Expert: En attack som denna passar Israels filosofi

Tusentals skadade och flera döda. Under tisdagen exploderade ett stort antal personsökare som ska ha tillhört Hizbollah-medlemmar.
– Det är svårt att säga om detta kommer att eskalera situationen, säger överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan.

ANNONS
|

Texten har uppdaterats med en rättelse.

I tisdagens sprängdåd i Libanon skadades uppemot 3 000 personer och flera personer dödades, uppger Libanons hälsominister.

Det var under en timmes tid som hundratals personsökare över stora delen av landet exploderade. Personsökarna ska ha tillhört Hizbollah-medlemmar.

– Det är svårt att säga om detta kommer att eskalera situationen. Det kan vara en förlöpare till en större insats men det kan också vara en operation för att påvisa den kognitiva effekten, säger överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan.

”Israel har all kunskap”

Hizbollah och Libanons regering anklagar Israel för att ligga bakom attacken. Israel har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna. Men enligt Anders Ekholm har Israel all kunskap för att kunna ligga bakom attacken.

ANNONS

– Det är inte minst kopplat till att Israel innan kriget var kända som Unicorn-fabriken. De är i framkanten av avancerad teknik, duktiga på cyberdomänen, på störning- och avlyssningsteknik, säger han.

Anders Ekholm berättar att det har varit en lågintensiv period de senaste veckorna med förutsägbar verksamhet.

– En attack som denna passar Israels filosofi. Det har länge pratats om Israels långa arm. Att de kan nå en var man än är och att de inte har någon brådska att få tag på en.

Oklart hur explosionen gick till

Det är oklart exakt hur personsökarna har exploderat, men det finns flera teorier, menar Anders Ekholm. Personsökarna kan ha överhettats ungefär som batteriet i en elbil, eller så kan det ha skett en modifiering av produkten redan i leverantörskedjan, innan Hizbollah fått personsökarna. Då kan en skadlig programvara eller en kemikalie ha lagts in redan från början.

– Israel är inte ute efter den fysiska effekten, även om flera har skadats i attacken, utan den kognitiva. Känslan att man inte är säker någonstans och att till och med ens personsökare helt plötsligt kan smälla, säger Anders Ekholm.

Försvårar kommunikation

Jörgen Holmlund är lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan. Han ser två tänkbara förklaringar till händelserna i Libanon – och en möjlig konsekvens.

ANNONS

– Antingen har man velat få någon eller några enskilda individer att komma ut i dagsljuset eller så har man varit medveten om att det har funnits en nära förestående attack och känt att “den vill vi störa”. Därför har de skickat den här impulsen innan alla raketer började flyga in från södra Libanon över norra Israel, säger läraren i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan.

En sannolik konsekvens av händelsen i Libanon är förlorad förmåga för de drabbade att kommunicera och planera framtida aktioner.

– Bränner du tusen mini-calls eller personsökare tappar du förmågan att läsa meddelanden i framtiden, konstaterar Jörgen Holmlund.

Texten har uppdaterats med en rättelse 17/9/24: I en tidigare version av texten angav vi att elva personer dött och 4 000 personer skadats i explosionerna, med hänvisning till Libanons hälsomyndighet. Sedan dess har den uppgiften dragits tillbaka och antalet döda angavs vid 23-tiden till nio och antalet skadade till 2 750.

LÄS MER:Personsökare exploderade i Libanon – flera döda och tusentals skadade

LÄS MER:Källor: Så kunde personsökarna explodera

LÄS MER:Jenny Gustafsson på plats i Beirut: ”Ständigt ljud av ambulanser”

LÄS MER:Ranstorp tror på israelisk markoffensiv i Libanon

ANNONS