Recension: Sommar i P 1 – Matilda Djerf

En helt vanlig småstadstjej som tog sig in på Forbes ”30 under 30”-lista. Matilda Djerfs sommarprat blir ibland en stolpig uppradning av cv:et, men innehåller också mer djuplodade stunder. Esther Arndtzén hade velat höra mer om hållbarhet i modebranschen, och mindre om företagets framgångar.

ANNONS
|

Jag har, generellt sett, inte mycket till övers för influencers. Dels för att de gjort ett yrke av att bidra till masskonsumtionen och att sälja på unga tjejer onödiga prylar. Dels för att det känns som att de fuskar – med ett Instagraminlägg kan de tjäna hundratusentals kronor. Trots min antipati känner jag (såklart) viss avundsjuka när Matilda Djerf berättar om hur hon kunde resa världen runt när hennes följarskara gick upp.

Med det måste jag ge Matilda Djerf – sitt bespottade yrke till trots – att hon känns väldigt sympatisk i sitt första sommarprat. Hon berättar stillsamt och om en tuff uppväxt i Borås med mobbning, utanförskap och dålig självkänsla ‒ och hur drivet att ta sig därifrån blev starten på en framgångsrik karriär. Hon är en helt vanlig småstadstjej, och man gläds åt henne.

ANNONS

Men det blir väl stolpigt också. Ibland känns sommarpratet som en lång uppradning av cv:et: klädföretaget blev si och så stort, vi anställde si och så många, vi omsatte stora summor, och så vidare. Framgångsrika entreprenörer som sommarpratar brukar hamna i just denna fälla, och det blir rätt så tråkigt.

Vem?

Matilda Djerf född 1997, uppvuxen i Borås.

Efter gymnasiet inledde hon en karriär som influencer på sociala medier och dokumenterade sitt liv och sina resor. I dag har hon strax över 3 miljoner följare på sin Instagram och driver sedan 2019 klädmärket Djerf avenue och skönhetsmärket Djerf avenue beauty.

Har rankats som en av de 30 mäktigaste unga entreprenörerna i Europa av tidningen Forbes.

Det finns dock mer djuplodade stunder. Jag uppskattar särskilt när hon öppenhjärtigt berättar om ett traumatiskt utomkvedshavandeskap (graviditet som växer utanför livmodern). Innan hon drabbades av tillståndet hade hon aldrig hört talats om det. Så ska det inte behöva vara. Jag tror att hennes berättelse kan vara nyttig och upplysa många, kanske vara en tröst till den som upplevt samma sak.

Allt som allt bjuder Matilda Djerf på ett klassiskt sommarprat: uppväxtens utmaningar, en framgångssaga, lycka och pengar. Det är trevligt, men har inte tillräckligt med substans för att blir riktigt intressant. Matilda Djerf verkar genuint brinna för hållbarhet i modebranschen: det hade jag gärna hört mer om, och kanske lärt mig nåt nytt.

Sommarpratare 12e augusti:

Alhaji Jeng, friidrottsexpert

Läs om fler sommarprat på GP kultur:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Herbert Blomstedt

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Petra Malm

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Ia Langhammer

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev:

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS