Flera män dömda efter brittiska upplopp

Fyra män ställdes idag inför rätta i Liverpool för brott begångna under de omfattande upploppen i Storbritannien. Sammanlagt har minst tio personer dömts på mindre än en vecka, efter att premiärminister Keir Starmer lovat att de inblandade ska straffas snabbt.

ANNONS
|

Det brittiska rättssystemet har lagt i en extra växel för att lagföra de som deltagit i de våldsamma och högerextrema upploppen i Storbritannien den senaste veckan.

Våldsamheterna bröt ut efter att tre flickor dödats i en knivattack mot en dansskola i staden Southport 29 juli. Demonstranter gick bland annat till attack mot poliser och ett asylboende. På flera håll blev det sammandrabbningar med motdemonstranter.

Storbritanniens nyvalda premiärminister Keir Starmer lovade att de inblandade skulle straffas snabbt, och redan på onsdagen 7 augusti kom de första domarna.

Tre män, 58, 41 och 29 år gamla dömdes till fängelse för att ha deltagit i våldsamheter i Southport, Walton och Liverpool förra veckan. Över 50 poliser skadades när mobben gick till attack, kastade stenar och flaskor, samt tände eld på en polisbil.

ANNONS

Samtliga erkände brott. 58-åringen dömdes till tre års fängelse. Han ska ha kastat sten mot polisen. 41-åringen till 20 månader och 29-åringen till två och ett halvt år.

69-åring med träbatong

Under torsdagen gick ytterligare fyra män upp i rätten i Liverpool och erkände sig skyldiga till brott begångna under upploppen, skriver Liverpool Echo. Två av dem, 69 och 43 år gamla, dömdes till 32 månader i fängelse.

69-åringen är sedan tidigare ostraffad, men tog med sig en träbatong till upploppet. Han ska ha kastat sten mot polisen.

De två andra, ett brödrapar, 28 och 22 år gamla, som utnyttjade den allmänna oredan till att stjäla en datorskärm från ett bibliotek i Liverpool efter att det satts i brand. Den äldre brodern har ett stort antal domar för bland annat stöld och inbrott bakom sig. Den yngre hävdar att han har blivit manipulerad av sin bror att delta som utkik vid plundringen. Storebrodern dömdes till 20 månaders fängelse, och hans yngre bror till 11 månader.

Gick på bingo – hamnade i upplopp

Bland de mer udda domarna finns två män, ett par i åldrarna 54 och 28, rapporterar BBC. Enligt deras försvarsadvokat hade de båda varit på eftermiddagsbingo i Hartlepool, utan en aning om att högerextremister hade samlats för att ge sig på bostäder avsedda för asylsökande.

ANNONS

På vägen hem ska de av en slump ha hamnat mitt i mobben. När de försökte ta sig igenom polisavspärrningen hamnade de i bråk med polisen, och hetsade enligt åklagaren mobben att ta till våld. Den äldre mannen vägrade lyda polisens order och ge sig av. Enligt åklagaren fick han då ett slag med en batong, vilket fick hans partner att skrika åt polisen att han ”betalar deras löner”.

Det hela slutade med att en polishund bet den yngre mannen i rumpan, varpå båda greps. De döms nu till två år och två månader i fängelse. Enligt åklagaren var de bland de främsta uppviglarna till våldet.

Fler rättsprocesser är att vänta. Under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen slog polisen till mot flera adresser i London, där ytterligare tio misstänkta upploppsmän grep, rapporterar Sky News. Även i Manchester har flera män ställts inför rätta och kommer att få sina domar framöver.

LÄS MER:Lugnare efter flera dagars brittisk oro

LÄS MER:Tusentals motdemonstranter på Storbritanniens gator

LÄS MER:Storbritannien rustar mot upplopp runtom i landet

ANNONS