Demonstrationerna inleddes redan på söndagen, dagen innan Demokraternas konvent inleds.
Demonstrationerna inleddes redan på söndagen, dagen innan Demokraternas konvent inleds. Bild: Alex Brandon

Gazademonstrationer orosmoln för Demokraternas konvent

Demokraternas konvent i Chicago är Kamala Harris chans att presentera sin politik för det amerikanska folket.
Flera stora demokratiska namn ska tala under konventet, med Joe Biden först ut under måndagen. Men utanför det stjärnspäckade mötet finns orosmoln – stora Palestinademonstrationer planeras.

ANNONS

Det är en välregisserad maskin som drar igång under måndagen. 50 000 deltagare väntas och på bästa sändningstid ska Demokraterna pumpa upp stämningen inför valrörelsen. Man gör det genom att ställa partiets största namn i talarstolen.

På måndagen talar president Joe Biden, som efter mycket debatt hoppade av presidentvalet, och tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton. På tisdag är det dags för Barack Obama, och på onsdagen står expresidenten Bill Clinton och vicepresidentkandidaten Tim Walz på scenen.

Huvudnumret sker under torsdagen. Då accepterar Kamala Harris formellt partiets nominering och ska presentera sig själv och sin politik för den amerikanska publiken. Hittills har hennes framträdanden inte avslöjat särskilt mycket om vilken politik hon vill föra som president.

ANNONS
Med Kamala Harris som kandidat har Demokraternas opinionssiffror vänt uppåt.
Med Kamala Harris som kandidat har Demokraternas opinionssiffror vänt uppåt. Bild: Brynn Anderson

Utöver de politiska talen så ryktas det att artister som Taylor Swift och Beyonce ska dyka upp på konventet.

Stora demonstrationer planeras

GP:s reporter Adrianna Pavlica rapporterar på plats från Chicago.

– Obamas tal är något att hålla koll på natten mot onsdag svensk tid. I övrigt är det som händer utanför arenan minst lika spännande som vad som sker inne på konventet. Gazakriget har utlöst stora protester i USA de senaste månaderna och kanske kan demonstrationerna under veckan bli en slags kulmen, säger hon.

Över 20 000 demonstranter väntas protestera under konventet, de flesta av dem mot kriget i Gaza och USA:s stöd till Israel. Värstascenariot för Demokraterna vore en repris av det kaotiska konventet 1968, då Chicagopolisen drabbade samman med demonstranter som protesterade mot Vietnamkriget. Även den gången hade den sittande presidenten, Lyndon B Johnson, meddelat att han inte skulle ställa upp till omval.

Det var ett tumultartat år. Innan konventet gick av stapeln hade både Martin Luter King och Robert F Kennedy mördats och partiet var splittrat om Vietnamkriget.

Den gången misslyckades presidentkandidaten Hubert Humphrey med att ena partiet, och republikanen Richard Nixon vann presidentvalet.

LÄS MER:Joe Biden sväljer bitterheten och hyllar Kamala Harris på Demokraternas konvent

LÄS MER:Trumps vicekandidat: Från kronprins till börda?

LÄS MER:Presidentvalet i USA förvandlades till en rysare

ANNONS