Lars Förberg grundade investmentbolaget Cevian capital för drygt tjugo år sedan.
Lars Förberg grundade investmentbolaget Cevian capital för drygt tjugo år sedan. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1 – Lars Förberg

Lars Förbergs sommarprat är otroligt. Så fort man tror sig ha förstått det dyker en intim kyss upp i Milano eller en förödande lavin i Colorado. Och så den kanske mest bisarra konfirmationsanekdot ni någonsin kommer att höra.

ANNONS

Det hela börjar urstarkt. Lars Förberg är barn och tilldelas medalj av självaste kungen för sina insatser i en störtloppstävling. Det var inte för att han hade åkt bäst och snabbast, utan för att han råkade ha mediantiden.

Som barn borde det vara omskakande nog att få kungligt ackorderad medalj, men Lars Förberg var inte nöjd. Visst mottog han sin utmärkelse och bockade utan att knorra, i den där perfekta vinkeln som hans farfar tidigt instruerat honom i, men att belönas för att vara lagom kändes fel. ”Någon annan hade definierat mig, gjort mig lagom. I deras värld var det något fint. Men det var det inte för mig. Jag ville vara mig själv, gå min egen väg, vara Lars”.

ANNONS

Under 90 minuter levererar Lars Förberg olika formande anekdoter – med tillhörande analyser som att han ”kom i kontakt med min styrka och harmoni” eller ”vill man göra något som man tror på får man ibland vara tuff”. En hel del kretsar förstås kring styrelsearbete och investmentbolaget Cevian capital som han grundade för drygt tjugo år sedan med Christer Gardell. Deras idé är att göra kraftfulla investeringar i enskilda bolag, som Volvo och ABB, för att kunna styra dem i en annan riktning.

Lars Förberg beskriver händelsen med förtjusande detaljrikedom.

Den ekonomiintresserade som väljer att lyssna på Lars Förberg för att inspireras kommer alltså få sitt. Men just som man är tryggt invaggad i ett styrelserum kastar han lyssnaren in i helt andra världar.

Som när hans son begravdes under snömassorna i en lavin i Aspen. Eller den där dagen på hörnet till Via Monte Napoleone i Milano där han klev in på ett skrädderi och hans liv kom att förändras för alltid. Det som skulle bli en kostym och några skjortor slutade i en oväntad kyss med den stilige och vältränade skräddaren. Lars Förberg beskriver händelsen med förtjusande detaljrikedom.

Kyssen blev startskottet på en resa där Lars Förberg kom ut som homosexuell. En resa som inte förändrade honom som person, men förstås mycket annat i hans liv. Inte minst att han skilde sig från sin fru, vännen som han delat så mycket med genom livet.

ANNONS

Och så var det då den där konfirmationsanekdoten.

Lars Förberg berättar om femtio ungdomar på ett läger i Saxnäs utanför Vilhelmina och om en präst som ”rev ner murar inom oss och mellan oss”. Vid ett tillfälle skulle de lära sig att motstå frestelse varpå de klev in till ”Ylva, den snyggaste ledaren”, som låg tillsynes naken på ett bord insmord i choklad. ”Jag liksom alla andra tonåringar trånade där hon låg blickstilla medan hon berättade om guldkalven i Bibeln”, minns Lars Förberg.

Det är en mycket märklig historia och Förberg konstaterar också att konfirmationsprästen var ”skvatt galen” och att lägret skulle ha varit omöjligt i dag. Ändå ser han på de fem veckorna som en givande tid, för ”vill man växa till mer än lagom måste man utmana gränser”, resonerar finansmannen.

Vem?

Lars Förberg är 59 år och investerare. För drygt tjugo år sedan grundade han investmentbolaget Cevian Capital tillsammans med Christer Gardell. I dag är det Europas största så kallade aktivistiska investeringsfirma som gått in i några av Sveriges största bolag som Volvo, Nordea och ABB, där Lars Förberg sitter i styrelsen.

Sommarpratare 30 juli:

Åsa Romson, före detta språkrör Miljöpartiet

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Sofi Jeannin

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Kim Söderström

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Little Jinder

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Olof Lundh

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS