Hynek Pallas: Verklighetens ”Succession” överträffar dikten – med råge

Det är ingen hemlighet att HBO:s ”Succession” baseras på mediemogulen Rupert Murdoch, som själv tycks ha inspirerats av seriens brutala arvstvister. Hans senaste manöver kommer få lika stor betydelse över den globala politiken som för utgången i det amerikanska valet, skriver Hynek Pallas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

”Fleishman is in trouble”-författaren Taffy Brodesser-Akners nya, lysande roman ”Long Island compromise” kretsar kring en företagsdynasti. De vuxna barnen är alla på sitt vis trasiga av arvet, och i en underhållande intrigtråd ”lånar” mellansonens manusskrivande kollega familjens historia till sin tv-serie ”Family business”.

Den blir en fenomenal succé – hela världen bänkar sig framför den dysfunktionella klanens såriga kamper – men efter en titt konstaterar syskonen krasst att familjens verklighet överträffar serien. Många gånger om.

Romanens ”Family business” har inte bara likheter med intrigens judiska familj, utan är förstås också en blinkning till en av tidernas mest framgångsrika och kritikerhyllade tv-serier – ”Succession”. Och precis som Brodesser-Akners roman lånar sin intrig från en verklig förlaga (kidnappningen av Long island-företagaren Jack Teich 1974) är det ingen hemlighet att manusförfattaren Jesse Armstrong ursprungligen skrev HBO-serien som en spelfilm om mediemogulen Rupert Murdoch.

ANNONS

Murdoch, som bland annat äger den politiskt inflytelserika tv-kanalen Fox, har inte direkt varit främmande för maktkamper. Även det lilla som genom åren blivit offentligt uppvisar en milt uttryckt komplicerad familjedynamik fylld av moraliska tveksamheter.

Man kunde ju tänka sig att de fyra säsonger där ”Succession” (2018–2023) tog historien om mediemogulen Logan Roy och hans skadade ungar till alltmer osannolika platser skulle ha lärt förlagan ett och annat om återhållsamhet. I stället tycks den 93-årige Murdoch betrakta seriens arvstvister – där barnen Roy spelas ut mot varandra i freudianska gladiatorintriger – som en instruktionsmanual.

Med osviklig känsla för allt osmakligt kallar Murdoch förändringen för ”Harmoniprojektet”.

Förra veckan framkom nämligen att Rupert Murdoch vill ändra reglerna i den familjestiftelse som stipulerar hur imperiets tv-kanaler och tidningar ska styras efter hans död (New York Times 24/7). Från att alla barn skulle kontrollera dem gemensamt, vill pappa nu att äldste sonen Lachlan ensam får styra skutan.

Med osviklig känsla för allt osmakligt kallar Murdoch förändringen för ”Harmoniprojektet”. Det har gått så där med den saken: inom kort blir striden mellan de upprörda syskonen och pappan – och mellan olika syskon och ex-fruar – offentlig när den tar plats i en amerikansk domstol.

Det låter kanske som en fars att poppa Shakespeare-popcorn till – himla med ögonen åt att Rupert Murdoch gift om sig fler gånger än Logan Roy – men faktum är att resultatet kommer få lika stor betydelse över den globala politiken som utgången i det amerikanska presidentvalet.

ANNONS

Där ”Succession”-ynglen aldrig riktigt hade sin pappas politiska övertygelse – deras politiska utflykter sammanfattades i sonen Connors larviga presidentkampanj – så överträffar verkligheten dikten med livsfarligt råge.

Ett av Murdoch-barnen har sagt att han skulle vilja tämja Fox allt vildare och odemokratiska ytterhögerkurs efter pappans död. Andra delar av klanen kritiserade efter de omfattande bränderna i Australien 2020 Fox för deras klimatförnekande. Och sonen James höll – utan att nämna Fox vid namn – tv-kanalen ansvarig för lögnerna och propagandan som ”släppte lös förrädiska och okontrollerbara krafter” i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. James Murdoch och hans hustru Kathryn har till och med avsatt medel för att bekämpa klimatförnekelse och ”high-tech illiberalism”.

Det här flyger inte för Rupert Murdoch som genom sonen Lachlan vill försäkra sig om att Fox och de övriga medierna i imperiet efter hans död fortsätter på sitt inslagna – ”konservativa” – spår.

När Fox-älsklingen Donald Trump dubbat J.D. Vance, en vicepresidentkandidat som stöttas av högerradikala, diktaturhyllande illiberaler från just Silicon Valleys techsektor (DN 20/7) till MAGA-politikens framtid och när demokrati efter demokrati världen över har illiberala populister i eller nära regeringsposition – då är frågan om hur styret över Fox och dess propagandasyskon kommer se ut när dammet lagt sig.

ANNONS

Det lär bli betydligt mer omskakande än upplösningen i ”Succession”.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Varje ny AI-tjänst är ett steg i kulturens avförtrollning

LÄS MER:Trumps väljare struntar i att han är en dömd brottsling

LÄS MER:KD måste göra upp med sin antisemitiska historia

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS