Petra Malm var Sveriges första kvinnliga elitsoldat, specialiserad på strid och underrättelse med högriskuppdrag över hela världen.
Petra Malm var Sveriges första kvinnliga elitsoldat, specialiserad på strid och underrättelse med högriskuppdrag över hela världen. Bild: Fotograf Lena Lee

Recension: Sommar i P1 – Petra Malm

När Petra Malm har avslutat sitt sommarprat har lyssnaren andan i halsen. 90 fullproppade minuter av berättelser från intensiva träningsprogram, diskriminering inom militären och förhör med gripna terrorister i Afghanistan, imponerar. Men frustrationen över att inte få djupdyka i de mest intressanta delarna är överhängande.

ANNONS
|

Med ett liv styrt av viljan att utmana sig själv och att visa att hon kan, har Petra Malm ett sommarprat fyllt av berättelser. Vid sidan av all minnen redogör hon för sin inre resa när hon som elitsoldat velat bidra och skapa meningsfullhet. Samma kall som hon nu bär på som offentlig person.

I lika högt tempo som hon sprungit sina mil i jakten på att bli Sveriges första kvinnliga elitsoldat går Petra Malm igenom sina många utmaningar som hon överkommit därefter.

Vändpunkter och material för klarsynthet

I bland går det för snabbt när Petra Malm berättar om allt hon gjort för att bevisa för sig själv att hon kan. Ofta uppstår en önskan om att få dröja sig kvar i de situationer hon beskriver som vändpunkter.

ANNONS

Men när hon pratar om sin familj stannar hon upp och det brinner till. I programinledning berättar hon om sina föräldrars misslyckande att ge henne bekräftelse. Och när hon beskriver den tystnad som uppstått efter frågan om fadern var stolt, gnager det i magen.

Det hela får en fin upplösning när Petra Malm landar i insikten och acceptansen om hur föräldrarna är och vad de har givit henne. En självständighet och önskan om att bidra.

För lite och för mycket

Som lyssnare lämnas man med önskan om att få höra mer, och det sägs ju vara bra, men just här känns det otillfredsställande. För samtidigt som det blir för lite, blir det för mycket.

Minnena är många och händelserna som har varit centrala rabblas snarare än berättas. Trots det hinner hon med att fira av liknelser om fjällbjörkar och uppmaningar om att vara transparent med känslor.

Det sistnämnda ger hon ett gott exempel för. Rösten brister i programmets slut när hon berättar om sin mammas sjukdom och för en stund hinner man andas ut. Med familjen i centrum avslutar hon ett hektiskt sommarprat som kallar en till att vila i soffan snarare än att gå ut i strid.

Vem?

Petra Malm var Sveriges första kvinnliga elitsoldat specialiserad på strid och underrättelse med högriskuppdrag över hela världen. Hon har även varit programledare för tv-programmet Elitstyrkans Hemligheter och Robinson.

2022 släppte hon den självbiografiska boken ”Kodnamn: PAM” om sin tid som yrkesmilitär inom det topphemliga militärförbandet SOG. I år utsågs hon till Årets Norrbottning.

Sommarpratare 8e augusti:

Nathalie ”Cleo” Missaoui, artist

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Ia Langhammer

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Amir Rostami

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Judith Kiros

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Herbert Blomstedt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS