Konstnär drar Göteborgs stad inför rätta

Efter att Drömmarnas monument plockats ner blev en ensam stol i tegel kvar på Götaplatsen. Konstnären Andrzej Cahlenstein överklagar nu beslutet till förvaltningsrätten – och menar att det grundar sig i personligt agg.

ANNONS
|

Konstverket Tegeltronen, en liten tegelstol tillika minnesmärke över Björn Natthiko Lindeblad som byggdes när Drömmarnas monument pågick på Götaplatsen, kan hamna i rättssalen.

När Drömmarnas monument monterades ner i slutet av sommaren 2023 ville stolens upphovsman Andrzej Cahlenstein skänka den till Göteborgs stad. Den fick därför stå kvar på sin platå med utsikt över Avenyn, medan ärendet långsamt tog sig mot stadsmiljönämndens sammanträdeslista.

I december fattade nämnden sitt beslut: det blev nej tack till stolen.

Argumenten var bland annat att den skulle behöva fästas i marken och kräva pengar till underhåll, samt att den eventuellt skulle konkurrera med ett kommande verk som staden utlyst för Götaplatsen.

ANNONS

Det köper inte konstnären Andrzej Cahlenstein. Han menar att det hela grundar sig i ett agg mot allt som har med Drömmarnas monument att göra.

– Jag tror det, för det är en så enkel grej – allt de hade behövt göra var att ta emot den och säga tack. Men finns ingen riktig anledning att inte ta emot den. Och jag vet att Drömmarnas monument-gruppen har haft problem med staden, säger han.

Kommer att stå kvar på Götaplatsen

Nu har Cahlenstein tagit ärendet till förvaltningsrätten för att pröva om nämndens beslut verkligen följer kommunallagen.

– Jag vill att detta ska följa den demokratiska processen, alltså att man ska kunna överklaga om man tycker att något inte gått rätt till. Sedan får vi se hur det går, om vi vinner eller om de går på stadsmiljönämndens beslut. Men har man möjlighet att överklaga ska man ta sig den rätten, säger han.

Blir själva överklagan en del verket?

– Ja, så kan man absolut se det. Sedan vore det så klart bekvämare om det inte behövde göras. Men behovet finns ju där.

Att ärendet kan hamna i rättssalen är förresten en sanning med modifikation. Förvaltningsrätten behandlar oftast ärenden skriftligt. En prövning av kommunallagen kan ta mellan fyra och åtta månader. Under den tiden kommer Tegeltronen att stå kvar, säger Andrzej Cahlenstein.

ANNONS

Driver ett Göteborgsförslag

Parallellt kommer medlemmar ut Drömmarnas monument-kollektivet att samla underskrifter för ett Göteborgsförslag, alltså ett medborgarförslag som om de lyckas samla 200 röster under 90 dagar tas upp av den nämnd som förslaget berör.

Det något motiga i att försöka tvinga på kommunen en gåva stör inte Andrzej Cahlenstein – det är invånarna i Göteborg som är mottagaren, inte individerna i nämnden.

– Det är klart att jag har subjektiva åsikter om verket, men när jag försöker se det med ett utifrånperspektiv så tycker jag ändå att det passar där. Det finns en tydlig kontext och historia med 400-årsjubileet och Drömmarnas monument. Det här är äkta, det har uppkommit från krafter som inte varit detaljstyrda från politiker. Det har ett värde man inte riktigt kan sätta pengar på.

LÄS MER:Staden erbjöds minnesmärke över Björn Natthiko Lindeblad – tackar nej

LÄS MER:Vill kommunen ha ett nytt ”Drömmarnas monument”?

LÄS MER:Varför är Göteborg en hatad stad?

LÄS MER:Förbjud namnen Mats, Jörgen och Peter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS