Recension: Sommar i P1 – Anna Lindmarker

Anna Lindmarker kan det här med dramaturgi, nyhetsvärdering och effektiva konstpauser. Så avslutar hon också sitt ”Sommar i P1” med ett oväntat löfte till lyssnarna: Det blir en comeback till nyhetsjournalistiken.

ANNONS

Anna Lindmarkers röst är, förstås, bortom behaglig. Mer än bara tydlig. Hon är en genomproffsig berättare. Med det sagt sker det lika självklart en intressant förskjutning i hennes röst när hon får vara mer reflekterande än rapporterande.

Hon kan rimligen sin dramaturgi också. Det är väl ändå ingen slump att ett av världens bästa intron, det till U2:s ”Where the streets have no name”, kommer redan som första låt?

Sedan blir det ändå förbluffande förutsägbart när tidslinjen betas av kronologiskt i makligt tempo från födseln via barndom i först Moskva och sedan New York. Uppväxt i Bromma och söndagsmiddagar hos farmor i våningen på Strandvägen. Sommarlov i Bohuslän. Sedan tonår på ambassaden i Washington. Tillbaka till Sverige där karriären tar fart. Och avrapporteras.

ANNONS

Vem?

Anna Lindmarker, 63 år, är journalisten som blev en av Sveriges mest kända nyhetsankare. Först på Ekot och senare på både Rapport och TV4.

Anna Lindmarker är dotter till utrikeskorrespondenten Ingmar Lindmarker och växte upp i Moskva, New York och Washington.

2023 slutade hon på TV4 efter 26 år på kanalen. Numera syns Lindmarker på Youtube i ”The bokklubb” som också är en podd hon gör tillsammans med vännerna Lotti Bysell, Julia Dufvenius, Kajsa Ernst, Hanna Hedlund, Anja Lundqvist och Anna Suatan.

Det är intressant att höra Anna Lindmarker berätta om sitt yrkesliv även om jag hade velat höra mer om det motstånd som drabbade henne som kvinna i en alltjämt patriarkalisk miljö och hur hon var med som pionjär på TV4.

Hon påminner om hur hon i tidningarna kallades för ”hot lips”, att det skrevs om hennes ”sängkammarblick” och hur hon ”amerikaniserade svensk media” bara genom sitt utseende. Jag skulle vilja ha skarpare reflektion kring det där.

I stället infinner sig en viss matthet när stora delar av sommarpratet blir till ett utbroderat och detaljerat cv.

Till sist släpper hon ändå nyheten som kommer ge rubriker. Anna Lindmarker avslutar sommarpratet med att konstatera att journalistik är viktigare än kanske någonsin tidigare. Och att hon planerar för comeback.

Sommarpratare 1 juli:

Trolle Rhodin, cirkusdirektör

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lasse Berg

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Vivi Wallin

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Joakim Paasikivi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS