Samtidspredikanten Markus Torgeby bodde fyra år i skogen.
Samtidspredikanten Markus Torgeby bodde fyra år i skogen. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1 – Markus Torgeby

Samtidspredikanten Marcus Toreby har bott i en koja i skogen i fyra år, men i sitt sommarprat missar han att svara på den absolut viktigaste frågan – varför?

ANNONS
|

När Markus Torgeby är nio år drabbas hans mamma av MS. Kroppen vill inte lyda. Det plågar henne, men även honom och präglar deras liv. Som tonåring finner han både ro och oro i löpningen. Sen är han 23 år och flyttar ut i skogen för att bo utomhus i minst ett år.

Har jag missat något? Eller ska han snart berätta hur han hamnade där? Jag har lyssnat om flera gånger för att höra att jag inte missat det men jag är fortfarande osäker. Förklarar han verkligen aldrig varför han flyttar ut i skogen och sedan bor där i fyra år? Varför säger han aldrig varför?

ANNONS

Det är en väsentlig del av historien för att vi lyssnare ska förstå honom. Men det uteblir. I stället blir jag provocerad av hans vittnesmål från skogen. Han äter bär och havregryn, springer runt, pratar med djur. Det är som om han lekt Robinsons pandemisäsong i fyra år på egen hand. Han berättar att han är mörkrädd första tiden. Om det bara fanns ett sätt att ha belysning där man bor, tänker jag. Det är väldigt svårt att känna sympati med en mörkrädd vuxen människa som aktivt valt att bo utomhus.

Markus Torgeby säger att han inte hade överlevt utan åren i skogen, om hur han hittade ro. Själv börjar jag zona ut. Det är så många frågor som lämnas obesvarade. Jag tänker på allt praktiskt, hur han försörjer sig, hur hans familj och vänner reagerat och förstås, det oförlåtliga utelämnandet, hur han fick idén om att flytta ut i skogen.

Det är synd att berättande inte griper tag mer. Torgeby borde ha så mycket att berätta. Kallar man sig ”samtidspredikant” och har man bokstavligen suttit fyra år på en stubbe i skogen och reflekterat över liv och död måste åtminstone en omvälvande insikt ha dykt upp. Den hade varit rolig att höra.

ANNONS

Vem?

Markus Torgeby, 48 år, var som tjugoåring ett lovande löparlöfte, men lämnade Öckerö för att flytta till den jämtländska skogen, där han bodde ensam i en tältkåta i fyra år. Markus Torgeby har skrivit böckerna ”Löparens hjärta” och ”Sova ute: om att finna sitt lugn i naturen”. I sin senaste bok ”En plats på jorden” berättar han om när han själv bar och byggde ett hus på ett fjäll, vilket också skildrats i Husdrömmar på SVT.

Sommarpratare 2 augusti

Judith Kiros, poet

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Omar Alshogre

LÄS MER:Recension: Sommar i P1– Åsa Romson

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lars Förberg

ANNONS