Recension: Sommar i P1 – Ia Langhammer

I år efter år har Ia Langhammer fått tjäna i rollen som sömnig, kedjerökande flerbarnsmamma vars liv alltid tycks ha hamnat på ända. I sitt sommarprat är hon långt ifrån sin loja filmkaraktär.

ANNONS
|

Vissa skådespelare får alltid samma typ av roller: Michael Cera som bortkommen men charmig nörd. Matthew McConaughey som läspande hunk och Keira Knightley som vacker ungmö i ett storslaget kostymdrama.

Och på hemmaplan har vi vår Ia Langhammer, som år efter år fått tjäna i rollen som sömnig, kedjerökande flerbarnsmamma vars liv alltid, precis när filmer utspelar sig, tycks ha hamnat på ända.

Men i sitt sommarprat är skådespelerskan långt ifrån sin loja filmkaraktär. Ia Langhammer är visserligen nervös inför att hålla sitt livs första sommarprat, men så snart de värsta spänningarna släppt är det en levnadsglad och optimistisk röst som tar vid.

ANNONS

Vem?

Ia Langhammer är skådespelare inom både film och teater. Hon har mottagit två Guldbaggar för bästa kvinnliga biroll, i dramakomedierna ”Hela härligheten” och ”Flykten till framtiden”. Langhammer nominerades även senast för sin roll som svärmor i Netflix-filmen ”Tack och förlåt” (2023).

Vi får höra om hennes tro på ett sjätte sinne, om uppenbarelsen hon fick på BB (men glömde skriva ned), om när hennes konstnärspappa satte eld på sina verk och när han batikmålade alla rockar på sjukhusavdelningen han befann sig på. Om hur hon efter 3,5 år på scenskolan fick spela mot en nallebjörn och hur mamman inte hade hjärta att ta hennes storebror från fosterfamiljen han hade växt upp med sin första tid i livet.

Om det låter spretigt så är det precis rätt. Ia Langhammer skiter blankt i röd tråd och resultatet är oväntat habilt.

Det slår mig flera gånger under lyssningen hur lik hon låter komikern Jonatan Unge, både i dialekt och i sättet hon pratar. Chose-friheten och den uteblivna ängsligheten som får helt vanliga saker att låta komiska.

Kanske är det dags för Ia Langhammer att få lite nya roller. Den sömniga mamman kan behöva vila ett tag.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Judith Kiros

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Omar Alshogre

LÄS MER:Recension: Sommar i P1– Åsa Romson

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS