Kriget mellan Israel och Hizbollah – det här har hänt

Israel har gått in med en markinvasion i Libanon för att slå mot Hizbollah. Och Iran har hämnats på Israel. Under den senaste månaden har konflikten mellan den väpnade milisgruppen Hizbollah och Israel trappats upp rejält. Här är konflikten i korthet.

ANNONS
|

Det här är Hizbollah

Hizbollah är en shiamuslimsk militant grupp som bildades 1982 för att strida mot den israeliska ockupationen med stöd från Irans revolutionsgarde.

Hizbollah är sedan 1982 även ett politiskt parti i Libanon och fungerar som "en stat i staten", med en militär makt minst lika stor som landets armé och en stark roll inom politik och samhällsliv.

Ett uttalat huvudmål har varit att kasta ut alla "kolonialister". I praktiken har det inneburit att mycket av den väpnade kampen riktats mot Israel – sett som västvärldens representant i Mellanöstern.

Den Iranstödda rörelsen har i sin helhet terrorstämplats av flera länder, medan andra har valt att endast terrorstämpla dess väpnade gren.

Källa: Reuters, TT

Israel och Hizbollah har, sedan milisgruppen bildades under 80-talet, en historia av konflikt sinsemellan. Hizbollah grundades på 80-talet som en motståndsrörelse mot den israeliska invasionen och ockupationen av södra Libanon.

Sedan Israels krig mot Hamas i Gaza har spänningarna intensifierats. Nu har Israel inlett en markinvasion i Libanon, där deras uttalade mål är att trycka tillbaka Hizbollah och se till att de israeler som tvingats lämna de norra delarna av landet kan återvända.

Raketattack efter 7 oktober

Lördagen den 7 oktober 2023 gick Hamas till anfall mot Israel. Fler än 1 100 människor i Israel, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, mördades och 250 personer kidnappades.

ANNONS

Dagen efter, den 8 oktober, avfyrade Hizbollah raketer mot Israel i solidaritet med Palestina. Israel svarade med moteld.

Sedan dess har det pågått nästan daglig beskjutning mellan Israel och Hizbollah.

Stridigheterna innebar att över tiotusentals israeler och många libaneser på vardera sidor om gränsen antingen lämnade eller fick evakueras ur området – och ännu inte har kunnat återvända.

Boende samlas vid den fotbollsplan där en raket från Hizbollah slog ner i de israelisk-ockuperade Golanhöjderna.
Boende samlas vid den fotbollsplan där en raket från Hizbollah slog ner i de israelisk-ockuperade Golanhöjderna. Bild: Leo Correa

27 juli 2024 – Majdal Shamms-attacken

Under året som gått har stridigheterna fortsatt mellan Hizbollah och Israel.

Lördagen den 27 juli dödades minst tolv människor – de flesta unga – i en raketattack från Libanon mot israelisk-ockuperade Golanhöjderna. Raketen slog ner vid en fotbollsplan i staden Majdal Shams där det främst bor arabisktalande druser.

Tre dagar senare utförde Israel en attack där man dödade en av de ledande militära Hizbollah-befälhavarna, Fuad Shukr, i den libanesiska huvudstaden Beirut.

Under två dagar exploderade tusentals personsökare och walkie-talkies i Libanon. Här är resterna av en walkie-talkie som exploderat.
Under två dagar exploderade tusentals personsökare och walkie-talkies i Libanon. Här är resterna av en walkie-talkie som exploderat. Bild: AP

17 september 2024 – Personsökarexplosionerna

Den 17 september exploderade tusentals personsökare som tillhörde Hizbollah-medlemmar i Libanon och Syrien.

Dagen därpå inträffade en andra attack där walkie-talkies exploderade.

Uppemot 42 personer tros ha dött, varav merparten i den andra attacken, och över 3 500 personer ska ha skadats.

De omfattande attackerna överraskade både världen och Hizbollah. Även om Israel inte tagit på sig attackerna är det många som menar att de ligger bakom dem.

ANNONS

23 september 2024 – Israeliska beskjutningar i Libanon

Den 23 september inledde Israel omfattande luftattacker mot omkring 800 Hizbollah-mål i Libanon. Merparten av dem var riktade mot områden i södra Libanon.

Dagarna som följde fortsatte Israel med hundratals attacker mot olika Hizbollah-mål, där många dödades och skadades.

Enligt Libanons utrikesminister har omkring en halv miljon personer försatts på flykt i Libanon. Libanons hälsoministerium uppgav den 1 oktober att över tusen personer dödats sedan den 23 september.

27 september – Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah dödas

Den 27 oktober utförde Israel en luftattack i centrala Libanon som orsakade enorma explosioner. Målet var Hizbollahs högkvarter i Beirut.

Det ska ha varit omkring 80 ton bomber som utlöstes och som var utvecklade för att tränga igenom den bunker där Hizbollahs ledning befann sig, uppger en källa inom den israeliska militären för den amerikanska tidningen The Wall Street Journal.

Dagen därpå bekräftades det att Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah dödats.

1 oktober – Israel inleder markinvasion

Under de sista dagarna av september börjar fler och fler medier och experter tala om att allt pekar på att Israel planerar att inleda en markinvasion.

Israels regering inleder just en sådan den 1 oktober.

Militären meddelar att den har påbörjat "begränsade, lokala och riktade markräder" mot mål som den kopplar till Hizbollah.

ANNONS

Invasionen motiveras, liksom tidigare anfall, med att befolkningen i samhällen i norra Israel måste skyddas och kunna återvända till sina hem.

Områden längs med gränsen har förklarats vara en särskild militär zon.

1 oktober – Iran hämnas på Israel

På tisdagskvällen genomförde Iran en missilattack mot Israel. Insatsen ska ses som en hämnd på att Israel tidigare har dödat bland andra Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah, Hamasledaren Ismail Haniya och generalens för Irans revolutionsgarde Abbas Nilforoushan. Det har Irans revolutionsgarde meddelat.

Raketsplitter rapporteras ha fallet ned över staden Jericho i en ockuperad del av Västbanken i Palestina. Där ska en person ha dött och flera ska ha skadats. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Israel överväger efter attacken ett nytt svar, medan Iran säger att landet inte planerar några ytterligare insatser.

LÄS MER:Det här är Hizbollah – milis och maktfaktor i Libanon

LÄS MER:Hizbollahledarna som dödats – och de som är kvar

LÄS MER:Israel mot Hizbollah – men var står Libanon?

LÄS MER:Detta handlar konflikten i Mellanöstern om

ANNONS