Johanna Nordström debuterar som sommarvärd.
Johanna Nordström debuterar som sommarvärd. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1 – Johanna Nordström

Komikern Johanna Nordström är känd för att inte dölja någonting i sin podcast ”Ursäkta”, trots det lyckas hon visa en ny sida i sitt sommarprat.

ANNONS
|

Den som tror att Johanna Nordströms ”Sommar i P1” skulle vara lättsamt har fel. Hon låter lyssnarna sitta med medan hon pratar till sin storebror som gick bort innan hon föddes. Att sakna någon, trots att de aldrig träffats, och att sörja en familjemedlem, som alla i familjen förutom hon har mött, går som en röd tråd genom hela programmet.

Men det är inte svårt att känna igen den Johanna Nordström som vi är vana vid att höra. Allvaret till trots är humorn ständigt närvarande, precis som den alltid har varit för henne. Hon berättar om hur hon hatat sitt utseende, önskan att vara smal och hur hon kallades för fetto i skolan. Men humorn, och förmågan att få andra att skratta, blev hennes vapen för att skydda sig själv.

ANNONS

Det är på många sätt ett klassisk sommarprat. Johanna Nordström återger minnen från barndomen som mynnar ut i hennes framgång i dag. Hon berättar om hur hon alltid tyckt om att stå på scen, med betoning på scen, debuten i ”Parlamentet”, stand up-shower som sålt slut flera gånger om och om hennes podcast som också råkar vara Sveriges största.

Det blir stundtals skrytsamt men greppet att prata till sin bror filar bort en stor del av högmodet.

Och det bränner till. Flera gånger. Som när hon berättar om mammans rädsla när Johanna Nordström som femåring försvinner från familjen på Kneippbyns värld. Eller om när de två går på en seans och mediet säger att brodern saknar Johanna också, trots att de aldrig träffats. Eller när hon med gråten i halsen säger att hon önskar att han hade fått träffa hennes pojkvän.

Johanna Nordströms sommarprat är allt annat än ett avsnitt av ”Ursäkta”.

Vem?

Johanna Nordström, 28, är komiker och programledare. Hon har fått det svenska humorpriset Årets kvinnliga komiker och hennes soloturné ”Ring polisen!” sålde slut i hela landet. Tillsammans med parhästen Edvin Törnblom har hon podden ”Ursäkta” som är en av Sveriges mest lyssnade. Hon har medverkat i stora humorproduktioner som ”Bäst i test”, ”Skitsamma” och prisade ”Trevlig helg”. Hon har också programlett Melodifestivalen och varit jurymedlem i Talang.

Sommarpratare 4 juli:

Carl Bildt, före detta statsminister Moderaterna

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Cecilia Uddén

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Marcus Wandt

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Trolle Rhodin

ANNONS