Recension: Sommar i P1 – Vivi Wallin

Vivi Wallins livshistoria är kantad av mörker, mer än man kan ana utifrån hennes populära humorkonto ”Mammasanningar”. Ändå är det något som gör att berättelsen inte fäster – förutom på en punkt.

ANNONS
|

Jag kan säga det direkt – jag är till hundra procent Vivi Wallins målgrupp. Är man småbarnsmamma i 30-årsåldern jobbar algoritmen hårt för att knixa in de vardagsnära sketcherna från kontot ”Mammasanningar” i Instagramflödet.

Men nu är det Vivi från Kortedala vi möter, först genom hennes föräldrar: en skönhet från Göteborg och en discokung från Accra. Pappan var Vivis bästa vän men lämnade familjen när hon var fyra år, trots att mamman levde under det ständiga hotet från en oberäknelig hjärntumör.

Vem?

Vivi Wallin är född 1977 och uppvuxen i Kortedala. Hon har bland annat arbetat som programledare på ZTV och TV3, men är mest känd för sina sociala medier-konton.

Störst är humorkontot @mammasanningar, följt av @fixasjälv, båda på Instagram. Wallin driver även en Youtubekanal med nedslag i hennes vardag, samt podcasten ”Våra sanningar” med Carin da Silva.

Tre ord utmärker Vivi Wallins barndom, säger hon: oro, maktlöshet och beredskap. Ständigt rädd att mamman ska dö, akut medveten om att hon måste vara beredd att ta ansvar för sig själv närsomhelst. Hon möter rasism utan att ha sin pappas stöd – han som ser ut som hon, som skulle förstå.

ANNONS

Hon berör snabbt att något gravt olämpligt skett med en man som var ihop med hennes mamma. Exakt vad får vi inte veta, men klart är att det sveket var större än pappans.

Men livet går vidare.

Pappan har hon skällt ut och sedan förlåtit.

Förövaren har hon ringt upp och konfronterat.

Mamman förstår hon.

Det blir populärpsykologi i form av lagom djupa Instagramcaptions och tyvärr glider det av mig som på teflon. Problemet är inte Vivi Wallin i sig, utan snarare kanske en mättnad hos mig som läsare och lyssnare. Den uttjatade formen ställer sig i vägen för innehållet.

Styrkan i programmet är att Wallin visar hur mycket barn kan bära på utan att berätta det för någon. Så fråga dina barn hur de mår. Igen och igen och igen.

Sommarpratare 28 juni:

Lasse Berg, journalist, författare

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Joakim Paasikivi

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Birgitta Ohlsson

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Ellen Krauss

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS