Recension: Sommar i P1 – Lasse Berg

Journalisten Lasse Berg är i sitt sommarprat genuint övertygad om människans naturliga, inneboende godhet och vilja till samarbete. Trots allt elände i världen menar han att vår vilja att vara snälla mot varandra kommer att bli mänsklighetens räddning.

ANNONS
|

Lasse Berg har en i sammanhanget urstark trippel låtar på plats sju, åtta och nio i sitt sommarprogram. Han spelar i tur och ordning:

Cat Stevens – ”Wild world”

John Lennon – ”Imagine”

Laleh – ”Live tomorrow”

Det hade varit den mest ”Sommar i P1”-typiska trion sånger i vilken sommarprat som helst. När den slängs upp på bordet av mannen som presenteras som ”Sveriges mest optimistiska journalist” är den förstås ren perfektion.

Men jo. Musiken avbryts även för en del pratande.

Berg, som är en rutinerad sommarvärd, når euforiska höjder redan en knapp minut in i programmet när han berättar om hur han under en resa i Sydafrika för första gången får se... en flock vildhundar.

ANNONS

Han är närmast överrumplande lycklig där på resan. Livet är ljust.

Vem?

Lasse Berg har hunnit fylla 80 år har under hela sitt journalistliv rapporterat om människor, kultur och politik från världens alla hörn. Han bodde och arbetade i Asien från 60-talet och Afrika från 80-talet.

Han har bland annat skrivit böckerna ”Tillsammans: Människan som människans räddning” och ”Gryning över Kalahari” som, liksom hans sommarprat, handlar om människans evolution och natur.

Lasse Berg tycker allra bäst om att ”ligga i den afrikanska bushen, titta på stjärnorna och höra hur det prasslar i gräset”.

Strax därpå kommer vändningen, störtandet ner i bråddjupet, när Lasse Berg får samtalet om att hans vuxna dotter Linda har dött i en olycka hemmet.

Ingen lycka utan sorg. Inget liv utan död. Ingen eufori utan ångest. I det personliga såväl som det globala. Lasse Berg skiftar mellan närbilder från bland annat folkmordets Rwanda till ett helikopterperspektiv där forskning och livsfilosofi krokar arm.

Det handlar om hur krigen breder ut sig, demokratin trycks undan och klimatkatastrofen rusar närmare. Samtidigt, menar Berg, har de allra fattigaste lyfts ur i alla fall den absoluta misären och maktlösheten.

Mycket blir trots allt bättre och Berg argumenterar för att evolutionen, människans sätt att vara och alla (positiva) drivkrafter kommer att ge oss en, trots allt, bra framtid.

Låt oss hoppas att han får rätt. Varken han eller vi som lyssnar kommer ju få veta hur det slutar.

Sommarpratare 29 juni:

Marcus Wandt, astronaut

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Vivi Wallin

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Joakim Paasikivi

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Birgitta Ohlsson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS