Recension: Sommar i P1 – Majgull Axelsson

För att vara arg är Majgull Axelsson förvånansvärt sympatisk. Men vreden tycks ha varit en drivande kraft i hennes skrivande liksom i förberedelserna inför sommarpratet. Författarens berättelse om ett kvinnoliv är en tacksam historielektion i en tid då hemmafrulivet glorifieras.

ANNONS

Nu är Majgull arg igen. Det är frestande att inleda texten så, med tanke på att det också var rubriken på en text i tidskriften Korpgluggen, om Majgull Axelssons senaste bok ”Svalornas flykt”. En rubrik som gjorde den redan arga författaren ännu mera arg.

För att vara så arg är Majgull Axelsson förvånansvärt sympatisk. Men det stämmer att vreden varit en drivande kraft i hennes skrivande och, vad det verkar, även i förberedelserna inför sommarpratet.

Hon är arg på föräldrar som missköter sina barn (”Svalornas flykt” inspirerades av fallet Lilla Hjärtat). Hon är arg på att hon blir äldre och på att framtiden blir allt kortare. Framförallt är hon, och har länge varit, arg på författare som Ivar Lo-Johansson, som i sin bok ”Geniet” skrev formuleringen ”Vi måste släppa till flickorna” när huvudpersonen dränkte sig för att han inte fick ligga.

ANNONS

Vem?

Majgull Axelsson var tidigare journalist men blev sedan författare. Hon debuterade 1994 med romanen ”Långt borta från Nifelheim”. För ”Aprilhäxan” (1997) belönades hon med Augustpriset. Hennes senaste roman är ”Svalornas flykt” (2023).

Tidigare har hon skrivit dokumentära böcker om bland annat barnarbete och barnprostitution. Hennes böcker har översatts till 23 språk.

Majgull Axelsson vet nämligen vad som hände med flickor som ”släppte till” (eller snarare, som föll offer för män som inte ville ”äta kola med papperet på”) förr i världen: de tvingades att gifta sig, blev ofta hemmafruar eller fick på sin höjd ett låglönejobb.

Även om det bara utgör en del av allt hon berättar, gör hennes erfarenheter från ett kvinnoliv sommarpratet till en tacksam historielektion. När gen z tycks ha drabbats av en kollektiv psykos och återigen börjat förvisa kvinnan till spisen, blir påminnelsen om hur hemmafrulivet faktiskt var som att dricka ett glas iskallt vatten.

Utan att ens adressera dem ger hon svar på tal till de som på internet saluför ett liv i ekonomisk beroendeställning, och som dessutom får det att låta som en frihetshandling. Soft girlsen, trad wivesen, fan och hans moster – alla borde de matas med lite av Majgull Axelssons feministiska vrede.

Sommarpratare 11 augusti:

Matilda Djerf, entreprenör

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Nathalie ”Cleo” Missaoui

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Petra Malm

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Ia Langhammer

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS