Stefan Larsson förlorade sin son på samma sjukhus där hans bror gått bort 30 år tidigare.
Stefan Larsson förlorade sin son på samma sjukhus där hans bror gått bort 30 år tidigare. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1 – Stefan Larsson

Teaterregissören och skådespelaren Stefan Larssons sommarprat börjar som en parodi och slutar som en brutal käftsmäll.

ANNONS
|

När Stefan Larsson börjar med att läsa upp sitt cv för att vi lyssnare ska förstå honom och kallar mängden arbete han hunnit med för ett självskadebeteende vet jag vad han ska säga. Åtminstone känns det så. Som att programmet kommer att låta som de tidiga säsongerna av ”Stjärnorna på slottet”.

Mina farhågor tycks besannas när han därefter säger att han har sett ”Sommar i P1 som en möjlighet att hämnas gamla oförrätter, förödmjuka recensenter. Han kommer låta som en parodi på sig själv, hinner jag tänka. Men sen säger Stefan Larsson att han har behärskat sig. Att han i stället hoppas att hans ”Sommar” ska vara givande. Och det är det.

ANNONS

Visst handlar programmet en del om teater, första åren på Dramaten, Bergman och Lars Norén. Det är både förväntat och i bland lite tråkigt.

Han dog på samma sjukhus där Stefans lillebror Anders gått bort 30 år tidigare.

Stefan Larsson berättar även om sin bakgrund och sin barndom. Att han är den förstfödde till två unga föräldrar i en arbetarklassfamilj. Om flytten från Södermalm till framtidens Tensta. Om bildningskomplex. Det är intressant, men när han pratar om skådespelerskan Lena Nilsson som han regisserade i pjäsen ”Vildanden” stiger sommarpratet till en helt ny nivå.

Då, när de repeterade, var båda lyckligt ovetandes om framtiden.

Flera år senare förlorade Lena Nilsson nämligen sin son, sin Nils, vår Einár, som regissören säger. Redan under repetitionerna förlorade Stefan Larsson sin Eliot, 9 år. Han dog på samma sjukhus där Stefans lillebror Anders gått bort 30 år tidigare.

På det sättet delar Stefan Larsson sin smärta med sina egna föräldrar, men också med så många fler. Han nämner föräldrarna till Hamas offer, föräldrarna i Gaza och till de vars barn dör i gängkriget.

”Att göra sig unik med ett barns död i dessa tider är osmakligt” säger han. Det är en fruktansvärd mening som sätter ord på vår tid.

Vem?

Stefan Larsson, född 1964, är en hyllad och eftertraktad regissör och skådespelare som arbetat med bland andra Ingmar Bergman, Jon Fosse och Lars Norén. Han har varit konstnärlig ledare vid Dramatens scen Elverket och teaterchef för stora scener i Sverige, Danmark och Norge. Han har även medverkat i flera tv-serier och filmer. Han är aktuell med flera teaterföreställningar i Stockholm och arbetar just nu med att förverkliga ett filmprojekt.

Sommarpratare 28 juli

Titti Schultz, radiopratare

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Kim Söderström

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Kenza Zouiten Subosic

LÄS MER:Recension: Sommar i p1 – Andrev Walden

ANNONS