Recension: Sommar i P1 – Judith Kiros

Poeten Judith Kiros vill få oss att tro på spöken. Efter att ha hört hennes kärleksfulla, självutlämnande och politiskt radikala sommarprat är jag övertygad om att hon har rätt.

ANNONS
|

Vem?

Judith Kiros är 35 år, poet och doktorand i engelsk litteratur.

Hon har även varit programledare på SVT och SR, medverkat i podcasten ”Hämndens timme” och skrivit ledare i tidningen Flamman.

Efter studier i London och författarutbildningar på Biskops Arnö och på Valand i Göteborg debuterade hon 2019 med ”O”, essä och poesi i ett. Boken nominerades till Borås tidnings debutantpris och Katapultpriset. 2023 släpptes hennes prisade diktsamling ”Det röda är det gränslösa”.

2013 grundade hon den digitala antirasistiska, feministiska plattformen ”Rummet”. Två år senare kom också i en antologi med samma namn där hon bidrar med texter.

Judith Kiros tar hjälp av pinglande klockor, en kikare gjord av ben från galgbacken och andra ockulta, suggestiva detaljer för att krydda sitt ”Sommar i P1”. Hon framkallar spöken ur det förflutna och ger även lyssnarna ett uppdrag: Vi ska fundera noga och reflektera över hennes fem påståenden: att spöken alltid kommer med ett uppdrag. Att de gör det osynliga synligt och att de uppmärksammar oss på politikens mest dödliga konsekvenser. Spöken säger oss att en annan värld inte bara är möjlig – utan nödvändig. Till sist lär oss spökena att även de döda måste försvaras.

Kiros har såklart helt rätt. Vi borde alla tro på spöken, och lära oss mer av vårt förflutna. Av allt det förträngda, nedtystade och undangömda som hemsöker oss. Av den becksvarta politiska historia vi tvingas leva med konsekvenserna av. Inte minst fascismen, som hon poängterar just nu återuppstår i Europa och på hemmaplan.

ANNONS

Med spökhistorier som tematiskt grepp skapar Judith Kiros en sorgsen, ändå mäktigt kärleksfull, berättelse – som både är poetisk och politisk. Rasande och lågmält explosiv. Särskilt bränner det till när hon pratar om Gazas massgravar och spelar Mohammed Assafs en tid av Spotify bortplockade låt ”Dammi Falastini”.

Hon nämner drygt tjugo familjemedlemmar som dödats i en massaker, en kusin som drunknat i Medelhavet. Närmast hudlöst berättar hon också om förlusten av vännen O. En djupt personlig sorg hon modigt delar med sig av.

Även musiken består av idel spökhistorier, känsloladdat framförda av Kate Bush, Bill Callahan med flera.

Det radikala innehållet får mig att tänka på författaren Mary Shelley. Även hon en spökhistoriernas mästarinna med liknande skarp samhällskritisk udd – vars mest kända berättelse, ”Frankenstein”, aldrig tycks vilja sluta hemsöka oss.

Sommarpratare 3 augusti:

Ebba Andersson, längdskidåkare

Läs om fler Sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Markus Torgeby

LÄS MER:Recension: Sommar i P1– Åsa Romson

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Omar Alshogre

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Josefine Jinder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS