Recension: Sommar i P1 – Cecilia Uddén

Cecilia Uddén, Sveriges radios korrespondent i Mellanöstern, beskriver det som att ”en avgrund av oförsonlighet öppnats efter attacken 7 oktober”.
Från botten hörs den rasande reporterns berättelse om såväl ruiner som väldoftande apelsinlundar.

ANNONS
|

Cecilia Uddén framstår som fullständigt ostoppbar. Oavsett om det handlar om att få hem ännu en rapport från Mellanöstern eller trava rakt genom en fin restaurang i Kairo för att konfrontera ett förmöget par som tagit sig ett barn som piga.

Hennes program blott snuddar vid det personliga och privata som annars är det enda som fyller många av de andra sommarpratarnas berättelser. Ett kortfattat vykort från första resan mellan Kairo och Beirut som 22-åring får räcka.

Sedan klipp till nutid och givetvis handlar det om Hamas attack på Israel den 7 oktober och den vedergällning som sedan kastat eld och död över Gaza.

ANNONS

Ett sommarprat till brädden fyllt av död och mörker

Programpresentatören varnar för ”starka scener och skildringar av våld” och det med all rätt. Uddén beskriver i detalj de bilder som är så fruktansvärda att de väljs bort av världens redaktioner.

Med total stringens markerar hon att Hamas attack var vidrig likväl som att Israels pågående våld mot Gazas befolkning är fullständigt fasansfullt. Hon kan berätta om hur kriget skurit upp bottenlösa konflikter bland vänner och bekanta. Om hatet som kommer att bestå.

Hon berättar om skräddaren i Gaza, sedan länge välkänd för hennes lyssnare, som dog i sviterna av en infektion som kanske hade gått att häva om det funnits vård att tillgå.

Det är ett sommarprat till brädden fyllt av död och mörker men Cecilia Uddéns driv gör att det finns plats också för annat. Hon ger oss vardagliga scener från restauranger och badhus. Redovisar halsbrytande arabiska svordomar och förolämpningar

Utstrålar civilkurage och empati

Cecilia Uddén är en språklig ekvilibrist men utan att frivolta genom manuset. Hennes formuleringsteknik är funktionell och för sitt ändamål fulländad.

Hon utstrålar civilkurage och empati på ett kraftfullt sätt. Hon beskriver sig som den tvivlande och ifrågasättande journalisten men även om hon inte själv säger det så är hon också den rasande reportern. Som berättar om stanken på bårhusen men också beskriver hur apelsinblommor doftar.

ANNONS

Med sitt sommarprat gör Cecilia Uddén, precis som i alla sina reportage, världen mer komplex men också begripligare. När man lyssnat känns avgrunden trots allt inte längre bottenlös.

Vem?

Cecilia Uddén är en av Sveriges mest prisbelönta journalister som två gånger mottagit Stora Journalistpriset och två gånger Publicistklubbens stora pris. Den senaste utmärkelsen, Årets stilist, tilldelades hon under våren.

Hon har utnämnts till hedersdoktor vid Göteborgs universitet och har bevakat Mellanöstern för Sveriges Radio i nästan tre decennier.

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Trolle Rhodin

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Anna Lindmarker

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lasse Berg

Sommarpratare 3 juli:

Johanna Nordström, komiker, poddare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS