten utbrunnen kunde räddningstjänsten konstatera att den orsakats av en cigarett från den aktuella lägenheten – förmodligen mer specifikt från parets säng.

Kvar i lägenheten blev också parets katt, vars liv inte gick att rädda.

”Försökte så gott det gick”

Mannen skadades i samband med branden, men menar bestämt att rökningen skett i soffan – inte i sängen. I förhör säger kvinnan att de båda har försökt rätta sig efter hyresvärden Poseidons regler.

ANNONS

– Vi rökte inne i lägenheten till en början, men sen fick vi ju reda på att lägenheten var rökfri så då försökte vi gå ut istället. Vi försökte så gott det gick, säger hon i förhör med polisen, enligt Hem & Hyra.

Hyresnämnden går nu på Poseidons linje och har beslutat att paret ska sägas upp från sitt hyreskontrakt. Bostadsbolaget menar bland annat att beteendet måste räknas som en särskilt allvarlig störning, och framhåller att paret fått varningar tidigare då de ansetts ha vanvårdat sin lägenhet.

Frias från brottsmisstankar

Däremot frias mannen från brottsmisstankar, eftersom det inte går att bevisa att det var just mannen, och inte kvinnan, som orsakade branden – dessutom visar polisens undersökningar inte exakt hur branden startade.

Enligt beslutet ska paret lämna lägenheten som mannen haft kontrakt på i närmare 20 år i höst.

Paret har överklagat hyresnämndens beslut till hovrätten.

LÄS MER:Angav falska uppgifter – familj blev av med lägenhet

LÄS MER:Stiftelse gav hyreskontrakt till anställdas barn

LÄS MER:Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS