Babianer fick stenar att falla på vandrare – bröt deras ben

Sju vandrare har fått räddas i Sydafrika efter att en grupp babianer lossat stenar som fallit på dem, skriver räddningsorganisationen WSAR. Tre av dem ska ha brutit sina ben efter att en 60 kilo tung sten ”exploderat” intill dem.

ANNONS
|

En vandringsgrupp bestående av sju personer från Sydafrika ska ha råkat i trubbel med ett gäng babianer när de hajkade igenom en bergskedja strax utanför Kapstaden.

De hade stannat för att äta lunch i en av ravinerna, när de plötsligt märkte att en grupp babianer befann sig på klippavsatsen ovanför dem. Trots att babianerna verkade ”upprörda” så tog de det hela med ro och fortsatte att ta sig ner för ravinen.

Plötsligt föll ett 60 kilo tungt stenblock ner på avsatsen där gruppen stod.

”Stenblocket exploderade när det träffade avsatsen, vilket fick skärvor av sylvasst stensplitter att skjuta horisontellt genom luften”, skriver räddningsorganisationen Wilderness Search and Rescue (WSAR) i ett inlägg på Facebook.

ANNONS

Bröt flera ben och fick öppna sårskador

Tre av vandrarna träffades av stensplittret och bröt sina ben, varav en av dem fick ett stort öppet sår. En av dem ska ha träffats så hårt av en sten att han trillat från avsatsen, men räddades tack vare att han fortfarande var fastspänd i en klättersele.

Gruppen säger att det fortsatte att ”regna stenar” och trodde att det berodde på babianerna ovanför dem.

”Det här är tredje gången som jag klättrat ner för den här ravinen, men första gången som jag sett eller hört babianer där uppe”, säger en av de oskadade vandrarna enligt WSAR.

”Jag tror inte att babianerna agerade aggressivt, området är fullt av lösa stenar och spillror. Det är nog mer troligt att stenarna lossnade när babianerna följde efter oss på avsatserna ovanför.”

Fick räddas med helikopter

Enligt WSAR ska vandrarna då ha krupit ihop och tagit skydd från de fallande stenarna medan de försökte lugna de som skadats. Trots att det knappt fanns täckning lyckades en av dem ringa ett nödsamtal och förklara var de befann sig.

Kort därpå kom en räddningshelikopter från WSAR till platsen, där de kunde hjälpa gruppen ner från avsatsen. Personen som drabbats av den öppna sårskadan fick lastas på en bår i räddningshelikoptern, medan resten kunde lyftas på plats med hjälp av klätterselar.

ANNONS

Enligt räddningsorganisationens inlägg på Facebook fick gruppen beröm av räddningsarbetarna för att de ”behållit lugnet och gjort ett fantastiskt jobb med att lugna och se efter de skadade”.

LÄS MER:Kokain-katt flydde sin ägare – har fått nytt hem

LÄS MER:Beslutet: Karibisk ö ska avliva alla apor

LÄS MER:Pojke död – kastades av apor från tredje våningen

ANNONS