Recension: ”Skicka nudes” av Saba Sams

En tjej blir kär i en kille som använder henne för att göra sitt ex svartsjukt. En annan blir utnyttjad efter en blöt fest. Saba Sams ”Skicka nudes” skildrar tiden i en kvinnas liv mellan att hon är tonåring och vuxen. Esther Arndtzén läser träffsäkra coming of age-noveller där köttet står i centrum.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

I litteraturen och filmen finns det otaliga berättelser om det tillstånd som på engelska ofta kallas ”girlhood” ‒ egentligen saknas en adekvat motsvarighet på svenska, men ungefär ”flickdom”. Den tid i en kvinnas liv, mellan att hon är flicka och unga kvinna, en tid som kommer med särskilda utmaningar. Det är till den här traditionen brittiska Saba Sams ansluter sig med novellsamlingen ”Skicka nudes”, som blev den 28-åriga författarens prisade debut för två år sedan.

Alla Saba Sams noveller genomsyras av samma ångestfyllda, elektriska laddning. I berättelserna rör sig de unga kvinnorna mellan lägen av ensamhet, utsatthet och blottande begär ‒ de befinner sig i känslornas ytterligheter, och det skapar en medryckande spänning.

ANNONS

I ”Över en natt” blir en ung tonårstjej utnyttjad av en jämnårig kille efter en blöt fest. I ”Här ensam” blir Emily kär i Toby, som bara använder henne för att göra sitt ex avundsjukt. I bokens titelberättelse, ”Skicka nudes”, gestaltas den märkliga alienationen som nätdejting skapar. I centrum står hela tiden den krassa kroppsligheten och sex, det ömtåliga i att röra sig genom världen med en ung kvinnas kropp.

Kroppslighetstemat når sin peak och blir köttslig: 16-åriga Gracie, som jobbar i sin pappas slakteributik, träffar elva år äldre Ryan på Tinder.

Dynamiken i relationerna människorna emellan skildrar Saba Sams för det mesta okonstlat och kärnfullt, men tyvärr faller det i bokens längsta novell ”Snakebite”. Berättelsen handlar om två unga universitetstjejer som blir bästa vänner, där den ena är destruktiv och rörig och den andra sugs in i hennes kaos. Det är en utsliten och klichéartad skildring av kvinnlig vänskap, och trassliga Lara känns väl fabelaktig i sin roll. Det är synd att just den berättelsen upptar så mycket plats.

Andra bitar är bättre, som när Saba Sams jobbar med märkliga, makabra bilder i prisade novellen ”Tinderloin”. Kroppslighetstemat når sin peak och blir köttslig: 16-åriga Gracie, som jobbar i sin pappas slakteributik, träffar elva år äldre Ryan på Tinder. När de ligger första gången luktade hela garaget ”kroppar, som efter att ha sprättat upp en gris.” Gracie får ett missfall ‒ ”vissa klumpar var trådiga och andra mer åt det runda hållet, mörka och glansiga som njurar. Jag kunde tillräckligt om kött för att förstå att det var bebisen.” Saba Sams skriver finstämt om det verkliga och äckliga.

ANNONS

Författarens språk präglas av en rättframhet, men ibland är det också väl korthugget och saknar driv. Det har en del att göra med den svenska språkdräkten. Trots att Maria Nääs gjort ett utmärkt jobb med översättningen, flödar engelskan på ett annat sätt.

Saba Sams är trots allt uppfriskande. Coming of age-berättelser om unga kvinnor omges ofta av en air av gåtfullhet, en upphöjd mystik. Jag uppskattar ”Skicka nudes” särskilt för att den är rak och omild i sitt uttryck, och träffsäkert skildrar den gränslöshet, och balansen mellan det lockande och det farliga, som kan prägla flickdomen.

Läs fler litteraturrecensioner på GP kultur:

LÄS MER:Recension: ”Det slutar med oss” i regi av Justin Baldoni

LÄS MER:Recension: ”Symptom” av Isak Gröndahl

LÄS MER:Recension: "Hammele" av Kristoffer Appelvik Lax

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS