Så tycker göteborgarna om skärmrekommendationerna

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om skärmtid landade väl hos de göteborgare GP har pratat med. Men få tror att de kommer förändra deras beteende.
– Just nu känner jag inte riktigt att jag har något problem med det, så jag ser inte varför jag ska ändra, säger Elina Torwald, 18 år.

ANNONS
|

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten tagit fram nya rekommendationer gällande barns användning av skärm. De ska fungera som ett stöd för föräldrar, vårdnadshavare och barn och unga kring hur de ska tänka kring digitala medier och skärmtid.

Riktlinjerna är åldersanpassade, men generellt gäller att inte ta med sig mobilen in i sovrummet på kvällen och att lägga undan alla skärmar 30-60 minuter innan läggdags. Rekommendationerna för varje åldersgrupp är:

• Barn 0-2 år inga skärmar alls om möjligt.

• Barn 2-5 år rekommenderas ha max en timme skärmtid per dag.

• Barn 6-12 år rekommenderas max 1-2 timmar skärmtid per dag.

ANNONS

• Barn 13-18 år rekommenderas ha maximalt 2-3 timmar skärmtid per dag.

GP frågade göteborgarna vad de tycker om rekommendationerna och hur de själva tänker kring skärmtid och barn, se svaren nedan.

Vad tycker du om skärmrekommendationerna?
Bild: Henrik Jansson

Malin Jansson, 33 år, ekonom från Aröd, Hisingen.

– Det låter vettigt. När barnen är små så är de ju så lättpåverkade. Och jag vet ju själv hur lätt det är att fastna i telefonen och hur mycket tid det tar att scrolla.

– Min dotter är tre år och vi försöker att begränsa skärmtiden till max en timme om dagen. Hon får oftast titta på tv i stället för att sitta med en mobil eller padda för då koncentrerar hon sig lite längre och kan inte byta hela tiden.

Vad gör ni för att begränsa tiden?
– Vi går ut och sysselsätter oss, som nu. För oss är det guld värt att gå till en lekplats så här. Men det är ju lättare nu på sommarhalvåret än på vintern så vi får se vad vi hittar på då.
Vad tycker du om skärmrekommendationerna?
Bild: Henrik Jansson

Jonathan Stanich, 37 år, programutvecklare uppvuxen i Göteborg men boende i Austin Texas, med Katie Naranjo och dottern Anna, fem månader.

– Jag tycker det är bra. Det låter ganska likt de rekommendationer vi får från våra barnläkare i Texas.

Vad gör ni för att begränsa tiden?
– Vi har en fyraåring och en bebis hemma och har försökt att inte ha någon skärmtid alls innan två år. Men nu är det givetvis mer för fyraåringen. Jag kan inte säga att vi håller rekommendationen alltid, men vi försöker hålla hans kreativitet och intresse för den riktiga världen vid liv så mycket som möjligt och speciellt begränsa youtube-kanaler med skrikiga barninfluencers. Och ibland har vi kört en hel vecka utan skärm när vi märkt att han haft dåligt fokus och lätt blir rastlös. Då har vi märkt att han beter sig mycket bättre.
Vad tycker du om skärmrekommendationerna?
Bild: Henrik Jansson

Nicklas Segertoft, 50 år, investeringsrådgivare, Askim.

– Det är bra. Jag tror hela den här skärmgrejen var ett experiment mellan 2010 och 2015 när det exploderade och alla skulle ha skärmar. Jag tror det dödar läsningen och sånt som att ringa till en kompis och prata i stället för att texta.

– Vi är lika dåliga kålsupare som alla andra. Jag har en 16-åring hemma och har inte stenkoll på hans skärmtid men tror det blir några timmar innan han lägger sig.

Kommer ni göra någon förändring hemma nu?
– Klart att jag lyssnar på rekommendationen, men man får hantera det med lite sunt bondförnuft. Man får begränsa och gå ut i skogen och försöka göra något annat.

Det blir ingen tidsbegränsning på sonens telefon då?
– Nej, absolut inte. Vi kommer köra på som vanligt, men ändå bra att man identifierar den här typen av problem.
Vad tycker du om skärmrekommendationerna?
Bild: Henrik Jansson

Elina Torwald, 18 år, gymnasieelev, Hisings Backa

– Det är ganska rimligt. 2-3 timmar som 18-åring, mer behöver man egentligen inte. Jag tror jag har ungefär 3-3,5 timmar bara på telefonen. Men det finns ju många som har över 10 timmar.

Kommer du själv minska skärmtiden nu?
– Just nu känner jag inte riktigt att jag har något problem med det, så jag ser inte varför jag ska ändra och jag ligger ändå så nära rekommendationen.

LÄS MER:Nya rekommendationer för barns skärmtid

LÄS MER:Räddar ministern barnen från internets käftar?

LÄS MER:Råd om skärmtid får kritik: "Absurt begrepp"

ANNONS