Recension: Sommar i P1 - Marcus Wandt

Marcus Wandt blir alltför teknisk i sitt sommarprat, och har svårt att entusiasmera en publik utöver andra civilingenjörer. Det blir helt enkelt för torrt, tycker Esther Arndtzén.

ANNONS

När Marcus Wandt inleder sitt sommarprat gör han det svävandes i tyngdlöshet på den internationella rymdstationen, farandes i 27 000 km i timmen. På gemytlig värmländska vaggas lyssnaren i ett sommarprat som visar sig vara exakt det man kunde förvänta sig av en astronaut och stridspilot – och inte på ett bra sätt.

Jag må vara humanist, det vill säga inte särskilt tekniskt lagd eller intresserad, men jag måste faktiskt plåga mig genom Marcus Wandts sommarprat. Programmet inleds men en detaljerad beskrivning av vad som händer när man som testpilot ska testköra ett flygplan – alla tekniska komponenter hit, eventuella risker dit. Redan där har Wandt tappat mig, det blir för torrt. Ungefär så pågår resten av pratet, från tiden som stridspilot inom försvaret och testpilot på SAAB till att bli den tredje svensken i rymden. De tekniska utläggningarna kan säkert intressera en skara lyssnare (läs: civilingenjörer) men Wandt har svårt att entusiasmera en bredare publik. Efter en timme och tjugo minuter har jag heller inte fått någon inblick i vem Wandt faktiskt är som person, bortom stridsflygningarna och rymdresorna.

ANNONS

Vem?

Marcus Wandt är född 1980 i Mora, men uppväxt på Hammarö utanför Karlstad.

Gick senare på Chalmers i Göteborg där han läste till civilingenjör inom elektroteknik med inriktning på bland annat grundläggande rymdteknik.

Gjorde värnplikten och genomgick officersprogrammet på Militärhögskolan i Karlberg och blev stridspilot. Är i dag överstelöjtnant i flygvapnet och stridspilot i 211. stridsflygdivisionen vid Norrbottens flygflottilj, men för tillfället tjänstledig för uppdraget som astronaut.

Blev i januari 2024 den tredje svensken i rymden då han sändes upp till den internationella rymdstationen, ISS.

Fast det är inte helt sant. Wandts yrke är såklart riskfyllt vilket medför en konstant riskbedömning för den egna säkerheten, vilket resulterar i en ganska speciell livshållning. Som när den 10-åriga sonen är orolig för sin pappas första rymdresa, och Wandt googlar på arbetsplatsolyckor för att visa att folk faktisk dör på andra jobb också. Självinsikten illustreras dock ganska roligt med låtvalet ”Dumb ways to die”.

Jag hade gärna glimtat mannen bakom rymddräkten mer. Wandt nämner att han blir rörd när han ser ner på vår planet från rymden, och jag hade gärna hört mer om de existentiella funderingarna som kan uppstå där bland stjärnorna – och mindre om teknik.

Sommarpratare 30 juni:

Anna Lindmarker, före detta profilerad nyhetsankare

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Joakim Paasikivi

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Vivi Wallin

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lasse Berg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS