Recension: Sommar i P1 – Omar Alshogre

Som tonåring i Syrien utsätts han för tortyr i flera år. Kulmen blir en skenavrättning. Människorättsaktivisten Omar Alshogre ledsagar oss genom ett gastkramande sommarprat och visar sig vara en historieberättare med sällsynt nerv och glöd.

ANNONS
|

Vem?

Omar Alshogre är 29 år och människorättsaktivist. Tillsammans med åtta syskon växte han upp i den syriska byn al-Bayda innan han som tonåring fängslades. Under tre år hölls han inlåst och utsattes för svår tortyr, svält och förnedring.

Efter en skenavrättning frigavs han i juni 2015, sedan hans mamma betalat mutor motsvarande närmre 175 000 kronor.

2015 kom han till Sverige, där han fick bo hos Eva Hamilton, tidigare vd för Sveriges television, och hennes man Karl-Johan von Heland.

Efter examen vid Georgetown university i USA 2023 föreläser Omar idag om trauma som drivkraft – bland annat inför FN och på Harvard. Han assisterar vid rättegångar, agerar vittne och leder Syrian emergency task force, en organisation som arbetar för att befria fångar i hemlandet.

Tack vare ordens magnetism och innehållets pulserande smärta dras jag snabbt in i Omar Alshogres sommarprat – och blir fast. Inte konstigt, eftersom han öppnar med en inlevelsefull skildring av sitt allra sista ögonblick i livet. Att det rör sig om en skenavrättning får vi veta först senare i programmet.

Innan dess lotsas vi genom byn al-Bayda, uppväxten med fyra bröder, fyra systrar, en framgångsrik och modig mamma och en sträng pappa som kräver fullt fokus på högsta betyg. Bilden av en blyg tonåring tar form, naiv, livsbejakande. Alshogre strösslar med exakta detaljer, lukter, stämningar, pirret av en första förälskelse.

ANNONS

Musikvalet är utsökt och bidrar effektivt till att fördjupa den emotionella förståelsen av ett närmast orimligt mörkt innehåll. Konsekvent används också humor och ljus som kontrast för att skapa dynamik.

Redan som 15-åring kastas Omar i fängelse efter en fredlig demonstration. Två år senare arresteras han igen, nu tillsammans med sina tre kusiner som han bor ihop med och har en tajt ”Vänner”-liknande relation till. Kvartetten förs bort, utsätts för daglig tortyr, svält och förnedring. Två av kusinerna dör under plågsamma former.

Cellkamraterna stöttar varandra, skapar ett ”viskandets universitet”, lär ut överlevnadsknep. Så kan det ”vackraste av allt” trots allt ske på ”den vidrigaste av platser” som Alshogre konstaterar.

Återhållet men målande återges scen efter scen från de mörka fängelseåren. Känsliga lyssnare varnas – men jag vill ändå påstå att det här är en alldeles enastående berättelse. Ett brandtal – i positiv bemärkelse. Till brädden fylld av hjärta, nerv och glöd.

Sommarpratare 1 augusti

Markus Torgeby, samtidspredikant

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1– Åsa Romson

LÄS MER:Recension: Sommar i p1 – Andrev Walden

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Josefine Jinder

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 –Sigge Eklund

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS